Банкеръ Daily

Адв. Николай Хаджигенов пред "БАНКЕРЪ":

Демокрацията е измислена на улицата и се брани на площада

Г-н Хаджигенов, в навечерието на вота на недоверия формация „Ние идваме“ представи на обществеността пет мерки за реформиране на правосъдната система. Какво казвате чрез тях на власт и опозиция?

- Те самите казват: това не може да стане. Оставям настрана факта, че продължават да не правят разлика между правосъдна и съдебна реформа. Сегашният парламент - извън бюджетното законодателство - за шест месеца е приел само един закон – за закриване на специализираното правосъдие. И то го закриха така, че още не могат да го закрият в действителност. Всички парламентарно представени политици  се упражняват върху конституцията. Конституцията обаче не е нецензурна снимка на последна страница в жълт вестник. Тя е най-сериозното нещо и трябва да бъде пипана само в краен случай, при това - деликатно и грамотно. Конституцията в момента няма как да бъде променяна, защото няма мнозинство за това. Така че ние казваме как може да се случат нещата и какво може да бъде направено със съществуващите парламентарни ресурси.

Вижте цялото видео от интервюто с Николай Хаджигенов ТУК:

 

Без невъзможното квалифицирано мнозинство в парламента?

- Точно така. На нашата конференция свикахме най-доброто от правния сектор. И обсъдихме как да се промени Закона за съдебната власт. Колегата Екимджиев изложи чудесни идеи, включително и за смяната на Гешев. Единодушни сме, че мандатът на сегашния ВСС можеше и трябваше да бъде прекратен предсрочно. Той е зло на злините. Благодарение на политическата импотентност и тотална юридическа немощ на 47-ото НС обаче Гешев празнува. Борисов, ако му пуснат тока в Банкя, сигурно ще запали пура. Защото парламентът не направи нищо. Двама правосъдни министри вкараха искане за отстраняване на Гешев. Не се прави така! Има данни за престъпления!

Да започнем поред. Твърдите ли, че Гешев може да бъде отстранен незабавно от поста главен прокурор?

- Можеше. Мандатът на ВСС трябваше да бъде прекратен. Двама от съдийската квота подадоха оставки и т. нар. върховен орган загуби легитимност. Това беше основание номер едно. Колегата Екимджиев предложи и ред дребни промени в НПК, които позволяват да бъде повдигнато обвинение на Гешев и да бъде поискано отстраняването му от съд, каквато функция съществува от десетилетия. Когато има данни за множество престъпления, защо той трябва да бъде отстранен с административна мярка?

Не трябва ли деянията да минат през съд, за да бъдат квалифицирани като престъпления?

Отстраняването може да стане още при повдигане на обвиненията.

А кой прокурор би направил това, според вас?

- Не е нужно. Екимджиев предложи нещо, което може да се случи веднага. Стига НПК да бъде леко променен. С първото действие по разследването, той може да бъде задържан и може да му бъде повдигнато обвинение от разследващия орган – следовател или разследващ полицай. А от съда може да бъде поискано временното му отстраняване, защото той - като главен прокурор - ще навреди на разследването. Сегашните депутати дори не опитаха. В това НС има един-единствен пеналист, останалите адвокати дори не са влизали в съд.

Как може да бъде разпуснат настоящия ВСС, за да се произведе нов и то по нова конструкция?

- За целта са нужни промени в закона за съдебната власт. В конституцията са посочени бройките на членовете и квотите. Но в момента има непопълнена квота и ВСС е нелегитимен. И трябваше да бъде разпуснат. Това е само един от вариантите.

Да бъде разпуснат, но от кого? Да се саморазпусне ли?

- Не, Трябваше да бъде разпуснат от НС.

НС разполага ли с правомощията да разпусне ВСС?

- Това е работа на политиците. И те не я свършиха.

Нямаше ли това да се квалифицира като посегателство върху съдебната власт?

- Парламентарните квоти във ВСС са политически. Тоест - политиката пряко влияе върху Висшия съдебен съвет. Кой има мнозинство във ВСС? Гешев, прокурори и следователи.

Тези неща хем са ясни, хем са заплетени в непреодолим възел.

- Не, не са. Нужни са желание и познания. Доскоро мислех, че в парламента има теоретици. Но се оказа, че тези хора са догматици. Ненапразно по целия свят, когато правят правосъдни реформи, хората събират практици от всички клонове на юридическата гилдия. А не юрисконсулт на психодиспансер в русенската болница да закрива спецовете. Нищо лошо по принцип, но тя изобщо не е виждала съд отвътре.

Ако бяхте депутат в това НС, как щяхте да "подкарате" правосъдната реформа?

- Правих го два пъти – в 45-ото и 46-ото НС. Още в деня на клетвата внасям готови законопроекти. И незабавно започвам работа по тях.

Какви биха били тези законопроектите?

- Една от големите теми е вечния обвиняем. По тази тема заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев донесе новина на конференцията: до 30 юни правосъдното министерство ще има готов проект за ремонт на НПК и Закона за съдебната власт, включително и на разпоредбите по прословутата Глава 26, използвани години наред за терор и репресии. Моят личен рекорд е следствено дело с продължителност 13 години.

Ако се съди по популярния виц за бащата и сина адвокати, това дело трябва доста хора де е изхранило.

- При всички положения картината е ужасяваща, защото става въпрос за преследване на невиновни хора.

С какви законопроекти щяхте да "подходите" към фигурата на главния прокурор и състава на ВСС, ако бяхте депутат и в това Народно събрание?

- Всичко, което може да се случи в Закона за съдебната власт е в периметъра на всеки народен представител. Аз го правех. Защо сега те не го правят и защо прехвърлиха цялата законодателна инициатива на изпълнителната власт?

Като говорим за преформатиране, как си представяте нормалния Висш съдебен съвет?

- Абсолютно самостоятелна съдийска колегия и никаква ненамеса от страна на прокурорско-следователската колегия. Прокуратурата даже бих я извадил от съдебната власт, където тя принципно няма място. Може би трябва да внесем и малко правна екзотика – във ВСС да има гражданска професионална квота. Само по един адвокат да влезе в съдийската и прокурорската квота, това ще освети процесите вътре.

Какво мислите за дизайна, който управляващата коалиция предлага за КПКОНПИ?

- Дизайнът, който се предлага е отвратителен. Това е ГЕРБ с други средства и други цели. Просто ръцете, които държат бухалката стават „наши“ ръце. Според този проект инспекторите, които ще имат и разследващи функции, ще имат право да използват и СРС. Това е моментът, в който пускаме водата два пъти след този законопроект. Това е огромна злина, която вече ядохме в специализираните съдилища.

В сегашния си вид прокуратурата също се използва за репресии, според потърпевши.

- Също е вярно, моделът й е сбъркан. Но не може да се създава квази прокуратура, с квази разследващи органи и да им дадеш квази инструменти, с които те да шамаросват неудобните.

Тъй като силно мирише на избори, а ние с вас коментираме темата за смисъла от предизборни коалиции още преди редовните избори от април 2021 г., какви варианти за „Ние идваме!“ съществуват срещу неизбежния вече вот?

-Изборите са неизбежни, независимо от резултата на вота на недоверие. След като приключихме с площада от 2020 г., ние обиколихме възможните партии от нашето пространство и предложихме предизборна коалиция. Всички отказаха. Сега ПП и ДБ са изненадани от ИТН и Трифонов. Поумнейте, тези работи се правят предварително!

Споразумение за коалиция преди изборите и програма за управление след изборите – това е чистият вариант.

- Точно така.

ПП и ДБ – това ли са партиите, с които ще търсите предизборна коалиция?

- Очевидно да.

Има ли вариант улицата да стане решаващ фактор за следващите избори? Митингът сращу свалянето на председатля на НС Никола Минчев сякаш беше само импровизирана репетиция?

- Така е. Демокрацията е измислена на улицата и се брани на площада.

Кое ще изкара хората на улицата сега?

- Същото като през 2020 г. - ГЕРБ, ДПС, липсата на правосъдие.

Очертава се двубой между демокрация и статукво, между Запад и Изток. Какви са шансовете в този цивилизационен избор?

- На протеста, който споменахме, дойдоха над 10 000 човека. Сега отивам на площада,но не в подкрепа на правителството, а срещу статуквото. В Банкя, ако има ток, да не бързат да палят пурите!

Разговора води: Емил Янев

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във