Банкеръ Daily

Позиции

Диксън избива рибата, пък нямало шарани

S 250 d2d285d1 ab2a 4972 bcce 6e7fdf90b2d7

Колкото и да бягаме от футболната тема, понеже разбирачите са много, ще напишем няколко реда. Но не за Евро 2020, защото то си е дива скука пред атракциите на "Герена". 

Дрибълът на този хубавец Джоузеф Диксън е просто зашеметяващ. Последно финтира скептиците по сделката за "Левски" с визуализация на проекта си за нов клубен стадион а-ла "Парк де Пренс", който да вдигне в комплект с огромен МОЛ край "Сухата река", след като получи акциите на клуба. Около стадиона ще има външни басейни, водопад, ресторанти, барове и много палми. Маймуни по тях засега не се виждат.

Броени дни преди да покаже картинките на бъдещия стадион Диксън пусна позиция до медиите, с която обеща да представи план за клуба, за който уж приготвил 240 млн. долара. Планът така и не се появи, но пък в същата позиция беше изразена надеждата, че "местната бюрокрация и дълбоко вкорененият вътрешен скептицизъм няма да блокира, а с това и да попречи тази сделка да бъде осъществена и клубът да получи надежда и солиден инвестиционен план, който заслужава и от който отчаяно се нуждае".

Според 21-годишният финансов голаджия общата реакция през последния около месец към предложеното от него наливане на стотици милиони в изнемогващия клуб показвало "на всички много ясно и точно защо директните чуждестранни инвестиции в България - уникална и много красива страна с безграничен потенциал, съставляват толкова малка част от брутния вътрешен продукт”.

Бива си го това момче - макар и неуспял футболист, има бизнес нюх, а бизнесът е и психология. Ама какъвто ни народът, такъв и сегашният собственик на "Левски" Наско Сираков. Хем иска да спаси чудодейно клуба на живота си, хем неверието го гложди яко. 

“Беше ни изпратен документ от финансова институция, американска, за инвестиции за над 150 млн. долара. Както всички в тази държава - и аз съм Тома Неверни. Дали сме документа за проверка”, изстена под напора на съмнението синята легенда във връзка с получената незнайно откъде банкова гаранция. И пропусна да каже защо не дойде при представянето на мастития инвеститор, за да внесе обещаната преди това яснота относно преговорите за клуба.  

Впрочем, как да разбираме едновременните уверения на Диксън, че той ще е крайният собственик на "Левски", но парите ще дойдат от инвестиционни фондове? Благодарение на предишни проекти имал много добри връзки с финансови институции, които били готови да вложат значителни суми в България, като неговото име "ще е най-отгоре". Акциите щели да бъдат на името на българско дружество, контролирано от американско, собственост на Диксън...

Ако Сираков го е заболяла главата, разбираме го. 

А и след като Диксън е убеден в скептичната ни инертност, как стигна до извода че "доколкото разбрах, тук нещата стават по-бързо, отколкото на Запад"? Да не би да има предвид необходимите му "гаранции от държавата и общината, за да задвижим нашите планове"? Какво ли е поискал, та "в момента, в който получим разрешение, ще започнем да наливаме инвестиции в инфраструктурата"? 

Иначе на Сираков като сегашен мажоритарен собственик на "Левски" нямало да плаща нищо. Почти както Наско не плати нищо за акциите на клуба, след което се захвана да прави от нищо нещо. Но пък всички средства щели да бъдат вложени в клуба. Същевременно Диксън щял да търси и споразумения с кредиторите за отлагане на плащанията по натрупаните дългове, които са в размер на 24 млн. лева. Срещу инвестиция от 240 млн. долара! Засега - виртуална. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във