Банкеръ Daily

Позиции

Дигитален кеш ще повишава брутното национално щастие

Мъничкото кралство Бутан, "приклещено" между гигантските си съседи Китай и Индия, се прочу през 70-е години на миналия век като най-щастливата нация на света, от гледна точка на брутното национално щастие.

Това е холистичен показател ва качеството на живот, който включва моралните и психологическите ценности за разлика от брутния национален продукт. 

През последните месеци страната, която добива енергията си с хидроцентрали, реши да стане не само въглеродно неутрална, но дори с отрицателни въглеродни емисии. Това може да се осъществи на практика благодарение на горите, служещи като дупка, поглъщаща и парниковите газове, отделяни от отопляващите се с въглища съседи. 

В наши дни Бутан иска цифрова валута. Въпросът е дали този нов инструмент за разпащания ще направи 800-хилядното й население, в множеството си - будисти - по-щастливо отколкото досега? А отговорът на Анди Мукхерджи - коментатор на агенция "Блумбърг", покриващ индустриалните компании и финансовите услуги, е "по-скоро да". 

Кешът е сравнително нов инструмент в Бутан.

До 50-е години на ХХ век хората все още си разменяли на бартер ориз, масло, сирене, месо, вълна и ръчно тъкани дрехи. Дори държавните чиновници получавали заплатата си под формата на стоки. Седем десетилетия по-късно Кралският монетарен орган (дефакто централната банка на страната) обяви пилотен проект съвместно с базираната в Сан Франциско платформа Ripple за създаване на национална валута, основана на разпределени електронно поддържани сметки.

Това ще става чрез отворената и децентрализирана blockchain технология XRP Ledger, която може да обработва транзакции за три до пет секунди. За нея се твърди, че е въглеродно неутрална и е 120 хил. пъти по-ефективна от технологиите на най-разпространените криптовалути. За разлика от Салвадор, който избра да използва крайно нестабилната и гълтаща маса електроенергия за създаването й монета Bitcoin редом с щатския долар, Бутан иска да запази националната си парична единица нгултрум. Очакванията са, че безналичната версия на пасивите на централната банка ще е по-атрактивна алтернатива на банковите депозити за пръснатото по силно насечения планински терен население. 

Паричните власти на кралството се надяват да осигурят директен достъп до цифровите пари под формата на електронен кеш, който ще може да се харчи или спестява без посредничеството на търговски банки.

Целта е 85% финансово включване до 2023-а - значим скок в сравнение със сегашните 67% бутанци, които имат банкови сметки. Едва една пета от населението има достъп до кредити под някаква форма. 

Бутан ще тества приложимостта на цифровите монети на централната банка в операциите на едро, на дребно и при трансграничните сделки, въпреки че напредналите държави все още обсъждат използваемостта и. Федералният резерв тепърва ще взема решение по въпроса, а измежду едрите икономики в най-напреднала фаза са плановете на Китай за дигитален юан.

Това създава известен проблем на правителството в столицата Тимпху. В момента бутанският нгултрум е фиксиран 1:1 към индийската рупия, която плава свободно. Тъй като Индия е основният търговски партньор на Бутан, валутният борд работи гладко. Откакто обаче 97% от населението получило достъп до Интернет, основно чрез мобилни устройства, се появило внезапно предпочитание към електронния юан, защото той е изключително удобен за изпращане и получаване чрез смартфоните. Което създава условия за валутна дестабилизация. Резервната банка на Индия, от своя страна, не бърза да предлага дигитална рупия, което дава право на бутанци да реализират по-експедитивно собствените си планове.  

На практика, Бутан, чийто БВП е едва 2.5 млрд. щ. долара, прави услуга на своя 1000 пъти по-едър съсед.

Пилотният проект на Тимпху ще е изключително ценен за Резервната банка в Мумбай. Прсто защото дигиталният нгултрум ще е точно копие на индийската валута. И важните въпроси за бъдещето на дигиталната рупия от сорта  "дали те ще отнемат депозитите на търговските банки", ще получат отговор от начина, по който ги използва населението на Бутан.   

Дигитализацията на бутанския нгултрум вероятно ще е само първата стъпка. Много по-амбициозна идея, обсъждана на конференция в края на миналата година в присъствието на местния финансов бранш и на официални представители на ООН, е била

"цифровизация на щастието"

Дигиталната съставка на удовлетвореността от живота ще е подобна на ограничаването и търговията на въглеродните кредити, като 20 района на страната получат квота, базирана на индекса на брутното национално щастие - комплект от девет индикатора, между които - образование, здраве, психологическо благополучие, управление и култура. "Двойкаджиите" ще трябва да купуват дигитани монети от "отличниците". "Цената" на щастието може да създаде стимул за изоставащите да полагат усилия за по-добро представяне.  

Целта е дългосрочна, а Бутан е една спретната малка лаборатория. 

Страната има само пет банки и малки възможности за приложение на традиционните финанси. Едва 6.5% от населението има и трите вида основни финансови продукти: спестовна сметка, застраховка и някакъв заем. 

Желанието на централните банкери на Бутан е дигиталният кеш да създаде възможност за базирана на blockchain децентрализирана финансова система. Тя няма да гълта прекалено много енергия и ще направи хората по-щастливи отколкото са били досега. Особено онези, които живеят в най-отдалечения северн район на страната и имат само два банкомата.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във