Банкеръ Daily

Позиции

Еврото е грешка

Дьорд Матолши

В своя позиция, споделена пред "Файненшъл таймс" през уикенда, председателят на Унгарската централна банка Дьорд Матолши призова европейските лидери да признаят, че еврото е грешка и да разработят механизъм за излизане на страни членки от еврозоната.

Представяме пълния текст на мнението на Матолши.

 

Дошло е времето да се търси изход от клопката на еврото. Шири се пакостната догма, че единната европейска валута е "нормалната" следваща стъпка към обединението на Западна Европа. Еврото обаче изобщо не е нормално, защото почти нито една от предпоставките за него не са изпълнени. Две десетилетия след въвеждането му повечето необходими стълбове за успешна глобална валута - обща държава; бюджет, който покрива поне 15-20 процента от комбинирания БВП на еврозоната; финансов министър на общността и министерство, което да върви с тази позиция - все още липсват.

Същевременно, ние много рядко признаваме истинските корени на необмисленото решение за създаването на обща валута: капанът на Франция. След обединението на Германия тогавашният френски президент Франсоа Митеран се изплаши от растящата германска мощ и повярва, че ако убеди обединената вече държава да се откаже от германската марка, това ще е достатъчно, за да се предотврати създаването на Германска Европа. Хелмут Кол, който по онова време беше германски канцлер, се предаде и прецени, че еврото е неизбежната цена за обединена Германия. Оказва се обаче, че и двамата лидери са сгрешили. Защото в момента имаме Европейска Германия, а не Германска Европа, и еврото не успя да предотврати създаването на друга мощна германска сила.

Германците обаче също влязоха в клопката на "прекалено доброто, за да е вярно" евро. Включването на южноевропейски икономики в еврозоната доведе до валутен курс, който е достатъчно слаб, за да позволи на Германия да се превърне в най-силната световна експортна машина в Европейския съюз. Тази златна възможност ги направи самодоволни. Те не успяха да осъвременят инфраструктурата си и да инвестират достатъчно средства в индустриални сектори на бъдещето. Те пропуснаха дигиталната революция, подцениха възхода на Китай и не успяха да изградят пан-европейски глобални корпорации. Същевременно, компании като "Алианц", "Дойче банк" и "Байер" направиха безплодни усилия да победят Уолстрийт и американските си конкуренти. 

Мнозинството държави от еврозоната се справяха много по-добре преди да приемат еврото отколкото в момента. Според анализи на Центъра за европейска политика, има малко победители и много губещи през първите две десетилетия от съществуването на еврото. 

Единната валута не беше необходим фактор за успешните европейски стопанства преди 1999-а и повечето членове на еврозоната не спечелиха от въвеждането му през същата година. По време на финансовата криза от 2008-а и на икономическата криза в еврорегиона през 2011-2012-а, голям брой държави от общността пострадаха тежко и натрупаха огромни правителствени дългове. Безплатен обяд няма и евтините заеми често се оказват по-скъпи с течение на времето.

Роденият в Унгария икономист Александър Ламфалуси (бел. ред. - белгийски икономист, един от създателите на еврото, починал през 2015-а) беше прав в твърденията си, че е нужна обща валута, която да засили връзката между европейските политически сили и да защити Европейския съюз срещу бившия Съветски съюз. Изникна обаче една единствена неочаквана пречка: окончателното решение за създаване на еврото бе взето в Маастрийхт през 1992-а, непосредствено след разпадането на СССР (бел. ред. - оповестено официално на 26 декември 1991-а). С други думи, необходимостта от валутата отпадна точно когато тя се роди. И сега е дошло времето да се пробудим от тази вредна и безплодна мечта.

Добра отправна точка би било да се осъзнае, че единната парична единица е клопка за на практика всичките й членове и по различни причини тя не е очакваната златна мина. Държавите от ЕС - извън и в еврозоната, трябва да признаят, че еврото е стратегическа грешка. Целта на създаването на световна западна валута, която да се състезава с щатския долар, е предизвикателство за САЩ. Европейската визия за Обединени европейски щати в крайна сметка провокира и открити и прикрити военни действия срещу ЕС и еврозоната през последните 20 години.

Ние трябва да решим как да се освободим от този капан. Европейците трябва да се откажат от опасните си фантазии да създадат сила, която да съперничи на Съединените щати. Членовете на еврозоната трябва да получат възможност да напускат еврозоната през идните десетилетия, а онези, които останат - да създадат по-стабилна световна парична единица. Нека да отпразнуваме 30-а годишнина на пакта от Маастрихт (който предреши раждането на еврото) през 2022-а с пренаписване на договора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във