Банкеръ Weekly

Проф. Димитър Луджев:

Доган отдавна търси начин да отстрани Борисов

БКП се разпадна на две части – БСП-ревизионисти и ГЕРБ-комунисти

Проф. Димитър Луджев работи в Института по история на БАН, бивш депутат, вицепремиер и министър на отбраната.

 

Проф. Луджев, преди години участвахте в правенето на история, сега подреждате история. Как през погледа на експерта изглежда явлението ГЕРБ, заради чието управление днес наричат държавата ни „Дебеландия“ или „Чекмеджария“? Защо се стигна до тук и откъде тръгна всичко?

Още през 2009 г. аз говорих за контрареволюцията на герберите. В моя статия посочих, че формацията ГЕРБ със своя персонален състав (породата хора, които събра) и менталните характеристики на лидера си ще докара контрареволюция срещу принципите и ценностите на либералната демокрация, установени в началото на 90-те години на миналия век. Това е същината на явлението. Това беше нещо като протест на голяма част от българското общество, която се чувстваше пренебрегната от политическите сили на прехода. ГЕРБ се превърна в инструмент на една нова генерация – хора без никаква обществена биография. Точно като своя лидер, който 10 г. е бил в подземието, докато Първанов и Царя не го избутаха за главен секретар на МВР. Говорим за личности, изплували от сенчестите дълбини на обществото. Тяхната най-съществена характеристика е, че възприемат закона като бариера в полето – само тъпанарите се блъскат в нея, а умните я заобикалят. За тези хора няма закон. Те намериха в ГЕРБ и в нейния лидер машината, с която да влязат във властта. Една маса от хора, занимаваща се с клиентелски интереси. Много типична за тази порода хора е тяхната анонимност – за 11 г. управление се помнят няколко имена. Всъщност, ГЕРБ е една огромна клиентела, образувана по мафиозен образец: капо ди тути капи е отгоре, около него са помощниците му и така - до долу.

Проектиран ли е ГЕРБ или възникна спонтанно?

ГЕРБ е проект на кадесарско-ченгеджийски кръг – неслучайно почти всички местни ръководители бяха хора, свързани със службите.

Има аналогия между появата в политическото ни пространство на Царя и на Борисов – и двамата влязоха през графата „Чудотворци“.

Точно така е. И това е свързано с българската народопсихология. Няма друга държава в Източна Европа, където да са се случвали такива чудеса. Да идват на вълни еднодневно родили се партии покрай някакъв спасител и да взимат властта. Това говори за особена инфантилност на голяма част от българския електорат. Лидерите, които избира един народ, показват неговата годност за демокрация.

Не от днес „Сараите“ са етикет на задкулисието, на скритата власт. Как виждате реалното структуриране на властта?

Има известно хиперболизиране на мощта на ДПС, не че тя е малка. Каквото и да говорим, Ахмед Доган е сред най-добрите политици, които България е имала – в балканския смисъл на понятието. Човек, който умее да овладява и държи властта. Той добре се ориентира към няколко ключови пункта на системата – съдебната власт (специално следствието и прокуратурата) и настаняването на хора от партийния си апарат в икономически структури и на различни властови нива. Силата на ДПС обаче идва от поговорката за баницата – не е луд този, който я яде, а който я дава. Защото големите партии, които управляват, са български, големите богаташи, които се перчат - също. Доган категорично не е фен на Борисов и отдавна търси начин да го отстрани. Просто си прави сметките кога и как ДПС ще е в по-добро положение.

Икономическата мощ не е ли съсредоточена повече в хора около Доган, отколкото сред обкръжението на Борисов?

Като изключим Делян Пеевски...

Малко ли е? Как преценявате личността Делян Пеевски?

Той тръгна от царския комсомол, направи парите си в БМФ и „Пристанище Варна“. После се залепи за ДПС, свърши огромна работа в държавния резерв, натрупа още добри пари, а накрая се присламчи към банкера Цветан Василев, който го наричаше свой син. Явно, че има качества и носи всички характеристики на герберския модел – безскрупулност, агресивност, цинизъм, умение да контролира силовите структури на властта, да купува и продава политици. Впрочем, всичко това е характерно и за Доган.

Тоест - калъпът е един?

Един е. Разликата е, че Доган е значително по-умен, гъвкав и печен от Борисов. Борисов е полуграмотен страхлив човек.

Ако Борисов слезе от политическата власт, а "Сараите" останат в силата си, няма ли да получим още една порция от същото - с нов аватар, но в стария модел?

Зависи от нас. За пръв път от много време България има шанс да промени състава на управляващата група. Поне 50% от бъдещия парламент ще е съставен от различен тип хора – далечни на подземния свят и на стария политически елит. Това е шансът да се пречупи герберската културно-антропологична простащина и влиянието на ДПС.

Какъв срок на годност давате на ГЕРБ?

Губят властта и се разпадат, точно като НДСВ. А вождът им вече е спечелил народната омраза, както се случи с Костов, Софиянски, Царя. ГЕРБ не е партия, а клиентела.

ГЕРБ е дериват на БКП, като историк виждате ли вариант те да се поучат от своя прототип и да проведат развенчаване на култа към личността на Борисов, с цел оцеляване?

Няма кой да го направи, нямат хора с капацитет. А и цялата партия се крепи единствено на електоралната мощ на Борисов и няма кой да го замести. Иначе да, те са дериват на БКП, която се разпадна на две части – БСП-ревизионисти и ГЕРБ-комунисти.

Изкушенията, предлагани от ГЕРБ и действащи като развращаваща сила, не подминаха много от някогашните сини лидери: Надежда Михайлова е в Анкара, Едвин Сугарев - в Ниш, Филип Димитров - в Конституционния съд, Александър Йорданов - в Европейския парламент, Георги Марков - в Народното събрание.

Това са все някогашните „кинжали“ – тези, които парадираха с изключителния си антикомунизъм, а действаха като болшевики. Съсипаха СДС и после - като сръчни опортюнисти - се наместиха по етажите на властта.

Последната публична изява на Филип Димитров беше особено смущаваща: той заяви, че при ГЕРБ имаме върховенство на закона, свобода на медиите и икономическо благоденствие.

Човекът си плаща, няма безплатен обяд. Той какъв ли не беше: представител на България в ООН, посланик във Вашингтон, после Плевнелиев го четкаше и буташе, сега е конституционен съдия. Винаги е бил опортюнист - един от нещастните случаи в българската история. Да твърдиш, че ГЕРБ спазва върховенството на закона, съблюдава медийната свобода и е довела страната до благоденствие е наглост, морална нечистоплътност. И не е само той, говорим за случайни хора без никаква професионална подготовка и обществена биография, които застанаха начело на държавата. Какво да говорим за вечно "гладуващият" Едвин Сугарев или за агенти на ДС като Георги Марков?

Вашият колега, сегашен министър на отбраната и вицепремиер на страната, също е агент на ДС.

Красимир е от Първо главно управление, преди това е бил и на друго място.

Редица европейски медии го обвиниха в търговия с българско гражданство.

Неговите хора ги изловиха. Във всяка нормална държава той щеше да си подаде оставката, защото носи политическа и морална отговорност за действията на подчинените си. Нищо подобно. Сега се вихри и прави всичко възможно с антинационална позиция да ни скара със Северна Македония. А покупката на Ф-16 ще бъде оценена от историята като вреден за България гешефт.

 

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във