Банкеръ Daily

Позиции

Единственото, което има значение, е дали българските граждани имат съдебна защита, сигурност и гаранции за справедливост

Мониторингът е инструмент за защита на правата на българските граждани, с който да им гарантира европейски стандарти на законност и справедливост. Това беше първият коментар на евродепутата Радан Кънев по представения в Страсбург доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

„Въпросът не е псевдозащитата на националната чест с отпадането или не на механизма за сътрудничество и проверка. Единственото, което има значение, е дали българските граждани имат съдебната защита, сигурността и преди всичко - гаранциите за справедливост, които са право на всеки гражданин на ЕС. Независимо какво казва Юнкер, ние знаем, че това не е така. Затова е много важно какво следва, какви гаранции имаме като българи и европейци” , коментира Радан Кънев.

По думите му към момента имаме една препоръка от Юнкер към фон дер Лайен да свали мониторинга за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според Кънев предстоящите дебати в Европейския парламент трябва да гарантират на българите, че Европа не ги изоставя на произвола и корупцията. „Той трябва да покаже на всички европейски граждани, че европейските институции не абдикират от отговорността си да гарантират законността и справедливостта”, посочи още евродепутатът.

„Задължително е да влезе в сила ефективен механизъм за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС, независимо дали един или друг лидер иска да прикрие колко е корумпирано управлението му”, завършва позицията си Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във