Банкеръ Daily

Позиции

ДБ се страхува от изпадане, ПП вярва, че сама ще е първа

Дали „Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори наесен е големият въпрос, който вълнува дясното пространство последните седмици. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов всеки ден обясняваха колко е необходима и правилна тази предизборна коалиция и че полученият резултат със сигурност ще е по-добър, отколкото ако десните формации отново се разделят.

„Нашето предложение за пълноценна коалиция почива на разбирането, че трябва да конструираме политическа сила, която може да постави много ясна посока на геополитическото развитие на страната и да я отстоява” твърдеше Христо Иванов. Само че от „Продължаваме промяната” предпочитат сами до отидат на изборите.

ДБ напира за общо явяване, защото лидерите й се страхуват, че ПП отново ще изсмуче електората им и формацията този път изобщо няма да може да прескочи четрипроцентовата бариера. Независимо от социологическите проучвания, някои от които сега им отреждат цели 6 процента. Всичко обаче е още на много ранен етап, а и не е без значение кой ги поръчва и съответно плаща. Така или иначе, лидерите на обединението смятат, че със сигурност могат да се върнат на депутатските банки в листите на ПП.

От своя страна, „Продължаваме промяната” все намираше някакъв благовиден предлог да отложи отговора, защото смята, че сама ще привлече по-голяма периферия, а съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев са убедени, че ще е първа политическа сила. Само че това изобщо не е сигурно, тъй като много „меки” избиратели, които я подкрепиха миналия ноември, са разочаровани от шестмесечното управление на четворната коалиция. ПП със сигурност са загубили по-левите и центристки ориентирани гласоподаватели, след като направиха през март-април рязък завой на дясно със спирането на доставките на газ от „Газпром” и изгонването наведнъж на 70 руски дипломати и служители в посолството. Тези хора или ще отидат при ГЕРБ, които заеха освободената центристка ниша, или няма да гласуват, а може да дадат вота си за някоя малка партия с ясното съзнание, че тя няма шанс. Е, ПП най-вероятно ще привлекат нови симпатизанти от дясното пространство, но те няма да са толкова много, защото самото то е твърде ограничено, и ще са за сметка на други десни формирования, включително и ДБ.

Лидерите на „Продължаваме промяната” не желаят общо явяване на изборите с „Демократична България” и по други причини – реденето на листите и водаческите места. ПП има достатъчно свои хора, които трябва да нареди на тях, за да отделя избираеми места за други формации. Освен това там също нещата не са хомогенни – ще трябва да се търси и някакъв паритет между крилата на Кирил Петков и Асен Василев.

От тази гледна точка в сферата на фантастиката изглеждат призивите на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Ние идваме!” всички десни демократични формации да се съберат и явят заедно на предстоящите избори. И ПП, и ДБ, и „Ние идваме!, и „БОЕЦ”, и „Правосъдие за всеки”. Само че при подобно механично събиране може да се получи неприятна изненада – вместо очаквания по-голям брой гласове, да стане обратното. И да се повтори ситуацията с общата президентска кандидатура на Лозан Панов. А как биха се редили листите в такъв случай, направо не можем да си представим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във