Банкеръ Weekly

Доц. Мария Пиргова:

ГЕРБ и БСП ще свалят Радев чрез общ кандидат


Доц. Мария Пиргова е политолог, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски“.


 

Доц. Пиргова, невидимите взаимодействия между ГЕРБ и БСП отдавна са публична тайна. Сега вие ги актуализирате, като прогнозирате, че двете партии ще взаимодействат за смяната на Румен Радев от президентския пост чрез общо подкрепен кандидат. Какви са аргументите ви?

Г-жа Корнелия Нинова каза, че не е готова с подкрепата на Румен Радев за втори мандат и следва да се проведе вътрешнопартийно допитване в цялата страна - за да се покажело, че БСП е най-демократичната партия. Това е несериозен аргумент, след като е ясно, че Радев ще кандидатства за втори мандат. Взаимоотношенията между партията и президента не бяха много топли през целия мандат на държавния глава. Сега са съвсем смразени, особено след напускането от президентството на Калоян Методиев.

Един банкет с Нинова изяде главата на президентския съветник.

Методиев предварително е знаел накъде отиват нещата. Сега той оглавява нов институт, наречен „Рего“, от латински - управлявам, напътствам. Той вече се конкурира с другите социологически агенции и аналитични звена.

Свързан ли е този институт с ръководството на БСП?

Да. Този институт ще върши работа на БСП. Според мен президентът Радев не желаеше да намери път към БСП. Но защо БСП вдигна ръце от Радев? И отказа да подкрепи една много важна институция.

Защо?

БСП и Радев трябваше взаимно да се подкрепят, а те отидоха в другата крайност. При това положение и двете страни губят.

Президентът Радев може и да не губи, а да се окаже големият печеливш - упреците от площадите към него бяха, че е екстензия на БСП. Ако той се еманципира, може да спечели много гласове от общото недоволство.

В прекия избор са необходими над 2 млн. гласа и Румен Радев много трудно ще спечели, заменяйки БСП с протеста.

Защо тогава БСП изобщо се спря на Румен Радев като кандидат за президент? Само, за да се извади генерал ли?

Да. За да противопоставят генерал на Борисов.

Кога се скъса нишката между БСП и Радев?

Окончателно се скъса на "Боровец". Но отношенията между тях никога не са били топли.

Тоест - БСП изпусна Радев още със самото му избиране?

Още тогава, въпреки изявлението на Йотова, че ако Радев се отдалечи от БСП, това ще му струва скъпо. Но дори тя не можа да стопли техните взаимоотношения.

Значи ли това, че „Позитано“ 20 забива клин между президент и вицепрезидент?

Не. Просто Корналия Нинова не може да прави съюзи. И не успя нито с президента, нито с вицепрезидента. Затова БСП изпада във все по-голяма изолация.

В „Студио БАНКЕРЪ“ знакова фигура от БСП обвини Радев, че по времето на неговия служебен кабинет и тогавашните избори, статуквото е правило каквото пожелае.

Има нещо такова. Но вината за това не е само в Радев. БСП го оставиха сам, за да не носят отговорност.

В случая има ли ревност върху обширната, но доста раздърпана червена политическа черга? Като конкурент за собственото им пространство ли разбират там Радев, щом застават срещу него?

Да, евентуалната партия, която той ще направи през втория си мандат, би засегнала електоралното пространство на БСП.

Все пак смятате, че Радев ще спечели втори мандат?

Без БСП много трудно.

Къде виждате евентуалната нова партия на Радев?

В център - ляво.

В съюз с Мая Манолова?

Президентът Радев също не е силен в съюзите и също стои доста изолиран. Протестът му даде шанс да направи силно антиправителствено мнозинство, но той не го използва.

Обаче спечели много приятели в центъра и дясното пространство. Сбърка ли някъде той - от вдигнатия юмрук до днес?

Радев трябваше да посочи своите хора. Мая Манолова, да речем...

Тогава пък щеше да загуби сините, които са много чувствителни на тема Манолова и Трифонов.

Сините стоят неподвижно от времето на СДС насам.

При евентуален разпад на ГЕРБ те ще набъбнат още.

Ще набъбнат с разширяване в центъра на София. Достигнали са тавана на възможностите си, но са след Слави Трифонов.

В моментните анализи факторът „Цветанов“ почти отсъства, а много от структурите на ГЕРБ се преориентират към него. Като добавим американската подкрепа и солидното финансиране, прави ли това неговият проект „незаобиколим фактор“, както се изрази самият той?

Цветанов работи с гербаджии, отрекли се от ГЕРБ, но това са ограничен брой хора, а и той няма харизмата на Борисов. Трудно може да разчита на някакъв успех. Виждам го с 3% и под чертата.

Обратно към комплота ГЕРБ - БСП. Възможен ли е той и на парламентарно равнище, под познатата формула за националното спасение?

Българският политически живот не е самостоятелен и, ако отвън натиснат в тази посока, ще бъдем свидетели на такава коалиция.

Но на избирателите външните фактори не им влияят.

Да, но тук говорим за следизборна коалиция, когато политиците ще бъдат свободни от волята на избирателите.

Вече десет години съществува опасението, че ГЕРБ и БСП, като производни на една и съща политическа структура – БКП, рано или късно ще се обединят във властта.

Общо взето е така. Не са си чужди. Просперират върху взаимните нападки, но в един момент могат да се окажат в коалиция.

Създава се впечатлението, че БСП не желае властта и отговорностите, сякаш материално добре обезпеченото второ място допада на всички там.

Стана традиция БСП да се отказва от властта. На ръководството на партията и на парламентарната им група този начин на живот в политиката е много удобен. Представят се за опозиция, но не правят нищо реално в тази посока. Имат достатъчно облаги като опозиция без отговорности. Милионери има във всички лагери на партията.

Съществува тезата, че колкото по-несигурно и фрагментирано става политическото време, толкова по-вероятно е да се избистри нов политически модел и да се появят качествени лидери? Възможно ли е матрицата на статуквото да бъде строшена?

Възможно е, но само през президентска република. Осъществяванети й изисква много време и усилия. Изисква революция. Затова е малко вероятно. Всичко останало ще възпроизвежда сегашния модел.

Как ще действа ДПС в тази ситуация, те са в сърцето на този модел?

В момента ДПС е единственото интересно политическо образувание, защото е непредвидимо.

ДПС е непредвидимо в своята предвидимост – винаги със силния поток на деня.

Те ще партнират на победителя.

Какви са полезните ходове за политическо оцеляване на президента Радев, при съществуващите комплоти срещу него?

Без БСП той няма да вземе втори мандат, а не виждам как ще стопли отношенията си с „Позитано“ 20. Ако около него се събере елит за създаване на партия, той може да продължи в политиката вън от президентството.

Ще спечели ли президентът в сегашната ситуация, ако стане по-решителен и сложи картите на масата – своя вариант за конституция и поименен състав на едно евентуално служебно правителство?

При всички случаи ще спечели. Или втори мандат, или силна политическа партия.

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във