Банкеръ Daily

Позиции

Джеймс Бълърд: Съществува риск от финансова криза

Джеймс Бълърд

Директорът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд - предупреждава в интервю за "Файненшъл таймс", че евентуална вълна от фирмени фалити в резултат на пандемията може да предизвика финансова криза. Според банкера, "въпреки че САЩ са преминали през началната фаза на заразата през март и април, тя все още е в състояние да изненадва".

Коментарите на Бълърд се появяват в момент когато официални представители на щатската централна банка оценяват икономическия ефект от нови скок на инфекцията в големи американски щати, между които Тексас, Флорида, Калифорния и Аризона, заплашващи да разрушат крехкото възстановяване след първоначалния пандемичен шок. Банкерът смята, че именно непредсказуемостта на коронавируса е основният мотив Федералният резев да продължи да поддържа кредитните си програми, въпреки значително подобрената ликвидност на финансовите пазари. И че целта на тези програми е да гарантират, че финансовите потоци няма да пресъхнат. Това мнение на Бълърд е до голяма степен в отговор на критиките, че щатската централна банка е отишла твърде далеч в подкрепата си за финансовите пазари. И че по този начин тя надува изкуствено цените на активите и помага на корпоративна Америка за сметка на дребния и средния бизнес, с което увеличава неравенството.     

В момента Федералният резерв има две действащи програми за покупка на корпоративен дълг на първичния и на вторичния пазар, включително на облигации, изпаднали във високорисковата (junk) територия, в която централните банкери не са "гастролирали" досега. Макар че признава "противоречията" на тези схеми, Бълърд посочва, че те са важен гарант, че пазарите няма да пресъхнат, което би довело неминуемо до финансова криза. Според банкера най-тежкият удар от пандемията е бил през второто тримесечие. Той предвижда преход към "забележителен растеж" през следващите три месеца, макар че "колко голям" ще е той ще стане ясно през предстоящите 90 дни.  

Публикуваното резюме от последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв на 9 и 10 юни, което бе огласено на 1 юли, показва, че мнозинството щатски централни банкери са убедени в необходимостта от по-точна информация и указания за бъдещото развитие на лихвената политика и на покупките на активи. Което, според Бълърд, не е необходимо, защото сегашните действия са "много ефективни". И би било много по-добре да се обвържат бъдещите насоки с икономическите условия, а не с дати.

Бълърд гледа скептично на особено популярния и дискутиран напоследък "контрол на кривата на доходността" - политика, използвана за последен път по време на втората световна война, при която централната банка определя целеви нива на възвръщаемостта на американските ДЦК и съобразно тях настройват покупките на активи. Банкерът подрежда този подход на последно място в своя списък от приоритети на Федералния резерв. 

Петдесет и деветгодишният Бълърд е сред най-дълго задържалите се в офиса регионални директори на Федералния резерв. Той е оглавил клона на щатската централна банка в окръг Сейнт Луис (който обхваща Арканзас и части от Мисури, Мисисипи, Кентъки, Индиана, Илинойс и Тенеси) през 2008-а - в разгара на финансовата криза. Бълърд  описва сегашният спад като "по-труден" за централните банкери, защото не е ясно какво се случва в САЩ и по света като цяло. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във