Банкеръ Daily

Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов пред „БАНКЕРЪ“:

Досегашните управници ще бъдат разследвани и вкарани по затворите

Българската държава трябва да се преоснове

Г-н Костадинов, вие бяхте активни на протестите от 2020 г., когато рейтингът на изпълнителната власт падна катастрофално. Сега измерванията показват, че партиите във и около властта отново са на познатите си позиции. Толкова добре ли се е управлявала държавата в последните месеци, че доверието е възстановено?

- Вероятно управляващите са започнали да дават повече пари на социологическите агенции, друго обяснение нямам. Обикалям страната непрекъснато и не виждам подобни нагласи сред хората. Социологическите агенции са по-скоро рекламни агенции на властта. След като за медиите има одитиращ орган, такъв трябва да се въведе и за социологическите компании, които масажират общественото съзнание и създават самосбъдващи се пророчества. Но резултатите от изборите ще бъдат далеч от прогнозираните. Това се е случвало неведнъж.

Тези практики  могат да се приложат и към електората, тогава социологическите измервания биха се оказали верни?

- Те ще се приложат, всички добре го знаем. Но има два фактора, които т. нар. социолози не могат да изчислят. Единият е избирателната активност, вторият е гласуването в чужбина. Изключение е вотът на българските граждани в Турция, за който се знае, че е тежко контролиран от турската държава и се пренасочва към различни партии – преди беше за ДПС, после за ДОСТ, сега може би ще бъде разпределен между ДПС и ГЕРБ – Доган и Борисов са приятели. Извън този частен случай, всички останали наши сънародници зад граница гласуват абсолютно свободно. Ако 200-300 000 българи от чужбина гласуват, това ще бъде 10% от общия вот или около 30 мандата в народното събрание.

Само че статуквото взе всички мерки българите зад граница да бъдат ограничени и изолирани от избирателния процес.

- И какво се случи? В резултат на тези мерки, българите зад граница се амбицираха още повече – само в Германия секциите са три пъти повече, в сравнение с предишните парламентарни избори. Изказванията и действията на българските политици мотивират още повече тези хора. Особено думи като тези на Валери Симеонов, че трябва да си купят самолетен билет, за да се върнат за гласуват. През 2009 г. подобна роля изигра репликата на Доган за разпределението на порциите.

Тогава точно тези думи качиха Борисов на власт.

- Доган короняса Борисов с тази своя реплика, хората излязоха и наказаха тогавашните управляващи, заради наглостта и безочието им. Нещо подобно ще се случи и сега – наличен е скрит, но много сериозен антистатуквов вот, който ще помете това управление.

Дори управляващата партия да получи неочакван за себе си срив на изборите, това не означава непременно крах за статуквото, защото то е модел на задкулисие.

- Точно така.

Но предвид мащаба на зависимата от властта администрация, това сякаш трудно може да се очаква.

- Безспорно хората от властта са плашени непрестанно. Но аз смятам, че точно това още повече ще ги насочи срещу правителството. Сред администрацията има мислещи и смели хора на средно управленско ниво. Тези хора имат воля, чест и достойнство.

Реално погледнато те имат поводи за опасения – немалка част от тях ще станат ненужни, при въвеждането на електронно правителство, което все някога ще стане.

- Ние също отдавна казваме, че електронното управление трябва да се случи.

Публиката на „БАНКЕРЪ“ живо се интересува дали при влизане в парламента „Възраждане“ ще подкрепи създаването на анкетна комисия за разследване на управлението през последните 11 години?

- Това ще бъде едно от първите неща, които ще направим. Само че не на 11, а на последните 30 години. За нас няма особена разлика между кабинетите на Борисов и другите от 1990 г. насам. Известна разлика има само в мащабите на злодеянията и некомпетентността. За да стане това, ПП „Възраждане“ трябва да управлява държавата. Сега и да го предложим, няма да мине. Поговорката „Гарван гарвану око не вади“ всекидневно се потвърждава.

Друг въпрос от нашата публика, който задаваме на всички политически лидери е, дали ще направите нужното в новия парламент депутатите да бъдат свалени от служебните автомобили с шофьори и да пробват изпитанието от среща с избиратели в градския транспорт?

- Възможно е да стане. Това не би оправило държавата, но е знак към избирателите. Те разбират, че не това ще реши проблемите на страната, но говори много. Аз карам личната си кола и я зареждам от своя джоб.

Защо в Брюксел повечето евродепутати се движат с велосипеди, а у нас народните представители изпитват остра нужда от мерцедеси?

- Въпрос на друга политическа култура. При първото ми посещение в Албания още през 2004 г. се изумих, че всички от властта са в мерцедеси. Обясниха ми, че в предишния режим никой, освен Енвер Ходжа, не е имал право на автомобил. Това са прояви на тежък комплекс при излизане от егалитарно общество. Нямам тези проблеми, макар че баща ми доскоро бе заварчик, майка ми продължава да е чистачка в градските басeйни.

При какви обстоятелства според вас задкулисното статукво може да пострада?

- Само с революция!

Значи по парламентарен ред не може да стане?

- А кой е казал, че революцията не може да е мирна? Имаме нужда от преосноваване на българската държава. В момента живеем във втората българска република, която трябва да бъде изпратена в историята. Първата република беше от референдума през 1947 г. до падането на комунистическия режим и новата конституция през 1990 г. Сега нямаме самостоятелна държава, а ръководства, които се чудят на коя страна да се кланят.

Как би могло да се постигне това – хем по революционен, хем по парламентарен път?

- „Възраждане“ влиза в парламента сега и ви обещавам, че след една година ще е първа политическа сила. Ще предизвикаме избори, ще ги спечелим и ще управляваме държавата самостоятелно.

Но това все пак е еволюционна форма на промени.

- Еволюционна е, да. На този етап не можем да си позволим нищо насилствено, намираме се на ръба и дори най-малката колизия може да ни бутне надолу. Трябва да дадем нова национална кауза. И никакъв компромис с досегашните управления – те трябва да бъдат разследвани и вкарани по затворите. Види ли това, българският народ ще гледа с по-голяма вяра към бъдещето.

При това положение на вас ще са ви нужни политически съвместимости. Къде ще ги търсите?

- Давам пример с местните избори във Варна през 2019 г., когато аз бях на балотаж срещу човека на ГЕРБ. Разговарях с представители на основните политически сили в града – всички до един отказаха категорично да ме подкрепят. В София БСП подкрепи идеологическите си опоненти от „Демократична България“, но във Варна Нинова ми отказа, същото направиха и от ДБ. При анализът на гласовете след изборите се оказа, че близо 80% от избирателите на БСП и 70% от избирателите на ДБ са ме подкрепили. Хората невинаги се съобразяват с партийните лидери. Българският народ е мъдър.

Да, но при евентуално влизане в парламента, вие ще имате работа не с обикновените хора, а главно с партийните лидери. С тях ще изграждате ли някаква политическа съвместимост?

- С политическите лидери от настоящия момент, не. Не виждам разлика между лидерите от опозиционното пространство и тези в управлението.

Какво поведение може да се очаква от вас в един бъдещ парламент?

- Всичко, за което говорим, ще го облечем в законодателна инициатива. И предложенията ни няма да бъдат гласувани в залата. Този парламент за нас е фаза. Следващата фаза е овладяването на властта.

Тоест, искате да използвате парламента като трибуна, за да бъдете чути?

- Не само това. По този начин ще покажем нашата експертност.

Често заемате проруски позиции, но напослeдък започнахте да цитирате американски президенти. Как да си обясним това?

- Кога съм заемал проруска позиция? Излезе ми име, защото критикувам американската политика към България, която е вредна, нашата страна е американска колония. И щом критикувам американците, значи съм с руснаците и лично Путин ми плаща. Ниско ниво на размисъл.

Самият Борисов направи няколко много сериозни икономически реверанса към Кремъл, най-сериозният от които бе строежът с наши средства на тръбата за руския газ. По делата или по манифестите се разпознават проруските настроения?

- Случаят с тръбата е факт. Но същият този премиер провали „Южен поток“, който беше изгоден за България. Като говорим за влияние, колко руски военни бази има в България?

Няма как да има, защото страната ни е член на НАТО.

- Като са натовски базите, защо в тях няма белгийски, испански или нидерландски войници, а само американски? В България никога не е имало чужди военни бази.

Но имаше цяла армия с център Сливен, на разположение на Варшавския договор, управляван от Москва. Вие имате ли възражения срещу членството на България в ЕС?

- Към настоящия момент членството на България в ЕС носи повече вреди, отколкото ползи. На първо време трябва да предоговорим това членство.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във