Банкеръ Daily

Мехмед Дикме:

Доган и Пеевски решават, Борисов изпълнява

Мехмед Дикме е политик, министър на земеделието и горите от 2001 до 2005 г., бивш кмет на Ардино и депутат в 39-ото Народно събрание. Напусна ДПС през 2007 година.

 

Г-н Дикме, властта пуска различни димки, за да замаскира скрития модел, който контролира държавата. Какви биха могли да бъдат поредните убежища на този модел, наричан метафорично „Сараите“?

На всички е ясно, че има две форми на държавно управление - едно легитимно и едно задкулисно. Най-важните решения се взимат от Доган и Пеевски, а фасадата просто ги изпълнява.

Доган и Пеевски равностойни позиции ли заемат в този модел?

Доган е над Пеевски, политическа равнопоставеност между тях не може да има. Доган има огромен опит в подреждането на политическите фигури по шахматната дъска. Той сега е много по-добре ситуиран, отколкото когато беше пряко в управлението - по времето на Сакскобургготски и Станишев. Човекът си пие уискито в Бояна и в Росенец и пуска заръки за изпълнение. Във финансов план обаче измеренията може да са съвсем различни.

Това значи ли, че г-н Пеевски е сменяем и г-н Доган може да си назначи друг човек, който да върши същата работа?

Обвързаността е доста сериозна и ако Доган реши да смени Пеевски, винаги може да го направи по елегантен начин. Обратното е невъзможно. Големият политически играч на прехода се казва Ахмед Доган и това не е новина.

Да, но принципът на Питър гласи, че изкачвайки се в кариерата, всеки неминуемо достига до своето ниво на некомпетентност. Далече ли е все още г-н Доган от това ниво?

Няма човек в държавата, включително и премиерът, който да е по-информиран от Доган, а информацията е най-важният инструмент. Докато има лостовете за получаване на тази информация, включително и свръхсекретна, Доган ще продължава да дърпа конците в държавата. В момента той е в пика си и Борисов не бива да се сърди на истината. Впрочем, контакти между Доган и Борисов има редовно.

Каква е функционалната зависимост между двамата?

Доган винаги е разглеждал властта като баница и порции. А порциите за него сега са доста големи. Зависимостта на премиера е повече от ясна. За никого не е тайна как стават обществените поръчки у нас. Едва ли някой може да посочи обществена поръчка, спечелена по нормален път.

Васил Божков - в продължение на три десетилетия - също беше много силен. Но се появиха млади лъвчета, които го изядоха. Никой не е застрахован от подобна участ. Защо Ахмед Доган да смята, че него не може да го сполети подобна участ?

Така е, никой не е застрахован. Кръгът на Божков е получавал подкрепа от държавата, после тя изчезна. Докато Доган внедри не партийно, а лично доверени хора навсякъде в управлението - в службите, в разузнаването и контраразузнаването, в прокуратурата, в следствието, в съда. Няма друг човек в държавата, който да разполага с такъв огромен апарат за собствено ползване. Ако Доган трябва да бъде елиминиран, това минава задължително през смяната на всички тези хора.

Излиза, че цялата държава е опакована, това е колосална стратегия. Дали е по възможностите на един човек, или зад него стои още по-сериозна сила?

При всички случаи зад завесата стои силен екип. Със сигурност има хора от нашите служби, но дали има и от външни служби, аз не знам.

Този кръг по-висшестоящ от Доган ли е?

Всичко е възможно.

Казвате, че Борисов е само фасадата на модела. Тази фасада от модела ли беше изградена, или самата тя потърси модела? Кое е първичното в симбиозата?

През 2009 г. Борисов дойде на власт с гръмки слова срещу обръчите на Доган. Връзката  беше създадена по-късно, по време на втория му мандат. Възтържествува обаче през третия.

От модела с етикет „Сараите“, улицата коментира основно четири имена: Борисов, Доган, Пеевски и Гешев. Кои са другите фигури в групата, новата привилегирована олигархия ли?

Тези с обществените поръчки са само изпълнители. Онези, които взимат решенията, няма как да ги видите. А всичко тръгва от изборите, които се купуват с парите, платени от нас за обществените поръчки. Кръгът се затваря. Данъкоплатците внасят пари в бюджета. Част от тях отиват за въпросните поръчки. Определен кръг фирми усвояват тези пари и с тях върви покупката на гласове. Този модел е заплаха за демокрацията. Затова сме на последно място в европейските класации, а вече и в световните.

ДПС се представя за либерална партия, но как една група от свръхбогати хора успява да държи под контрол може би най-бедната част от населението – българските мюсюлмани?

Онова ДПС, което създадохме преди 30 г., няма нищо общо със сегашното движение. След 2003 г. партията коренно се промени - с приемането на хора като Цонев и Бисеров тя стана авторитарна политическа формация. Местните лидери се спускат отгоре и се гласуват единодушно. Мюсюлманите във всяко населено място са под контрол и който не гласува за ДПС, автоматично губи социални помощи и достъп до програмите за временна заетост. Дори храната за бедни се дава с подписа на кмета от движението. Държавата по никакъв начин не защитава тези хора. Затова те са така наплашени – видели са какво се случва с несъгласните.

Как е конструирана тази партия, та вътрешното й статукво е непоклатимо? Преди години Доган беше обявен не само за почетен, но и за пожизнен неин председател.

Точно така е. Всички останали могат да бъдат сменени, само той е пожизнен и несменяем. Дори уставът на БКП не беше такъв.

След този дългогодишен гнет, който описвате, какво бъдеще чака ДПС в един период пост-Доган?

Единствената партия в България, която не изживя своя катарзис е ДПС. Затова не е желан партньор за никоя политическа сила. Реформирането на ДПС минава през скъсване на връзката с Доган. Той вече е заплаха за етническия мир в България. Случката в парка "Росенец" го показа ясно: той докара платени зависими хора не да защитят правата или свободите, а имота на своя лидер. С това Доган каза на обществото: готов съм да разпаля етнически конфликт, ако тръгнете срещу мен.

По силата на същия този устав обаче ДПС в момента е много уязвима: ако се спазва законът, всеки районен съдия може да я забрани поне по една причина - вътрешнопартийните избори са просрочени отдавна.

Абсолютно! По устав на всеки 3 години трябва да има избор на ръководни органи, а мандатът на сегашните тече повече от 4 години. И всеки съдия може да обяви за нелегитимни всички решения в ДПС, включително подписа на председателя.

Знаем, че каквото и да се случва у нас, в края на всяка година има едно слово, което сякаш трасира политическите пътища за следващата – предколедната реч на Доган. Какви изненади могат да се очакват този път?

Да, цялата нация чака словото на двама души: на президента - навръх Нова година, и на Ахмед Доган - по Коледа. Това е и смешно, и трагично. Доган дърпа конците на управлението и затова казаното от него предопределя събитията през 2021 година.

Възможно ли е да бъде пожертван Борисов?

В момента той е най-изгодният за статуквото.

А, ако след изборите Борисов остане вън от властта? ДПС не обича партньори извън управлението.

Точно така е. За негово съжаление обаче Борисов върви след събитията.

 

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във