Банкеръ Daily

Позиции

"Файненшъл таймс" : България влезе в групата на неудобните в ЕС

Откакто през юли лодката на опозиционния политик Христо Иванов и на съидейниците му акустира на плаж в близост до черноморския имот на Ахмед Доган и трима гардове го изтласкаха с още двама души във водата - сцени, заснети на видео и гледани от над 1.2 млн. души, в България избухнаха масови протести срещу политическия клиентелизъм. Опонентите на правителството на премиера Бойко Борисов твърдят, че случаят е миниатюрно копие на проблемите на България с корупцията и върховенството на закона, почти 14 години след като страната се присъедини към Еврпейския съюз. Така започва поредната задгранична публикация за родината ни, този път на "Файненшъл таймс", от 29 ноември. 

Журналистите на авторитетната медия посочват, че политическите трудности на Борис повдигат сериозни въпроси пред Брюксел и пред другите държави от общността. Просто защото Европа не е успяла да окаже достатъчен натиск върху София да подобри управлението. Изданието допълва, че напрежението се е засилило още повече през последните няколко седмици след като българското правителство блокира разговорите за приемането на Северна Македония в ЕС. С което провокира сериозни опасения, че България може да се присъедини към Унгария и Полша и честите им сблъсъци с Брюксел и останалите страни членки на общността. 

София получи милиарди евро от ЕС откакто бе приета в общността през 2007-а. В тази връзка "Файненшъл таймс" цитира твърденията на бившия финансов министър Симеон Дянков, че парите, които се насочват към все още най-бедната държава на ЕС, са част от проблема. "Европейските фондове на практика засилват корупцията и контрола на държавата", посочва Дянков. И допълва, че средствата" се използват за купуване, директно или чрез предварително уредени проекти, на голяма част от медиите и така осигуряват защита на политиците".

От присъединяването си към ЕС България е страната с най-ниска оценка в корупционния индекс на Прозрачност без граници и непрекъснато пада в класацията за свободата на словото. Четири пети от българските граждани посочват рушветите като широко разпространена практика.

По повод на появилите се снимки с пълното с евро нощно шкафче на Борисов и златните кюлчета и пистолет върху него, както и на съобщенията за къщата и приятелката в Барцелона, Дянков смята, че Брюксел много късно е осъзнал опасността от корупцията в България. 

Христо Иванов пък коментира за "Файненшъл таймс", че Борисов е съумял да пожъне успех на европейско равнище заради принадлежността на партия "ГЕРБ" към десноцентристката група в Европейския парламент. И защото не ползва антилибералната реторика на Будапеща и Варшава. Докато сега България вече се смята за "част от по-широк модел на корупция и популизъм", които влияят върху вземането на решения в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във