Банкеръ Daily

Мария Капон пред „БАНКЕРЪ“:

Добре е да има кабинет, истината за бюджета ще лъсне

 Г-жо Капон, вашата парламентарна група „Изправи се! Мутри вън!“ очевидно е якобинската съставка в новия парламент. Очаквате ли, че радикалните ви идеи ще продължат да намират подкрепа сред останалите представители на промяната?

Иначе нямаше да има смисъл да съм тук. Парламентарната ни група е изключително работлива. Някои казват, че сме като хлебозавод – произвеждаме и законопроекти, и питания, и изслушвания. Внесли сме серия от законопроекти, някои от тях доста бързи за реализация. Като премахването на „синия талон“ на КАТ, например, който е типично български абсурд. Друго улеснение е премахването на печатите – от тях вече няма никаква нужда.

Всичко това няма ли да се реши веднъж завинаги с електронното управление, за несъществуването на което според мълвата вече са похарчени милиарди?

Докато го чакаме, можем да започнем с лесни и ефективни промени в законодателството. В тази връзка предлагаме и отпадането на хартиената трудова книжка, като тя стане електронна. Всичко това ще помогне да живеем по-лесно.

Когато говорим за Плана за възстановяване и устойчивост, не е ли от първостепенна важност успоредно с него да се работи и по демонтажа на досегашния модел на статуквото - за реално възстановяване трябва да се стъпи на здрава почва?

В този план няма адекватен анализ на щетите, които е нанесла пандемията. Задала съм този въпрос на вицепремиера в оставка Томислав Дончев. Странно е как с проекти за след 10 г. ще се борят сегашните проблеми в икономиката. Тези пари са предназначени главно за краткосрочни мерки, така че да ги усети икономиката. Вместо това имаме основно разходи и проекти, повечето от които неразработени, а парите да влизат главно в администрацията за правене на обществени поръчки. Надценените суми на проектите подсказват намеренията. За малките и средни предприятия средствата са оскъдни. Предварително знаехме, че Томислав Дончев иска да саботира датата 30 април за внасянето на проекта.

С каква цел, да се прехвърли после вината върху новото управление ли?

Две са причините. Ако се внесе в срок, всяко следващо правителство може да прави впоследствие нотификации върху съдържанието. Така планът може да бъде разгледан от ЕК до края на май, юни да се вземат решенията и юли парите да са в България. А дали ГЕРБ ще управлява тогава? Затова правят саботажа – някакво задкулисие си мисли, че ще се върне на бял кон след президентските избори. За тях най-важното е парите да не дойдат при друго управление.

Това ли е причината ГЕРБ да настоява неистово за кратък кабинет на опонентите си – искат да си купят необходимото време?

Те настояваха за ново правителство, още преди да са върнали собствения си мандат. Не искат да представят кабинета си в парламента, защото се страхуват от дебата. Когато имаш достойнство, защитаваш кандидатите си от трибуната на Народното събрание.

ГЕРБ повече от 10 г. изграждаше политически стил на монологичност и сега дебатите сякаш им идват в повече.

Те се опитват да ни поучават. Видяхте поведението в парламента на министъра в оставка Теменужка Петрова – дойде, накара ни се, даде произволни примери и изчезна. Абсолютно неуважително. Но сега ситуацията е различна. И никой повече няма да им мълчи. С мораториума ще спрем техните аварийни назначения в публичния сектор. Вижте какво правят в министерството на финансите – зам. министрите стават директори на дирекции. Това е на-големия капан, който поставят на служебния кабинет. Защото един нормален кабинет има повече възможности да се справи със ситуацията.

Казусите за ревизия на досегашното управление са прекалено много и тук ГЕРБ залага друг от своите капани – да се проверяват последните 10 г., вместо най-фрапиращите случаи, според тяхната обществена значимост. Ще мине ли тази подмяна на дневния ред?

Направиха опит, заедно с БСП и ДПС, но няма да мине. Ще се проверява по приоритети и конкретни казуси. Аз например имам един чудесен доклад за разглеждане – за Българската агенция по храните, нарушенията са видими. Никой не може да си представи проверка и контрол на всичките тези 10 години. Това е убиване на работно време за народните представители.

Имате ли по тези казуси материал, годен за вкарване в прокуратурата?

Комисията ще преценява. Очакваме сигнали да пристигнат от различни места, при спазване на конфиденциалност.

Нашумелите скандали с аудио и видео записи, чекмеджетата, къщите в чужбина, случаят „Осемте джуджета“ – по тях как ще се работи?

Те са обект на съдебната система.

Но за да влязат в съдебната система, прокуратурата трябва да ги внесе – нещо, което упорито не прави. Значи работата пак опира до общата ви работа в парламента.

Затова е и другата ни голяма цел – промяната в съдебната система. Има проект за промени в конституцията, който чака подписи. Но аз отговарям по теми, свързани с икономиката. В този смисъл, много странно ми звучи фактът, че ако гледаме статистиката, България е страната с най-нисък спад на потребление по време на кризата. Даже има ръст. Това е абсурдно. По логиката на статистиката излиза, че хората са живели по добре по време на кризата. Ако имаше повече потребление, трябваше да има и повече внесен ДДС. Значи има някакви шменти-капели, някакво измамно въртене на числа, което трябва да се провери. От думите на министър Ананиев произлиза, че най-вероятно ще се наложи  актуализация на бюджета. И това е голям капан за един служебен кабинет.

Служебен кабинет няма право да актуализира бюджета.

Именно. Това е много важно да се знае. Капанът е огромен. Сега ние трябва да докажем откъде идват по-високите разходи в бюджета. Изхарчените пари бяха много повече от декларираните 1.135 милиарда. Дупка има и тя не идва от пенсиите. Вече сме поискали структурата на разходите. Със сигурност всичко ще се изясни. Ясно е, че това е живот назаем, ясно е, че ще се тегли нов дълг.

Шефът на бюджетната комисия Георги Ганев, избран и с вашите гласове, беше неочаквано снизходителен към към бюджета на Ананиев и отбеляза, че картината не била толкова плашеща. Споделяте ли неговата оценка?

Понякога иронията на Георги Ганев не се разбира правилно. Аз знам колко добър бюджетар е Кирил Ананиев и знам колко дълги години всякакви политици са се възползвали от това. Той винаги е казвал: кажете какво искате и аз ще ви го претворя в бюджет. Сега предложи помощта си и на нас. Казвам, не, благодаря!

Ако се отиде на извънредни избори през лятото, има сериозна вероятност от реставрация на статуквото по напълно обясними причини.

През лятото едни на Арапя, други в Гърция, трети на Созопол. Но аз не се страхувам от избори. В живота понякога ти се дават едни обувки, за да влезеш в тях. Сега съм много по-подготвена, отколкото през 2005 година.

Поставяте си огромен масив от задачи, а хоризонтът на настоящия парламент сякаш не е особено дълъг. За какво ще ви стигне времето?

Понякога и една малка парламентарна група може да извърши огромна работа. Давам си сметка, че натрупаните дотук законопроекти и тези, които предстои да внесем другата седмица, в голямата си част може и да не минат. Но те са нашата воля за политика. Това оставя следа за какво се борим.

Статуквото настойчиво изгражда образ на новите партии в парламента като хаотичен сбор от протестъри, които не могат да родят държавно управление. Как ще опровергаете тази теза?

Идеална опорна точка.

Коя от хипотезите смятате за по-перспективна: кабинет от ИТН, който вие да подкрепите или избори през лятото?

Добре е да има кабинет, дори за кратък период, за да лъсне отвътре истината за държавния бюджет.

Саша Безуханова подходяща кандидатура ли е за премиер на страната?

Ще подкрепим кабинет на ИТН. Не очаквайте от нас да поставяме условия. Познавам г-жа Безуханова от години и знам какво може. Харесвам нейните знания.

Гордеете ли се с мястото си в листата на Борисов за „истерични жени, които не четат“?

Българското здравеопазване има огромен проблем.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във