Банкеръ Daily

Позиции

"Фейсбук" сгази лука с Libra

Максин Уотърс

Могъщият председател на комисията за финансови услуги на камарата на представителите на щатския конгрес - Максин Уотърс, подкани повторно "Фейсбук" да прекрати временно работата си по амбициозния проект за дигиталната валута Libra. Дамата заяви на 25 юни, че притиска лидерите на долната камара и други законодатели да подкрепят акцията й срещу медийния гигант, за да може конгресът да проучи обстойно криптовалутата. Госпожа Уотърс твърди, че "Фейсбук" не е отговорил на призива й за мораториум, който тя отправила за първи път на 18 юни.

"Съобщението на "Фейсбук", че разработва монета, която да се използва за покупката на стоки и на услуги събуди тревога сред конгресмените заради потенциалното й влияние върху световната финансова система и възможностите на компанията да опази финансовите данни на потребителите. Вашингтон от месеци преследва "Фейсбук" за поредица от прегрешения, между които - изтичане на важни данни за потребителите и допускане на руски хакери до фирмената платформа по време на предизборната кампания в САЩ през 2016-а, помогнали за избора на Доналд Тръмп за президент на страната. 

Максин Уотърс обяви, че до "Фейсбук" е изпратена официална покана техен представител да се яви на 17 юли на изслушване по спорните въпроси пред финансовата комисия. Подобни събеседвания трябвало да се случат колкото е възможно по-бързо, за да могат законодателите да вникнат по-добре в плановете за Libra. Банковата комисия на Сената пък е насрочила изслушване на мениджърите на социалната мрежа на 16 юли.

Британските финансови регулатори вече са провели обсъждания с "Фейсбук" за цифровата валута и ще настояват за още разяснения. Те са предупредили технологичния гигант, че "няма да му дадат разрешително" за действие преди да бъдат изчистени всички проблематични пунктове.

Официални представители на Г-7 пък обявиха, че ще създадат специален форум на високо равнище, който да обсъди рисковете от цифровите валути за финансовата система. Работната група на Г-7 ще обмисли също как да осигури подходящ контрол срещу прането на пари, твърдят в писмо френският финансов министър Брюно Льо Мер и управителят на "Банк дьо Франс" - Вилерой дьо Гало. (Бел. ред. - Франция е ротационен председател на Г-7 за 2019-а). Във форума ще участват и експерти на централните банки и на МВФ, пишело още в писмото, което са успели да прочетат репортери на "Файненшъл таймс".

Юристите също бият тревога: виртуалната Libra ще предизвика незабавно данъчни проблеми за потребителите в Европа. Те произтичат от идеята на "Фейсбук" да фиксира цифровите монети към кошница от парични единици, а не към националната валута на потребителите. Заради непрекъснатите промени на обменните курсове националната оценка на персоналните вложения в  Libra също ще се променя и ще създава капиталови печалби и загуби. Те ще трябва да се отразяват всеки път, когато потребителят използва  Libra за някаква покупка. 

"В повечето държави капиталовите печалби се облагат с данъци. Това означава, че клиентите ще трябва да попълват детайлна данъчна форма за приходите, показваща всичките им транзакции и валутният курс, по който са се случили, и да плащат дължимия налог", посочва Дан Нийдъл - партньор в правната кантора "Клифърд Чанс". А това би било значителна бариера пред широкото приложение на дигиталните пари.

Най-малък ще е проблемът във Великобритания, където данък върху капиталовите печалби се плаща само за суми, надвишаващи 12 хил. паунда годишно. В другите държави нещата са по-сериозни, като във Франция, Италия и Испания няма годишни данъчни отстъпки, а в Германия таванът е едва 600 евро. 

"Фейсбук" приема потенциалния проблем, възникващ от данъчното третиране на дигиталната валута, като актив и твърди, че търси контакти с оторизираните власти за решаването му. Засега е прекалено рано да се даде категорично становище за данъчните усложнения от въвеждането на Libra, но широко разпространеното мнение е, че който и да било криптоактив не може да се смята за валута, защото не е емитиран от чуждестранно правителство. 

 

 

"Фейсбук" нагази в опасни води с цифровата си валута Libra, пише главният икономически коментатор на "Файненшъл таймс" - Мартин Улф. Той смята, че регулаторите трябва да реагират с особено внимание на това развитие на нещата.

Улф посочва, че революцията на технологиите със сигурност ще промени и финансовия бранш, доколкото предлага огромни предимства като по-бързи и по-евтини разплащания, първокласни финансови услуги и по-добро управление на риска. Вече е налице и забележим спад на употребата на пари в брой и експлозивен ръст на цифровите плащания. В Китай революцията на технологията на разплащанията, оглавена от Alipay (вече част от Ant Financial), е невероятна. И "Фейсбук" се опитва да създаде неин конкурент, забележете: САЩ следват Китай.

Финансите обаче са и критична инфраструктура. И евентуалното им разбиване може да предизвика икономическа криза с огромни размери. Зле разбраната иновация често се оказва "акушерката" на подобни трусове. Затова е жизнено важно да се гарантира, че влиянието на големи иновации, каквато е Libra, ще бъде разбрано.

Първият въпрос в случая трябва да бъде дали имаме доверие на спонсора на толкова чувствително нововъведение? "Фейсбук" досега беше твърде безотговорен за влиянието си върху световните демокрации. Така че на ръководителя на компанията очевидно не може да се вярва и за разплащателните ни системи. "Фейсбук" има отговор на този въпрос: технологичният гигант ще разполага само с един глас в Асоциация Libra, която ще се управлява независимо от Женева. Целта на проекта е тя да има 100 члена до "пуска" през 2020-а. Но пък "Фейсбук" изглежда ще доминира технологичното развитие на Libra, което със сигурност ще даде господстващо влияние на фирмата. 

В момента планът е само да се създаде система за разплащания, като паричната единица - в случая Libra, "ще е напълно подсигурена от резерв от реални активи". Кошница от банкови депозити и краткосрочни правителствени книжа ще се държат като резерв за всяка емитирана Libra, което ще изгради доверие към стойността й. Тя обаче ще е зависима от флуктуациите на валутните курсове и от финансови шокове (включително валутен контрол). Движенията й, свързани с промените на курсовете на участниците във валутната кошница, могат да разтревожат потребителите. И регулаторите ще трябва да оценят случаите на нестабилност, свързани с подобна система. Най-важното е тя да е стабилна, да е устойчива на нарушители и да защитава персоналната тайна, като същевременно е достатъчно прозрачна за контролните органи, правните власти и други с легитимен интерес към потребителите.

Жизнено важно е как Libra ще си взаимодейства с традиционните банки. Тя може да ги лиши от голяма част от клиентите им откъм плащанията. Вместо това системата Libra би могла да държи огромни депозити в банките, уравновесени от другата страна на балансите им с количествата криптовалута, които са собственост на потребителите. 

Управителят на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, посочва, че "с възникването на нови доставчици и системи за разплащания, достъпът до базовата инфраструктура на централната банка трябва да се промени и има смисъл да се реши дали "новаците" също могат да държат средства през нощта (overnight) в баланса на институцията". Доколкото централните банки създават тези резерви (решение, което те вземат сами), система като Libra може да заобиколи изцяло традиционните, основани на банките, системи за разплащания. И по този начин да ги лиши от историческото им предимство на информирани кредитори.

 

Изниква и една още по-значима възможност: системата Libra, със своите познания за клиентите, може сама да поеме функцията на кредитор и оттам да измести традиционните банки от активната страна на балансите им. В най-лошия случай може да се стигне до доминирана от "Фейсбук" моно-банка. Рисковете са огромни: потенциална парична и финансова нестабилност, концентриране на икономическа и политическа власт, липса на персонална тайна и много други. Световна валута, създадена чрез кредитирането от глобална банка (тъй като банките създават пари като вторичен продукт от отпуснатите заеми) в парична единица (Libra), която не е обезпечена от която и да било централна банка и е без доминиращ регулатор, ще създаде кошмарен риск за стабилността.

Досегашните проучвания показват, че клиентите имат най-голямо доверие в банките като мениджъри на данни, а най-ниско е то в доставчиците на Интернет услуги и в социалните медии. Така че дори да се изключи възможността системата Libra да се използва за кредитиране, регулаторите не трябва да позволяват плановете й да продължат да се развиват преди да са разбрали напълно потенциалните усложнения. Което е вярно, дори ако водещият спонсор не е "Фейсбук".

Facebook logo
Бъдете с нас и във