Банкеръ Daily

ЧЕТИВО С ПРОДЪЛЖЕНИЕ - Доктрината ММТ разбуни духовете

Дебатът за нова, модерна парична политика се събуди

Рей Далио (в ляво) срещу Уорън Бъфет

Централните банки изчерпват арсенала си от инструменти на паричната  си политика и искат или не,  ще трябва да ги заменят с нов вид модерна монетарна теория (ММТ). Това  сподели в профила си в LinkedIn инвеститорът - милиардер Рей Далио. Той е  основател на най-големия хеджингов фонд в света - "Бриджуотър асошиейтс".

В доктрината, известна като ММТ, се твърди, че правителствата ще трябва да управляват икономиките на страните си чрез разходи и данъци вместо да разчитат на независимите централни банки да вършат работата им чрез лихвените проценти. Далио се опитва да тушира и опасенията за бюджетните дефицити и за публичните дългове с аргумент, че държави като Щатите, които имат собствена валута, не могат да фалират и имат по-голяма възможност да харчат, когато инфлацията е под контрол.

Дебатът за ММТ, който виси във въздуха от десетилетия, експлодира отново през последните месеци. Идеята е критикувана остро от цяла плеада финансисти от "тежка категория" - от Уорън Бъфет до шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл. Но Далио контрира, че паричните стратези нямат особен избор и трябва да променят стратегията. Защото основното предизвикателство пред тях е "да осигурят икономическо благоденствие на по-голямата част от населението когато паричната политика не работи".

Намалението на лихвените проценти или покупката на ценни книжа (процес, известен като quantitive easing) са изчерпали почти напълно способността на централните банки да стимулират стопанствата, посочва Далио. И би следвало да бъдат заменени с монетарна политика от трето поколение, която инвеститорът нарича "МР3". Тя ще включва "координиране на фискалната и на паричната политика".

Далио дава и примери как би могла да работи подобна система. Централните банки могат да печатат пари за директното финансиране на правителствените програми, заобикаляйки необходимостта от продажби на облигации. Те биха могли да купуват недвижими имоти, които впоследствие да се използват за социални нужди. Централните банкери могат и да отписват дълговете на икономиките като ... някаква форма на юбилейно събитие. А при икономически спад биха могли да инжектират кеш директно за публични разходи - идея, позната сред финансистите като "пари от хеликоптер". Далио признава, че съществуват и рискове - подобни политики ще дадат "власт за създаване и разпределяне на пари, кредити и разходи" в ръцете на политиците.

Доктрината ММТ има и сериозни противници. Един от тях е Карл Айкън - бившият специален съветник на президента Доналд Тръмп. Според него, ако бъде въведена, тя би могла да съживи инфлацията, която дори може да из излезе извън контрол. В свое интервю 83-годишният Айкън посочва, че "пари могат да се печатат до известен момент, но след него  това може да се окаже опасно". Защото когато стопанството попадне в инфлационна спирала,  ще е много трудно да излезе от нея и именно там дебне огромната опасност.

Коментарите на Айкън по повод на ММТ подкрепят мнението на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, който в началото на годината призна, че не е фен на доктрината, защото тя може да доведе до инфлационна спирала. Критики към модерната монетарна теория отправиха и десетки парични стратези и финансови лидери, между които са и председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, и изпълнителният директор на МВФ - Кристин Лагард.

Същевременно сред икономистите  расте и подкрепата за идеята , че намалението на щатския бюджетен дефицит не е приоритет във време на ниска инфлация и  ниски лихвени проценти. Бившият главен икономист на МВФ - Оливие Бланшар  смята, че парите могат да се харчат за мерки за опазване на околната среда. А легендарният инвеститор в облигации Бил Грос коментира, че Щатите могат безпроблемно да удвоят дефицита си. Доктрината ММТ има и подкрепата на представителя на демократите в щатския конгрес - Александрия Окасио-Кортес, която вижда в нея начин за финансиране на "Нова зелена сделка".

Американският бюджетен дефицит се разду по време на администрацията на Тръмп, който оряза данъците и качи военните разходи. Прогнозите са недостигът да достигне 1.1 трлн. щ. долара през 2022-а, по сметки на Бюджетната служба към конгреса Това се равнява на 4.7% от БВП в сравнение със средно 2.9% през последните 50 години.


Очаквайте пълния текст по темата


Facebook logo
Бъдете с нас и във