Банкеръ Daily

Позиции

Фандъкова пред "Файнейшъл таймс": София може да се превърне в ключов хъб на световно ниво

Капиталът на София са добре образованите млади хора. София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в Ай Ти сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната. Така че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Това казва в интервю за специализираното издание на "Файненшъл таймс" за чуждестранно развитие и икономическо развитие кметът на София Йорданка Фанъдкова, цитирана от пресцентъра на Столична община. 

Нашата цел е да съдействаме за това развитие, така че градът ни да се превърне в ключов хъб на европейско и световно ниво, допълва още столичният кмет и припомня, че София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България. През последните години голямата част са насочени към индустрии и дейности с висока добавена стойност и високотехнологични производства - компоненти за авио и автоиндустрията, центрове за научна и развойна дейност в сферата на ИТ, кибер защита и др. Качествената разлика през последните години е, че в София все по-масово се създават продукти, които намират реализация на глобалния пазар. Ние вече не само произвеждаме решения и продукти, а и ги създаваме. Силата на София са професионалистите и иновативните млади хора, които имат уменията да решават големите предизвикателства с нова архитектура на свързаност и с много по-голяма бързина. Затова се стремим да насърчаваме инвестиции в развойна дейност и изследвания в сферата на биотехнологиите, високотехнологичното производството, креативните индустрии и умни градове, посочва в интервюто столичният кмет Фандъкова. 

Йорданка Фандъкова, първият кмет жена на София, разказва на Себастиан Шехади за бързо подобрената бизнес среда в града.

- Какво прави София привлекателна за преките чуждестранни инвестиции

- За последните 10 години София е европейският град с най-голям ръст на БВП на човек от населението и с 40% от БВП на България. Част от този период беше тежък за икономиката в световен мащаб. За нас беше важно да привлечем максимален обем публични инвестиции в развитието на инфраструктурата - това помогна и на бизнеса, и допринесе за развитието на града. 30 км ново метро за 10 г. е много добър резултат. Новата инфраструктура, добрата свързаност с ключово за региона местоположение и фактът, че София е образователният център в региона, се оценяват от инвеститорите. Капиталът на София са добре образованите млади хора. Предимство е и акцентът е върху инженерните специалности и компютърните технологии, които се изучават и в специализирани средни училища. Затова и София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в ИТ сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната. Така че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Нашата цел е да съдействаме за това развитие, така че града ни да се превърне в ключов хъб на европейски и световно ниво. Показателно е и че "Файненшъл таймс" избра София за технологичния екип на FT Core. А в началото на годината "Кока Кола" отвори втория по големина в света развоен център със 130 IT-специалисти в София. 

- В кои сектори бихте искали да видите повече чуждестранни инвестиции?

- София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България. През последните години голямата част са насочени към индустрии и дейности с висока добавена стойност и високотехнологични производства - компоненти за авио и автоиндустрията, центрове за научна и развойна дейност в сферата на ИТ, кибер защита и др. Качествената разлика през последните години е, че в София все по-масово се създават продукти, които намират реализация на глобалния пазар. Ние вече не само произвеждаме решения и продукти, а и ги създаваме. Силата на София са професионалистите и иновативните млади хора, които имат уменията да решават големите предизвикателства с нова архитектура на свързаност и с много по-голяма бързина. Затова се стремим да насърчаваме инвестиции в развойна дейност и изследвания в сферата на биотехнологиите, високотехнологичното производството, креативните индустрии и умни градове. Други ключови индустрии са бизнес-услугите и туризмът. 

- Какво възпира повече инвестиции в София?

- За инвестиции са нужни три неща - знание, сигурност и възможности. Тази есен почти всяка седмица нова компания отваря нов офис в София или разширява дейността си. Обект сме на все повече проучвания от компании от целия свят. Според последното изследване на FDi Intelligence София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. Убедена съм, че фактът, че София уверено влиза в световни класации ще допринесе за все по-големия интерес към града. Факт е, че София имаше и все още има много да навакса в сравнение с другите европейски столици. Затова и аз и екипът ми в последните години работим с темпове, които да компенсират това забавяне. 

- Как правите София по-добра за бизнеса?

Нашата цел е да развиваме София като иновативен и зелен град. За мен лично голямата цел е да повишим качеството на живот на хората, а това освен с по-добра градска среда става и с повече възможности за професионално развитие и добри доходи. Затова създаването на добра среда за бизнес и предприемачество са ключът. С тази цел създадохме Софийската агенция за инвестиции, която подкрепя българските и чуждестранните бизнеси, които искат да се развиват в София. От 2016 г. досега Агенцията е работила върху 115 конкретни проекта на инвеститори, предоставяйки напълно безплатно информация, анализи, контакти и съдействие. Разширихме партньорството си с други европейски столици, със създаване на контакти между бизнеса и вече имаме сключени споразумения с Лондон и Виена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във