Банкеръ Daily

Позиции

ESMA: Германските регулатори са се провалили в казуса "Уайъркард"

На фона на напрежението около изборите за президент в САЩ и на истерията около разпространението на коронавируса по света, някак незабелязано мина оценката на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) за работата на германските финансови регулатори по казуса "Уайъркард". Заключението на европейския надзорник е, че германските контролни органи са реагирали неадекватно на мащабния счетоводен скандал в германската платформа за онлайн разплащания, която на 25 юни внесе документи за несъстоятелност.

В доклада, публикуван през миналата седмица, в който ESMA представя в детайли резултата от разследването на счетоводната измама в германската финансовотехнологична компания, пише, че германският финансов контролен орган BaFin и независимият регулатор FREP са пренебрегвали от години предупрежденията за нередности във финансовите отчети на "Уайъркард". ESMA обръща внимание, че германските надзорници не са взели под внимание сигналите на международните медии и не са успели да проверят подробно бизнеса на дружеството в периода 2016-2018-а. А, както посочва председателят на ESMA - Стийвън Майор - висококачествените и отговарящите на истината финансови отчети са жизнено необходими за съхраняване на доверието на инвеститорите във финансовите пазари. 

Междувременно, лобистката група на дребните германски акционери SdK обяви, че планира да съди правителството на Германия за нанесените щети от загубите, които са претърпели от "Уайъркард", в чийто баланси бе открит недостиг от 1.9 млрд. евро. Професорът по право от университета в Манхайм - Мориц Ренер, подготвил правно становище от името на SdK, е коментирал пред журналисти, че "изгледите за успех (от подобно действие) са добри". Господин Ренер се мотивира, че приложението на Европейската директива за прозрачност на финансовите пазари на територията на Германия е пълно с фундаментални слабости, което отваря вратата за правни искове срещу кабинета на страната. 

Разследването на ESMA на измамите в "Уайъркард" започна през юни след като германската пратформа за онлайн разплащания подаде документи за несъстоятелност в резултат на една от най-големите счетоводни злоупотреби в следвоенна Европа. Всъщност, за тях алармира още от началото на 2015-а "Файненшъл таймс" в поредица от статии. През 2016-а пък осъществилите къси продажби на фирмените акции пазарни играчи публикуваха критичен анализ за начина на управление на компанията. 

В доклада си ESMA оценява като "прекалено тесен" обхвата на по-ранните проверки в "Уайъркард", направени от независимия счетоводен регулатор FREP през 2014-а. Подобни критики на разследването на FREP, поискано от BaFin, са отправени и през 2019-а, когато не е обърнато специално внимание на бизнеса на "Уайъркард", предоставен на трети страни в Азия, за който сигнализирал вътрешен информатор. 

ESMA подлага на съмнение и независимостта на германския финансов надзорник BaFin от политическа намеса. Повод е фактът, че регулаторът е уведомявал "чинно" министерството на финансите за течащи проверки "в някои случаи още преди да са били предприети мерки по констатирани сабости". Подобно тясно сътрудничество, според европейския надзорник, създава "висок риск от влияние на финансовото ведомство".  

Сериозно безпокойство буди и липсата на публична "информация за акционерните вложения на служители на BaFin в разплащателната платформа". То би могло да доведе до конфликт на интереси, защото част от екипа на регулатора, търгувал акции на "Уайъркард", би следвало да осигурява данните, необходими за финансовия надзор.  

За Фабио Де Маси - германски законодател от партия "Левите" - докладът на ESMA е "плесница в лицето на BaFin", която показва нуждата от фундаментално реформиране на регулацията на германския финансов пазар. 

В две отделни изявления, публикувани в анекс към анализа на ESMA, германските контролни органи BaFin и FREP отхвърлят по-голямата част от критиките. 

BaFin посочва, че липсват специфични доказателства за потенциално противозаконно поведение на "Уайъркард" за дълъг период от време, което не е позволило да се повдигнат криминални обвинания срещу компанията, базирани единствено на публикации в пресата. Нещо повече, дори специално поисканият одит на "Кей Пи Ем Джи" в счетоводството на "Уайъркард" не е успял да разкрие измамата. 

Европейската комисия обеща "да оцени щателно последствията от доклада на ESMA и, разбира се, на казуса "Уайъркард" върху регулацията и надзора на капиталовите пазари на еврозоната и да работи по подобряване на европейската регулаторна рамка където е необходимо". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във