Банкеръ Daily

Позиции

Хайде, моля, без спецове!

"Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?". Това питат от ГЕРБ, докато мед и масло се топят в устатата им. Ами ще се топят, защото с назначението на културиста за шеф на НАП им ги поднесоха на филия. Абсолютен подарък за едни от най-доказаните спецове за източване на държавни ресурси в българската история. Които питат всъщност: "КОЙ предложи Спецов?"

Явно новият началник на приходната агенция не е случаен, щом служебният кабинет си залага главата за него. И то след като още на втория ден след назначението му стана ясно, че бившият собственик на "Гранекс Трейдър" ЕООД е продал дружеството на криминален тип в хода на данъчна ревизия, която установява милионен дълг. Вместо да действа кризисно обаче финансовият министър Асен Василев върти и суче.  

Последно каза, че е доволен от "резултатите, които г-н Спецов произвежда". Първоначално казваше просто, че дълговете са натрупани от новия собственик на дружеството, та журналистите него да питали. Иначе прокуратурата щяла да направи проверка, но оставиш ли нещо на прокуратурата, пиши го бегало. В случая паралелът на служебния министър с натвореното при управлението на Галя Димитрова служи за димка, колкото и да е уместен. Ако има за какво, давайте я и нея на прокуратурата, но темата сега е нейният приемник.

Нужно ли е да ви напомнят от ГЕРБ, че "проверката може да бъде направена за 5 минути по разпореждане на финансовия министър, който може да поиска данните в информационната система на НАП". С добавката, че продадената от Румен Спецов фирма е в списъка с подозрителни длъжници още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. И понеже Василев и Спецов мълчат за детайлите, остава да се доверим на довчерашния финансов министър Кирил Ананиев.

"Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че "Гранекс Трейдър" дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", заяви на нарочен брифинг Ананиев.

В очакване на резултата от проверката не знаем ще хвърли ли културистът бялата кърпа. Знаем обаче, че генерирането на големи данъчни обороти чрез фиктивни сделки през регистрирани по ЗДДС дружества -фантоми, буфери и липсващи търговци обикновено води до големи реални търговци, които са в дъното на схемите. Защото именно те обират лъвския пай, като редуцират дължимия ДДС до желани от тях размери, балансирайки дължимото по реалните продажби с приспаднатото по кухи доставки. Всички назад по веригата си прибират процента, след което фирмите - бушони отиват в небитието или у някои изпаднал мизерник.  

Та проверката наистина може да бъде направена за 5 минути, в които да бъде прегледана папката по ревизионното производство. Спецове обаче у нас дал Господ, та зависи кой и с какви очи проверява. А иначе дано има наистина полза от "резултатите, които г-н Спецов произвежда".

 

 


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във