Банкеръ Daily

Позиции

Данък богатство не е лек срещу дълговото бреме

Данък богатство е лош подход за изплащане на противопандемичните дългове и може да се превърне в постоянен, ако бъде въведен, предупреждава Нобеловият лауреат по икономика Ангъс Дийтън. Облагането на лицата с най-високи доходи "е изключително трудно осъществимо" и дава на заможните "огромни основания да го избегнат и те ще го направят", допълва Дийтън. Той е професор в университета в Принстън и работи по официално проучване на неравенствата във Великобритания.

Забележките на професора са ответен удар срещу растящия брой политици, призоваващи богаташите да поемат по-голяма част от рекордното дълово бреме, натрупано от правителствата в хода на борбата им с COVID-19. МВФ предложи по време на пролетните си съвещания през миналата седмица да се въведе временен налог на заможните, който би помогнал за намаляване на социалните неравенства, задълбочени по време на пандемията.

Във Великобритания идеята за допълнително облагане на активите на най-богатите се радва на сериозна подкрепа - над 54% от британците го предпочитат като начин за привличане на допълнителни бюджетни средства, според анкета, проведена през лятото на 2020-а. 

Професор Дийтън се опасява, че временният данък богатство ще се превърне в постоянен, точно както се е случило с ДОД. Той припомня, че британците са го въвели, за да финансират войните срещу Наполеон и днес той е един от най-важните източници на бюджетни приходи. 

Дийтън препоръчва да не се ограничават социалните услуги и предупреждава, че "деструктивните говорители, противниците на дефицитите и експертите по затягане на коланите" ще предизвикат катастрофа, ако орежат средствата за здравеопазване и образование. Професорът оглавява екип от експерти на Острова, проучващи как да се намалят неравествата, при които младите и по-слабо образованите изоствата все повече зад богаташите. Институтът за фискални изследвания планира да публикува заключенията на учените през 2023-а. 

Според Дийтън образованието става все по-важна променлива величина при определяне на благосъстоянието на хората. Докато безработицата постепенно губи своето значение като индикатор за икономическо здраве. Възстановяването от пандемията ще създаде нови работни места, но много повече ще бъдат изпадналите от трудовия пазар, добавя професорът. Просто защото при всеки икономически бум заетостта нараства, но никога не достига предишното си върхово ниво. И се превръща в безкрайна низходяща спирала, която просто ще трябва да се промени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във