Банкеръ Daily

Цветан Цветанов пред "БАНКЕРЪ":

Да се огласи договорът на правителството с „Газпром“, ще бъде много интересно

На изборите ГЕРБ ще се свие до 500 хил. избиратели

Г-н Цветанов, когато човек слуша какво говорят управляващите и какво казва извънпарламентарната опозиция, остава с впечатлението, че живее едновременно в две паралелни вселени. Премиерът заяви, че България е първенец по справяне със здравната, икономическата и финансовата криза, а фактите сочат, че сме първи по смъртност и икономиката ни е последна в Европейския съюз. Как да съчетаем тези несъвместимости?

Нека погледнем каква е реалната статистика. Това, че България е на първо място по смъртност от COVID-пандемията, означава, че здравната система и управлението не са се справили с предизвикателството. Бяха пропуснати 7-8 месеца в средата на миналата година и системата не беше подготвена. За икономическия „просперитет“ също мога да дам различни факти. Ние сме на първо място по непрозрачно разходване на публични средства. Появиха се много механизми за заобикаляне на закона за обществените поръчки, чрез създаването на държавни предприятия, финансирани от бюджета и възлагане на дейностите на определени, добре подбрани фирми. Това дава огромен дефицит в качеството на изпълнението и отваря възможности за корупционни схеми. Може би премиерът и управляващите живеят във виртуален свят, но реалността е съвсем различна. Добре е да се съобразяваме с критериите и стандартите, заложени от развитите демокрации.

В същото време министърът на здравеопазването се зарече, че българският народ ще бъде най-информираният в Европа. Той говори за здравната сфера, но как тя да бъде отделена от останалите процеси в обществото, където информацията е силно изкривена?

Да вземем здравната система. Имаме недостатъчна информираност на населението по действията на правителството в условията на пандемия. „Републиканци за България“ излязохме със седем предложения, за да има ясни решения. Първото беше всички бюджетни болници да бъдат финансирани от държавния бюджет и да изпълняват функцията на специализирани COVID-отделения. Организацията по ваксинирането с бусовете за кренвирши пък стигна и до страниците на „Ню Йорк Таймс“. Това показа истинското лице на системата на здравеопазването у нас.

И още една фраза: Михаил Константинов оповести, че никъде по света изборите не били с повече гаранции за честност, отколкото в България. Не е ли куриозно това?

Михаил Константинов има своите заслуги към изборните процеси у нас през последните 20 години и е нормално да защитава това, което самият е наложил като стандарт. В дигиталното общество са нужни допълнителни гаранции за честност на изборите. Трябва да има пълна публичност на всички протоколи, след като бъдат подписани в секционните комисии. Ако тази прозрачност липсва, винаги ще има усещане за манипулации. Формациите от статуквото искат да се възпроизведат в следващия парламент и да ограничат максимално извънпарламентарните партии, които покриват изцяло обществените настроения за промяна на модела. От тази гледна точка статуквото, към което принадлежи проф. Константинов, винаги ще твърди, че изборите са честни. А има начини те да бъдат направени обективно честни. Само с активно гласуване ще се противопоставим на купения, контролирания и манипулирания вот. Избирателна активност от 70% би дала реална представителност на парламента.

Честно ли е на предстоящите избори да бъде ограничено участието в тях на над 2 млн. българи, живеещи зад граница?

Ние изповядваме тезата, че тези хора трябва да могат да упражнят правото си на глас. Още повече, че те са напуснали България не по собствено желание, а принудени от икономическите и социалните обстоятелства.

И сега са най-големият чуждестранен инвеститор в българската икономика с парите, които изпращат в страната.

Знае се, че зам.- председателят на „Републиканци за България“ г-н Павел Вълнев по произход е от Родопите и е реализирал изключително успешен бизнес в Щатите. Доскорошният генерален консул в Чикаго Иван Анчев пък е координатор на секторната политика в партията за българите в чужбина. Имаме ясно разписан план за въвеждане на електронното управление. Задава ли си някой въпроса, че имаме 38 хил. административни услуги, от които само 5% се извършват по електронен път. В края на един наш управленски мандат българите, живеещи в чужбина, ще могат да гласуват по електронен път.

Смята се, че дотук за несъществуващото електронно правителство са похарчени милиарди.

Около два милиарда. Усвоени са главно в хардуера, защото там има обществени поръчки и комисиони. Без никаква съвместимост на платформите в отделните институции.

Само за съпоставка да кажем, че в Естония за електронно правителство са похарчени едва 35-40 млн. евро, а държавата се превърна в световен лидер в тази област.

Ние напълно възприемаме естонската практика и работим с тамошни експерти. Естония предостави модела си на Финландия, а следващата стъпка е всички балтийски страни да имат пълен електронен обмен, което променя живота генерално.

Видимо е, че в РБ има натрупване на експертиза и стремеж към въвличане на доказани експерти в конкретните области. Но как ще влезете в играта, за да приложите уменията им? Още ли смятате, че ГЕРБ ще падне на 500 хил. избиратели и това ще отвори място за РБ?

Да, това е резултатът, който ГЕРБ ще постигне на изборите.

За четящите социологически проучвания това звучи шокиращо.

Ако си направите труда да проверите колко социологически агенции са наемани да правят проучванията си по поръчка на държавни дружества, резултатите стават обясними – те са в услуга на статуквото и управляващите, които са платили със средства на данъкоплатеца. За мен обаче по-важна е работата на терен. И изследванията на нашите експерти. Христо Казанджиев е един от най-добрите в темата енергетика. Той първи заговори за проблемите, които ще донесе „Турски поток“, но никой не му обърна внимание. Проектът беше представен като възможност за икономически просперитет на нацията, а се оказа, че чрез него нито една област няма да бъде газифицирана – той минава на 5 км от Видин, а няма разклонение към града. По Зелената сделка трябваше да има разклонение и към „Мариците“, за да могат да заработят на газови турбини. Всъщност „Турски поток“ е поредната възможност за корупционен натиск и корупционни действия. Никой не разясни защо се харчат тези 3 млрд. лв. и защо рискът е само за българската страна.

Говорим за потъващи пари, а в Китай висшият партиен функционер Лай Сяомин получи смъртна присъда за присвояване на публичен ресурс. По-интересното е, че отклонените средства бяха открити в личните му шкафчета, под формата на банкноти и кюлчета злато. В демократичния свят присъдата няма да е смъртна, но със сигурност ще е десетилетни решетки. Какъв паралел можем да направим с действията и бездействията у нас?

В случая с родните шкафчета видяхме различни версии, лансирани от хората в ГЕРБ. В началния етап дори аз бях заподозрян от депутата Тома Биков, който, за да се хареса на премиера, допусна, че съм бил в спалнята на Борисов и съм направил снимките. Лично аз разглеждам случая в моралния му аспект – политикът трябва да изповядва нормални стандарти за етика. Липсата на тези ценности те прави заложник на всевъзможни интереси.

Как може да се стигне до някакво политическо пречистване, когато твърдите ядра на партиите от статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, ще се явят мобилизирани на избори с ниска активност, вследствие на вирусната психоза?

За властта беше много важно сама да проведе изборите, вместо служебен кабинет. По-тревожното е, че нищо не дава оптимизъм за българския гласоподавател. През летните месеци желаещите да гласуват бяха 57%, сега заради психозата и страха са значително по-малко. Пуснете си сутрешен блок на национална телевизия и ще разберете защо: говори се главно за COVID и нищо за хоризонта на нацията.

Как да дойде промяната тогава?

Искам специално да благодаря на свободните медии като „Банкеръ“, които дават думата на всички участници в обществените процеси. Докато обществената телевизия е подвластна на бюджета и властта, там почти отсъстват експерти в енергетиката, икономиката, екологията, демографията от извънпарламентарните групи. БНТ изцяло е в услуга на статуквото. Кошлуков превърна тази телевизия в куку-предаване.

Зависимости прозират на много места. Но сякаш общата зависимост е една. Как да бъде пречупен моделът, който със сигурност ще мимикрира в близко време?

Много зависи от експертите в различните партии и области. Лошото е, че когато някой изрази публично алтернативно мнение, бива уволняван, при това назидателно. Така стана и с Горан Благоев.

ГЕРБ е определяна като клиентелистка партия, в която няма идеологии и възгледи, няма дясно и ляво, атлантизъм и русофилия, а само интереси. Вашата политическа ниша в средите на ГЕРБ ли се намира?

В началото не беше така, бяхме съмишленици за промяната. Имаше качествени хора, които в момента трупат негатив, заради принадлежността си към ГЕРБ. Ръководството на партията подмени ценностите. Каква е последователността на Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова, при положение, че през 2012 г. проведохме референдум и имаше решение на правителството за спиране на АЕЦ “Белене“. Сега се иска мандат за правене на тази инвестиция. Изпълнението на „Турски поток“ център-дясна политика ли е или отново увеличаваме зависимостта си от Русия? Борисов, Дончев и Петкова трябва да отговарят за прокарването на този газопровод. Подкрепям Христо Казанджиев, който каза, че ще е много интересно да бъде огласен публично договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. Първото, което ще направим в следващия парламент, е анкетна комисия за действията на правителството и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, заради поети ангажименти пред руската страна. Ще се запитаме: има ли лица от българското правителство, които са провеждали тайни разговори с руски граждани от забранителния списък на ЕК? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в защита на националния интерес.

След изборите в САЩ някои медии спекулираха с вашето име - едни твърдяха, че след избирането на Байдън вие вече отваряте шампанското, други бяха на мнение, че това не е добра новина за вас. Кое от двете е вярното?

Демократическата партия, в лицето на Джо Байдън ще се придържа към глобализацията и към по-силен и смислен диалог между САЩ и ЕС. Екипът на новия президент е много силен и има акцент към нашия регион. Ще има баланс срещу интересите на Русия в Черноморския регион и Западните Балкани. Спирането на присъединителния процес за Северна Македония и Албания е грешка на правителството и обслужване на руските интереси. Германия ни даде възможност да сме домакини на Берлинския процес, но ние не отиграхме правилно позицията си. Гърция даде урок на България, като в Преспанското споразумение направи исторически компромис с името Северна Македония. И сега Гърция е ключовият играч на ЕС и САЩ в нашия регион.

Под външнополитически натиск ли българското правителство разигра така нелепо сценария със Северна Македония или за да се угоди на един коалиционен партньор, който може би ще е необходим за следващите избори?

Действията минават през призмата на националистическия егоизъм. Борисов заложи на краткосрочните дивиденти. Но след като си обявил като приоритет Западните Балкани, а за две години не си направил никаква пътна карта за стъпките към целта, и си позволил други държави да постигнат интересите си, значи си се провалил.

Да чуем и гласа на улицата. През миналата година там държавата ни бе наричана Дебеландия, Чекмеджария, Страната на джипкуването, а площадите обявиха последните години като най-срамния период в новата ни история. Споделяте ли това определение?

С резултатите от действията си, външния отзвук от тях и класацията за медийна свобода, правителството си е заслужило тази оценка.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във