Банкеръ Daily

Позиции

Гешев - премиер, тра-ла-ла-ла-ла!

„Как да ви кажа дали ще вляза в политиката като съм главен прокурор - нямам право по конституция да коментирам този въпрос. Само ще кажа, че за съжаление нищо не може да се промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената!“ 

Това сподели пред медиите главният прокурор Иван Гешев след въпрос за увеличаващата се престъпност и войната между институциите. Направи го на пресконференция след семинар за противодействието на интернет престъпността и прането на пари, организиран от фондация „Ханс Зайдел”. Същата, която ни натресе управлението на Борисов, заради което още дълго има да си бием главите в опасалите страната корупционни дувари.

Заявката едва ли е случайна, за политик Гешев си го бива. Като патрона си умее да говори просто, че да го разбират. Чуйте само най-разбираемото досега обяснение на съдебната реформа, каквото ничия експертиза не можа да формулира.

"30 години се говори, мога да ви опиша какво значи законодателна реформа. Трагедия! Аз съм преживял всичките т.нар. реформи от 1994 г. - законодателната реформа, ако мога да онагледя общо, извинявайте за свободния изказ, е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя. Колата е с много хубаво купе и много хубави гуми. Някакви хора казват, че проблемът е в гумите, защото искат да продадат гумите. И собственикът, който не разбира, сменя гумите с по-евтини, а колата пак не върви. А този, който взема гумите, ги продава. Това е съдебната реформа!

И друг проблем имало в автопарка на законността. Взаимодействието между прокуратурата и МВР дефектирало дотам, че предните гуми не вървят, а задните не искат. Тук вече съвсем се объркахме, понеже излиза че цялата кола на реда и закона е луксозна, но за изхвърляне. Двигателят - за ремонт, гумите - отмъкнати, спирачките - блокирани. 

Но пък някой нещо да гъкне? Вярно ли е, че няма по-луксозен разход за данъкоплатеца от съдебния бюджет - вярно е. А колко пъти й сменяха гумите на системата - и все не върви като хората. И за продаване след всяка реформа все има - съдебната независимост си има собственик, а той си иска своето. 

Сега, вярно е, че по делото "КТБ", с което започна космическият му възход, Гешев нарисува друга картина. Там законът беше описан като дизелов двигател, с който трябвало прокуратурата да кацне на луната. Е, не кацна, но пък свиха няколко милиарда, понеже се сдърпаха кой е собственикът. Междувременно дизелът продължава луксозния си  път, претоварен с все повече съдебни кадри. А Гешев е готов за политиката. 

Само трябва да понамали цупенето, като се поучи от Борисов как да се прави на луд и да перка чужди и свои с двеста. Ето например вопъла на Гешев, че "както върви в България, само за демографската катастрофа и раждаемостта не е обвинена прокуратурата". Ами като ти повдигнат такова обвинение, обещай да решиш проблема, бе! Я, какви наджукано-жартиерни полицайки ескортират нарко-терминаторите, работете по въпроса. 

Та, ако от "Ханс Зайдел" ще ни даряват и Гешев в политиката, схватлив е. Да го зачислят само на стаж при Борисов, че да го поошлайфа. Вижте само тънкия пилотаж на еткспремиера с контактната група, която пусна срещу отказите за коалиране. Те му казват, че докато ГЕРБ е мафия, не щат да го знаят, той констатира че нищо не е загубено. Че и евроатлантско "анти-Путин" меню им предлага, докато т-потокът си тече ли, тече.


Facebook logo
Бъдете с нас и във