Банкеръ Daily

Позиции

Димитър Делчев: Заради страха на Борисов от предсрочни избори може да спрат еврофондовете

България може да изгуби европейски средства заради сриващото се доверие на ЕС в премиера Бойко Борисов. Критерият на ЕС за „върховенство на правото“ в България е неизпълним от това правителство с много ниско обществено доверие. Борисов се е вкопчил във властта, защото го е страх, че ако подаде оставка, ще се сбогува със свободата си, а може и с нещо по-ценно за него. Така цялата държава, включително и коалиционните партньори от ДПС и патриотите, стават заложници на страховете на един човек. Това каза Димитър Делчев, председател на Движение "България на гражданите", пред ТВ1 и ТВ+.

"Благодарение на гражданската енергия на протестите най-популярните международни медии вече отразяват злоупотребите на ГЕРБ в управлението. Разбраха, че българите не са мързеливи поданици, а пълноценни европейски граждани потискани от порочна система на управление. За съжаление, все още се наблюдават опити на отделни партии като БСП и други, да употребят автентичния протест за вътрешнопартийните си цели. Ние от ДБГ призоваваме от първата седмица на протестите тези опити да спрат", припомни Делчев.

Той подчерта, че експерти от „Изправи се.БГ“ и майките от „Системата ни убива“ са били незаконно изхвърлени от гардовете в нарушение на два закона и Конституцията. "Откакто депутатите се върнаха от ваканция, председателката на Народното събрание Караянчева забрани достъпа на граждани и медии до общите помещенията на „богоизбраните“ депутати. Наруши се 30 годишна демократична традиция, а Партийният дом заприлича на укрепен с въоръжена охрана бункер. Една от целите на Великото народно въстание и протеста е да осигури зелен коридор за връщане на гражданите обратно в институциите, които трябва да работят в техен интерес", обясни лидерът на ДБГ.

Димитър Делчев обяви, че започват процедури по свикване на националните органи на Движение "България на гражданите", на които партията да реши за партньорите и формата на явяване на следващите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във