Банкеръ Daily

Проф. Джефри Нилсен, член на Експертния съвет за икономически анализи в България, пред "БАНКЕРЪ"

Еврото ще донесе много ползи на България - част ІІІ

Проф. Джефри Нилсен е преподавател в Американския институт в Благоевград и член на Експертния съвет за икономически анализи в България.

"БАНКЕРЪ" вече публикува първа и втора част от ексклузивното му интервю за нашите читатели, в които той коментира българските финансови пазари, кои финансови инструменти биха били най-приложими за нашите  условия и инфлационните тенденции. В настоящата трета част той споделя мнението си за ползите от въвеждането на еврото у нас

 

И отново в България: евро или...да?

Смятам, че еврото ще донесе много ползи на България. Еврото е по-стабилна валута от лева, въпреки че имате много стабилен валутен борд. Ако вземете заем в евро, той ще е с по-ниска лихва отколкото в лева. Така че има полза за всички да се приеме еврото.

БНБ ще получава своята част от печалбата на ЕЦБ, така че правителството ще продължи да ползва подкрепа от създаването на пари, което също е добре.

Както казахте, в момента БНБ няма самостоятелна парична политика, така че, ако се присъедини към еврото, поне ще може да седне на масата и да вземе участие в дискусиите за вземане на решения по политиката.

Смятам, че правителството е сравнително консервативно по отношение на дефицитите: гледах анализа на МВФ, че през 2021-а бюджетният дефицит е бил под 3%, така че е резонно левът да стане част от еврото.

Хората са много обезпокоени от инфлацията, но погледнах случая с Гърция – когато те се присъединяват към еврото през 2001-а, не е имало ръст на инфлацията, тя е останала непроменена. Така че, това не е аргумент, от който да се опасяваме.

Какви ще са ползите за малките и средните фирми?

- Смятам, че ще могат да вземат по-евтини заеми, търговията ще е по-добре, защото няма да се налага да се обменят валути, въпреки че левът е много стабилен от 1997-а. И това със сигурност ще е по-добре за икономиката.

Какво е мнението ви за криптовалутите и за потенциалните цифрови валути на централните банки, за които се говори от години?

- Не следя криптовалутите внимателно; те в някои аспекти са валути но нямат присъща стойност. Те са в ограничено предлагане и разчитат основно на доверието – вие ги приемате, защото смятат, че някой друг ще ги вземе от вас. Така че доверието е особено важно за виртуалните валути и ако правителствата не ги подкрепят, те се конкурират една с друга и това е причината да са толкова волатилни. Затова смятам, че не можем да ги окачествяваме на истински валути, а по-скоро на активи за спекулации. Ако държавата подкрепи криптопарите...а много страни вече оглеждат подобна възможност, смятам, че те ще имат по-добър шанс да са валути, отколкото сега.

Искате ли да да споделите още нещо с читателите на "Банкеръ"?

- Следил съм някои българо-английски източници и виждам впечатляваща статистика, че около 80% от жилищата в България са лична собственост. Това е много голям процент за територията на Европа. Ипотечните заеми обаче нарастват през последните години, така че, очевидно, ипотечният пазар е доста активен.

Друго нещо, което съм забелязал от прочетени документи, е че 98% от ипотеките са с променлив лихвен процент. Така че, ако лихвите тръгнат нагоре, то и вноските по тях ще нараснат. Това се очертава като реален проблем за онези, които имат ипотеки, защото лихвените проценти могат да се качат драматично и те могат да попаднат под възбрана. Банките ще кажат платете или ще вземем къщата ви, което ще е сериозна дилема за тези хора на ипотечния пазар. Положението е много странно, защото много банки правят лихвени суапови контракти, за да предотвратят подобен ефект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във