Банкеръ Daily

Позиции

Голф, космос и концертен туризъм

Министърът на туризма Марияна Николова е на инспекция. Този път в Банско.

Хотелиери, ресторантьори, собственици на нощни заведения, членуващи във всякакви организации, се скараха кой кога да отваря и кога да затваря. Вдигна се врява за неизплатени компенсации. Здравните власти заговориха за трета вълна на COVID-19. А управляващите отново показаха, че живеят в различна България и вършат непонятни за обикновения българин неща.

Решенията на властта не помагат особено, но забавляват хората и дават поводи на потребителите в социалните мрежи да развихрят въображението си. 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова изглежда е приела доста сериозно ролята си на таен клиент. В телевизионно интервю тя отново се похвали как в зависимост от метеорологичните условия, с качулка или без, ходела на проверки по местата за настаняване и изхранване. Искала да се увери, че бизнесът спазва мерките. Дори и дегизирана хората винаги я познавали, но пък проверките били внезапни.

След като беше взето решението в страната да се влиза само с отрицателен PCR-тест, представителите на туристическата индустрия алармираха, че това затруднява много работата им с чуждестранните клиенти. Появи се и въпросът защо не се използват бързите антигенни тестове. Николова отговори, че решението за тестването дошло докато тя била в Саудитска Арабия, сега тепърва щяла да се обмисля алтернативата.

Всъщност посещението в Рияд беше нов повод за шеги и закачки. В Саудитска Арабия Николова заявила, че "имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инфраструктура, инвестиции, туризъм". Тя се срещнала и с министъра на космонавтиката на арабската страна. Предала му пожелания за здраве от името на премиера Бойко Борисов. Имаше и пояснение -  срещата с министъра на космонавтиката била протоколна и той бил приятел на българския космонавт Георги Иванов, което сигурно е разведрило и изпълнило с надежди затворените бизнеси у нас, които от месеци чакат да получат обещаната им помощ.

Е, някои в бранша са на нокти, говори се за фалити на ресторанти, на хотели... Но пък ресорното министерство е изработило рекламен клип, с който да популяризира България като дестинация за голф туризъм. А с братя Аргирови (ако ги знаете или помните още) са обсъдени "възможностите за взаимно партньорство и популяризирането на концертния туризъм". Договорката е, като се заредят едни концерти след края на пандемията, изпълнителите да използват контактите си в чужбина, за да ни популяризират и в тази насока. Там, ако не знаете, също много важна била цифровизацията.

В качеството си на вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова обясни, че по време на пандемията много българи се завърнали от чужбина и решили да останат да работят и живеят у нас, което било положително за страната в демографско отношение. Ами, звучи окуражително, нали, на фона на значително увеличилата се смъртност в България.

Дали управляващите виждат по различен начин проблемите, изобщо не ги виждат или се правят на разсеяни?

Може би най-добре обяснява нещата един от редовните спътници на министър-председателя Борисов в джипката, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Неотдавна той заяви: "Хубавото на политическа партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов е, че през джипката решават проблемите на хората. Където българските граждани имат проблем, имат нужда от бързи и адекватни действия - нещата се случват. Да, през джипа светът се вижда по друг начин".

Политиката на джипката очевидно е заразна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във