Банкеръ Daily

Позиции

Фалшиво дъно или начало на здравословен подем?

В събитията от последните три дни на фондовите борси само едно нещо е сигурно: скоростта. Това е изводът на пазарни анализатори, цитирани от агенция "Блумбърг". 

След като попадна почти светкавично в "мечи" пазар, щатският борсов индекс S&P 500 отчете най-скоростния си тридневен ръст от 1933-а насам. По същия абсурден начин се завърна триумфално и DJIA, който е с почти 20% над регистрираните минимални равнища, натрупвайки над 2 трлн. щ. долара пазарна стойност за три дни.  

(Бел. ред. - "Мечи" са пазарите, на които има дългосрочен спад на цените. Те по правило описват условия, при които котировките на ценните книжа са паднали с 20 и повече процента от върховите си пазарни оценки заради масов песимизъм и недоверие на инвеститорите. Мечият пазар обикновено се свързва със сривове на фондовите борси или на индекси като S&P 500, макар че индивидуални акции или борсови стоки също може да се смятат за попаднали в такова положение при поевтиняване с 20% и повече в период от два и повече месеца).

Големият въпрос е дали става въпрос просто за временен подем в "мечи" пазар или за нещо по-устойчиво?

Съвсем нормално е когато акциите "полудеят", клиентите на големите инвестиционни банки да поискат от стратезите им да ги посъветват какво да правят. В момента обаче експертите се затрудняват. И мнозина от тях дори са оттеглили прогнозите си за оценките на S&P 500 до края на годината заради икономическата несигурност и за липсата на специфични данни за поражението на вируса върху фирмените печалби. 

Отговорът е доста труден и силно условен, защото, макар и акциите да отчетоха в котировките си огромна доза щети, нищо не може да се сравни с коронавируса като шоков икономически фактор. Ако пък се позовем на историята като не особено убедителен източник, има сериозни причини да сме скептични - досега на акциите са били нужни средно 18 месеца, за да започнат да се възстановяват след първите признаци на икономическия спад. А в сегашното положение на стимулиращо кредитиране за трилиони щатски долари стои и въпросът за "захранване" на дъното.

Печалната истина е, че не съществува прецедент за сегашната ситуация, при която вирусният взрив убива хиляди, затваря икономики и принуждава хората да си стоят по домовете. Например, през тази седмица броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е надхвърлил повече от четири пъти предишния рекорд. А на оптимистите, които смятат, че вероятно сме свидетели на нещо реално на фондовите борси, всеки песимист ще напомни, че най-мощните подеми на борсовите индекси са се случвали именно в мечи пазари. 

За Емили Роланд - един от двамата главни инвестиционни стратези на "Джон Хенкок Инвестмънт мениджмънт" - пазарните сигнали все още са нееднозначни. И дъното ще бъде достигнато когато доверието на хората се изчисти от всякакви съмнения дали да "впрегнат отново парите си да работят".

Светлина в тунела вижда Джон Щолцфус - главен инвестиционен стратег на "Опенхаймер асет мениджмънт".

Той смята, че борсовите подеми през последните няколко седмици показват накъде искат да тръгнат пазарите. Те могат да се огъват при всяка негативна новина около вируса, но пък е налице известно успокоение от очакваните резултати от фискалните стимули. Показателни са печалбите на книжата на фирмите с малка пазарна капитализация и на цикличните акции - пазарен вот за очакван растеж. 

Възстановяването от 10% пазарен спад отнема по правило една година, а 20% - година и половина, 

припомня Кейти Никсън - главен инвестиционен директор на "Нордърн тръст уелт мениджмънт".

S&P 500 загуби 34% и са изминали едва няколко дни от достигнатите минимуми. Така че да се предскаже точно кога ще стигнем реалното дъно е невъзможно и инвеститорите трябва да се съмняват във всеки, който твърди, че има отговор. Госпожа Никсън смята, че най-доброто лекарство за рисковите активи е времето, а засега има прекалено много неизвестни в това отношение. Сред тях са кога ще започне да намалява дела на инфектираните, както и степента на спад на фирмените приходи и на влиянието на паричните и фискални мерки, което не става веднага. 

Стимулите са лек срещу отрицателните данни, които тепърва предстоят. 

Инвеститорите засега оценяват положително приетия от Конгреса на САЩ разходен план за 2 трлн. щ. долара в помощ на националното стопанство. И не обърнаха особено внимание на лошите новини от пазара на труда и скока на подалите молби за обезщетение при безработица, приемайки увеличението за временно. Такова е усещането на Крис Гафни - директор на звеното за световни пазари в компанията за финансови услуги "Ти Ай Ей Ей". 

За да тръгне стабилно нагоре пазара, трябва да се изкорени злото и да се реши медицинския проблем.

Такава е позицията на Лорън Гудуин - икономист и портфейлен стратег в "Ню Йорк Лайф Инвестмънтс", който посочва, че очакванията за фискална подкрепа вече са вкарани в пазарните оценки и оттук нататък вероятен двигател ще са добрите новини. Просто защото инвеститорите продължават да изпитват нужда от по-голяма яснота за икономическото отражение на вируса и от доказателство, че пазарът функционира плавно. 

Нищо фундаментално не се е променило в компаниите,

констатира Питър Янковскис - един от двамата главни инвестиционни директори на "Оукбрук инвестмънтс". Той обяснява, че е нормално да се очаква най-пострадалите фирми да започнат да се възстановяват благодарение на правителствените стимули. Един пример е корпорацията "Шеврон", чийто акции загубиха 50% от пазарната си оценка от началото на годината. При нея на практика няма фундаментална промяна - просто става въпрос за намаление на търсенето на производството й в резултат на много ясна причина. И е съвсем резонно този спад да се приеме за временен докато стимулите стигнат до нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във