Банкеръ Daily

Пенчо Милков, секретар на парламентарната група на "БСП за България", пред banker.bg

ГЕРБ узакони политическия рекет

Г-н Милков,  обяснете по-подробно  каква е същността на това, което  прие вчера  парламентът?

- Прие две много важни законови изменения. Едното е в Закона за държавния бюджет, с което всяка година се определя размерът на партийната субсидия за един получен глас. Тази година тя е определена на 11 лева. Но в средата на годината първото изменение вече казва, че субсидията за партиите  от 11 лева става 1 лев от 1 юли, който мина, т.е. със задна дата и до края на годината ще бъде 1 лев. След което с новия закон за държавния бюджет, този въпрос отново ще се постави за обсъждане - значи  той не е решен един път завинаги, както съветват експертите, че партийната субсидия трябва да е ясна отнапред, определена в Закона за политическите партии. Вместо това размерът й беше определен  в Закона за държавния бюджет и беше драстично намален. Второто важно нещо, което бе прието  е, че  до момента имаше абсолютна забрана юридически лица, търговски дружества или неправителствени организации, фондации, сдружения да финансират политически партии. В момента тази абсолютна забрана се промени на абсолютно разрешение.

Какво според вас наложи в средата на годината спешно да се променя начинът на финансиране на политическите партии?

- За мен отговорът е повече от ясен - бих го нарекъл див популизъм. От деня, в който Борисов внесе законопоректа и каза, че това не е добро, че политическите партии ще бъдат купени от олигарси, през мнението на колегите от ДПС, които казаха – ние и по време на референдума, и сега сме за запазване на размера, но на инат щом вие предлагате 1 лев, ние ще предложим нула -  всеки, който  говори  по темата, каза, че този размер и такъв тип партийна субсидия безспорно поставят  партиите на масата за продан. Всеки би дошъл да ги  финансира, защото те ще останат без капитал. ГЕРБ казва 1 лев, но не казва как точно да се финансират партиите. ДПС казва нула лева и да се даде достъп на  юридическите лица в процеса, но не определят ограничения – за юридически лица, които са изпълнители на обществени поръчки; за юридически лица, които са концесионери; юридически лица, които дължат на държавата и са обвързани; за юридически лица на близки до властта, чисто роднински или приятелски кръгове. В момента няма никакви ограничения в закона, т.е. всяко юридическо лице може да отиде и да финансира. Ние знаем как се финансира управляващата партия – това е политически рекет. Той сега ще се узакони. Просто за пореден път се узаконява нещо, което е неприемливо за обществото.

Законодателство на инат ли прилагат  управляващите?

- За мен това е едната причина – законодателство на инат и популистки. Другото е – преди местните избори планомерно се обез кръвява финансово и парламентарната опозиция - БСП, и десните опозиционни партии, които са извън парламента. Такава стъпка и такова действие в момента са повече от очевидни. Защото се вижда, че и партиите, които са извън парламента са живи, щом вкараха  евродепутат. Вижда се, че и левицата напредва  - евровотът  го показа . Идват местни избори и за мен скритата цел е това. И на трето място – с вкарването на този закон за пореден път ГЕРБ хвърля като октопод едно мастилено петно, за което и политиците, и обществото  да говорим. А зад него да се случват действително важните неща – като затварянето на болниците, протестите  на родителите (срещу Стратегията за детето – б. р.), самолетите... Оказа се, че за сумата, която ние сме гласували, не можем да купим самолети с необходимите технически възможности. Виждаме, че важните теми минаха назад, а изведнъж Борисов реши, че ще послуша хората, гласували като основен аргумент на референдум. Но защо не слуша другите 2 млн. българи, които искат преизчисляване на пенсиите, например.

Не се ли получи разминаване между Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ? Вчера Валери Симеонов каза, че на коалиционния съвет миналата седмица са взети други решения – за консултации с другите парламентарни групи, преди темата да се вкара за обсъждане в пленарната зала. Но депутатите от ГЕРБ я внесоха в дневния ред като извънредна точка след разговор само с "Обединени патриоти".

- Борисов вкара законопроекта  за 1 лев партийна субсидия и тя стана моментално причина за много обсъждания . БСП първа иницира разговори, покани другите политически сили от парламента, но дойде само ДПС и стояхме няколко минути. ГЕРБ покани  своите коалиционни партньори – поканиха ДПС, Патриотите, "Воля". Нас не ни поканиха. И това, което заявиха на коалиционния си съвет - че ще има разговори – ами, те не ги проведоха с най-голямата парламентарна група, извън тяхната. Ние не участвахме в тези разговори. Проведе се обаче един друг много интересен разговор. Читателите ви трябва да имат предвид, че в Народното събрание постъпи становище от 15 неправителствени организации, които ни най-малко не бяха леви – "Прозрачност без граници", преподаватели в университети – те  описаха същността на партийното финансиране и как в Европа се достига до този модел, който  бе приет в България и бързо-бързо започваме да се отказваме от него. Тези хора дойдоха в Народното събрание, но  за жалост на срещата с тях бяхме пак само ние. Аз на тази среща чух за съществуването на регресивна  скала в Германия. Защо ние толкова бързо и прибързано трябва да решим един толкова важен въпрос, който засяга основите на представителната демокрация в България?!

Финансовото смачкване  на опозицията и на малките партии трябва да компенсира изборната машина на Цветанов ли? Защото досега имаше един човек, който здраво държеше юздите на всичко, но вече го няма...

- Според мен сега ще се хвърлят всички сили и средства, за да се замени стройната организация, която бяха  наложили  опонентите ни. Защото те ни биеха не с ярки личности, а със стройна организация. В момента, когато я няма стройната организация, като липсват ярките им личности, остава да насипеш много средства и да обезкръвиш противника.

А ще успее ли Бойко Борисов едновременно да се справя и като премиер, и като партиен лидер, а  да дърпа конците и на парламентарната група?

- За мен се случи  това, което трябваше да се случи  – да се види действителния  Борисов, да спре да се крие зад различни хора.Вче 10 години все някой друг е виновен. Борисов 10 години управлява и е харесван, защото не предприе нито една полезна, но непопулярна реформа. Той управлява с това, което е харесвано, а не с това, което е полезно.  Сега излезе, показа, че управлява и когато настъпят неблагоприятни последици за обществото, трябва да си понесе и отговорността, а не да се крие зад хора. До сега бяха виновни различни депутати от ГЕРБ, различни министри от ГЕРБ, председателят на парламентарната му група – сякаш не той  е организатор на цялата тази система.

Ще разчита ли БСП президентът да наложи вето на приетите промени за  субсидирането на партиите?

- За мен ветото на президента е повече от очаквано. А не сме обсъдили още дали ако  то бъде преодоляно, няма да има и конституционна жалба. Защото всичко, което чух  от хората, занимаващи се  като експерти   с партийно финансиране, ме навежда на мисълта, че това, което се прие вчера , нарушава всички конституционни принципи, всички принципи на достиженията на представителната демокрация в Европа, както и на нашата конституция. Така че очаквам вето. Ако то бъде преодоляно, надявам се да има и конституционна жалба, с която накрая да се сложи край на този въпрос. Хората преди две-три години на референдума гласуваха без да бъдат уведомени. Жестоката грешка на БСП е, че при толкова голяма представителност не обяснихме – тогава това беше съвместно с президентските избори – въпросите на референдума, не успяхме да ги обясним добре. И  всички партии, между другото, пропуснаха да говорят. Стана нещо подобно на Брексит – решението беше емоционално. Но решението на референдума за мен е индикация дали хората харесват начина си на живот. Харесват ли постиженията на политиците си, гордеят ли се със страната си, гордеят ли се с нас? Не.И ако ги бяха питали не дали   партийната субсидия  да бъде 1 лев, а дали депутатите да са 30 човека и да работят за една минимална заплата, те пак щяха да кажат - да.  Защото не са удовлетворени от нивото и темповете, с които се развива нашата държава. И тук е големият въпрос, на който трябва да потърсим отговор.

Добре, след като субсидията е намалена на 1 лев, но е разрешено на бизнеса да финансира партиите, как БСП ще се справи за кампанията за местните избори? Ще има ли някой толкова смел бизнесмен, който да се осмели да финансира опозицията?

- Напълно сте права. Аз не очаквам да дойде някое юридическо лице и да финансира опозицията. Ами, на европейските избори мога да ви кажа за област Русе, където БСП е само на 1.6 % от ГЕРБ, т.е. на 600 гласа, нашата кампания струваше 18 400 лева. Проведена изцяло с много добра организация, т.е. ние също вече постигаме много добра организация, и оптимално разходване на средства. Лошото е, че за местните избори нашите опоненти ще сключат договори с всички медии и много трудно бихме достигали до гражданите. Може би ще разчитаме на повече преки срещи с хората. Местните избори го позволяват – да правим по няколко срещу на ден с много хора, за да могат позициите ни да достигат до тях. Когато си на терен, когато има една-две местни медии и те са с дългосрочни договори с управляващите, ти просто не можеш да стигнеш до хората чрез медиите.

Както изглежда, Бойко Борисов ще продължи да обикаля страната с джипката и лично да води кампанията и за местните избори. Вие какво ще му противопоставите в новата безпарична ситуация?

- Хората. Може да звучи нескромно, но му противопоставям себе си. Противопоставям му хора като нас. Погледнете парламентарната група на БСП, погледнете обновлението й. Противопоставяме му един нов модел. Знаете ли - ГЕРБ вече са старото.  Колегата ми от Русе  е народен представител вече четвърти мандат...

Пламен Нунев ли имате предвид?

- Няма значение конкретното име. Масово при тях кандидатите карат  четвърти мандат. Те си имат вече партийна аристокрация. Аз бих му противопоставил себе си, обикновения човек от квартал с панелен блок, със семейство, който е дошъл в Народното събрание точно, защото ми писна само да викам срещу телевизора. И смятам, че рано или късно хората това ще го видят. Нашата парламентарна група е пълна с живи, нормални хора. Просто ни липсват ресурсите да се покажем достатъчно пред аудиторията, защото управляващите държат каналите за комуникация.  Смятам, че най-голямото противопоставяне на Бойко Борисов е това, че влизат живи хора в политическия живот. Има много хора, които ни превъзхождат като експертиза, просто трябва да проявят смелост и да влязат в обществения живот – като общински съветници, като кметове. Говоря с такива хора, млади хора. Те просто трябва да се включат, за  да си оправим държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във