Банкеръ Daily

Позиции

Фед от Сейнт Луис: БВП може да се срине с 50% през второто тримесечие

Безработицата в САЩ може да се изстреля до 30%, а брутният вътрешен продукт да се понижи с 50% през второто тримесечие в резултат от затварянето на много предприятия в икономиката, каза президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард в интервю за Bloomberg. Той посочи още, че загубите в икономиката в периода януари - март ще достигнат 2,5 трлн. долара.

"Всичко е на масата по отношение на допълнителните програми за заеми, които централната банка може да осъществи. Можем да направим дори още повече, ако е необходимо, предвид въведеното извънредно положение. Зависи от това, в каква посока иска да поеме Конгресът", отбеляза Булард.

Според него в момента се извършва "планирано и контролирано спиране" на икономиката на САЩ, а, за да се превъзмогнат ефектите от него, от централната банка ще инжектират колосално количество новонапечатани долари. Количеството притежавани от нея държавни облигации ще се увеличи с поне 500 млрд. долара, а тя ще изкупи и обезпечени от ипотеки активи за още поне 200 млрд. долара.

След като миналата седмица JPMorgan понижи драстично прогнозата си за спада на икономиката през второто тримесечие. В понеделник към тях се присъединиха и от Morgan Stanley. Все пак тяхното очакване не е толкова апокалиптично, колкото това на Булард. Те прогнозират БВП да се свие с 30%, което е с 26 процентни пункта по-негативен изглед, отколкото първоначално очакваха от банката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във