Банкеръ Weekly

Антон Кутев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Цветанов прекалено много свикна с властта


"Бойко може да направи и 10 000 срещи и какво от това, щом нищо не следва".

"Не е важно дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, ако ги спечелим, дали можем да променим ситуацията в България, защото нямаме право на следващи грешки."


 

Г-н Кутев, в задънена улица ли се намира парламентът с това надцакване със скандали между опозицията и управляващите?

- Не, тук не става дума за надцакване със скандали. Въпросът е, че имаме неефективно, а на моменти и нелепо управление. И въпросът не е в скандалите, а в това, че нищо не се придвижва във вярната посока. Идеалният пример за това е европредседателството. Цветанов днес (сряда, 18 април) отчете, че били направили хиляда срещи.

Аз искам да знам какво се случи за българския гражданин? Ще влизаме ли в Шенген, или не? Ще имаме ли ход към Европа, или ще бъдем пак някаква прикачена отстрани диафрагма?

Аз имам един отговор и той е, че нищо не се е променило с председателството. Какво ще стане с трудовия пазар? Ние, реално погледнато, ще имаме ли достъп до трудовия пазар на Европа така, както всички други европейци, или пак ще бъдем прикачени отстрани? За мен отговорът е отрицателен.

Кохезионната политика, която все повече се ограничава в ЕС. Тя е насочена главно към това какви пари ще получи България и какви възможности. Каква част от проблемите на българите са решени с това председателство? Никаква. А те били направили хиляда срещи! Ми, той, Бойко, може да направи и 10 000 срещи и какво от това, щом нищо не следва. Ето там е проблемът - че няма полезно действие поради пълната несъстоятелност на правителството. Правителство, в което Бойко Борисов е министър-председател, а капацитетът на външната министърка е под огромно съмнение поне за мен, няма как да изведе до смислена външна политика. И то си личи.

И все пак на всеки три дни БСП вдига някакъв скандал, който захлупва предния, и какво от това? Пак нищо не следва.

- Промените би трябвало да следват от управляващите, не от опозицията. Ние бихме искали да променим много неща, но не виждам как да стане, когато сме в опозиция. Ето, направихме предложение за т. нар. закон за културния чек - не го приеха, въпреки че те щяха да го реализират. Става дума за това всеки българин на 18 години да има правото да получи от държавата възможност за 200 лв. културно потребление, т.е. билети за театър, за кино, за концерти и т. н. Това е перфектна идея, тя е абсолютно осъществима, не струва скъпо финансово и е нещо, което мотивира участието. Ето ви пример. Дали сме конкретно решение, написахме законопроекта, внесохме го в комисията - още не е отхвърлен, но ще бъде. Просто не им стигна времето да гласуват. Така че опозицията не може да решава проблеми. Проблемите се решават от управлението, защото се изискват реални действия, а опозицията няма как да предприеме реални действия, защото няма мнозинство в парламента.

Сделката за ЧЕЗ. Опозицията си лае, сделката си върви. Така ли е?

- Че е така, така е. Големият проблем обаче е, че след като някой стои зад Гинка Върбакова, което за мен е безспорно и очевидно, този някой има други цели. Ако някой искаше ЧЕЗ да работи добре и дългосрочно, той щеше да излезе с името си, нямаше да слага там подставено лице. За мен Гинка Върбакова е подставено лице. И най-вероятното развитие ще бъде, че след няколко години тези хора ще съберат оборотите на ЧЕЗ и ще решат, че вече не им се занимава с това. Както стана навремето с БГА "Балкан", както стана с куп други предприятия - десетки хиляди български предприятия, които се разпродадоха за скрап. Само че тогава ще питам кой ще доставя ток на 2 млн. софиянци? Както дълги години нямахме национален превозвач и нямаше кой да превозва. Сега вече имаме частни фирми. Същото ще се случи и тук. И това е големият проблем на българина. Но, от друга страна, българинът това си е избрал.

Българинът си избра царя - при първата приватизация на ЕРП-тата, и той продаде мажоритарния пакет на ЧЕЗ. После българинът си избра Бойко Борисов, който продаде миноритарния пакет на ЧЕЗ. Сега същият Бойко Борисов вика, че не знае какво да направи при препродажбата на предприятието. Аз вече се уморих да казвам, че когато Гинка препродаде на Гинчо и той е някой човек със съмнително поведение и възможности (не че тя не е), какво ще се случи после? Какво ще стане, ако тя източи фирмата след три години и я препродаде на някого? И тоя някой вдигне ръце и каже: "Ми, аз фалирах!" Какво ще правим?

Това е големият въпрос, който българите трябва да си зададат. Това сме го виждали в периода на прехода многократно. Единственото решение е, че ние не бива да позволяваме това да се случи. Не само че не бива да избираме такива като Борисов, защото това е изцяло дело на Борисов. Когато се продаваше мажоритарният пакет, той беше главен секретар на МВР. Като се продаваше миноритарният пакет, той го продаде, защото беше министър-председател. Сега, когато фирмата се продава на несъстоятелно лице, той е човекът, който би трябвало да контролира, а не може! А според мен не иска. По какви причини той си знае. И докато България си избира Борисов, ще има този резултат.

Готви ли се БСП за избори - европейски, местни или може би предсрочни парламентарни?

- Ние винаги сме готови за избори. Дори когато сме били на власт, ни се е налагало да правим предсрочни избори и сме ги правили. С променлив успех или неуспех. Кога с 38 депутати, кога с 84 сме завършвали състезанието през последните години. Така че БСП винаги е готова за избори. Според мен не е важно дали ще се явим на избори и дали ще ги спечелим. Важното е, ако ги спечелим, дали можем да променим ситуацията в България, защото нямаме право на следващи грешки. Тоест, ако сме наясно със себе си какво трябва да свършим - дойдем ли на власт, ама буквално за няколко месеца трябва да го свършим. Ние сме наясно, че трябва да променим хода на историята, защото през последните 27 години историята върви надолу, а ние трябва да я качим нагоре, и ако знаем как (надявам се, че знаем), тогава имаме право да претендираме за властта.

Но впечатлението, което се създава, е, че Корнелия Нинова няма екип.

- Дали Корнелия има екип, това е друг въпрос. Аз не знам какъв беше екипът на Борисов, когато дойде на власт. Не че резултатът е добър. Общо взето, съвременната политика е такава - тя работи с едни партийни завоевания по време на избори и след това би трябвало да работи с екипи от професионалисти. Така че екипът ще се намери. Важното е да не слагаш хора на места, на които не знаят какво да правят.

Във всяко министерство има хора, които знаят, имат опит, които са вътре в нещата. И ако намериш тези хора, извадиш ги и им дадеш властта да решават политическите проблеми, аз мисля, че има шанс. Не е необходимо да имаш някакви готови министри да подскачат около теб. Това даже може би е и вредно. Ако се спечели властта, трябва да има много ясен ред в политиката. Да имаш програма, да имаш ясни цели в нея, заради които хората са те припознали и избрали. И ти трябва да намериш хората, които да изпълняват тези цели. Тоест оттам нататък на теб ти трябват реалните професионалисти. Те могат да бъдат намерени винаги.

Г-жа Нинова се похвали, че структури на АБВ вече се завръщат в БСП. Какъв ефект очаквате от това?

- Структури на АБВ много отдавна се завръщат в БСП. Специално в София аз знам много такива, които - организирано или не, вече се записаха и влязоха в редовете на партията. Ефектът е ясен. Това беше едно изкуствено деление, което беше направено от егото на няколко човека. Надявам се, че този етап в историята на БСП е преминал. Това не е първият път, когато се делим на разни части. Хубаво е, че след това се събираме.

Защо няма да предлагате човек на БСП за член на КЕВР?

- Това нещо КЕВР е една организация, която - аз поне не съм убеден, че е в състояние да изпълнява задълженията си. И случаят с ЧЕЗ го показва недвусмислено. Съвременната политика познава два начина на контрол на такива предприятия, които очевидно са от огромна обществена важност. Единият е през собствеността на дружеството. И аз смятам, че държавата задължително трябва да участва в собствеността на тези дружества, да не говорим, че те трябва да са изцяло държавни. Вторият начин обаче - ако държавата е продала дружеството за жълти стотинки, тогава е държавата поне да има някакви контролни функции и да може през регулаторните органи да контролира.

Очевидно е, че в момента КЕВР не е в състояние да прави този контрол. И за мен не е толкова важно дали БСП ще има човек там. За мен е важно - който и да е човек в КЕВР, да има възможността да контролира действията на тези ключови за икономиката ни предприятия. В момента такава възможност няма. А държавата се освободи от собствеността си, без да си осигури възможност да контролира през регулацията. Това би могло да бъде престъпление. И ако се случи моята мрачна прогноза - така че след няколко години дружеството да бъде декапитализирано и изхвърлено на боклука и респ. доставката на ток да се окаже проблем на едно следващо правителство, то тогава тези, които сега вършат това и се правят, че не са разбрали -  Борисов и компания, трябва да влязат в затвора. Защото действието се извършва сега, а резултатът ще го видим след няколко години.

Г-н Цветанов пак се ядоса на президента Радев след лекцията му в УНСС. Защо?

- Защото президентът има три пъти по-голям рейтинг от него и Борисов, взети заедно. И това ги дразни. Президентът се държи много адекватно, за разлика от Цветанов, и именно затова има висок рейтинг. Те не са свикнали на тази игра. А пък Цветанов според мен малко бавно разбира процесите. Той е свикнал да стои зад организация с голям рейтинг, какъвто Борисов и респ. ГЕРБ често пъти са имали. В момента обаче те имат многократно по-малък рейтинг от президента. И всеки техен сблъсък с президента помага на него и вреди на тях. То е чиста математика. Когато президентът го подкрепят 60% от хората, а Цветанов го подкрепят 20%, се получава една разлика от 40 процента. Всеки сблъсък между двамата е 40% плюс за Радев и 40% минус за Цветанов. А защо той не може да направи тази математика? Според мен, защото прекалено много свикна с властта. Той е свикнал да бъде на власт и не може да си даде сметка, че властта не е даденост.

 

 

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. в София. Завършил е "Изкуствознание" в Художествената академия. Учил е "Икономика на киното и телевизията" в Московския киноинститут. В периода от 2003-а до 2007 г. следва "Европейска публична администрация" в СУ. Племенник е на композитора Филип Кутев. Бил е общински съветник от БСП в София, говорител на партията, депутат в 41-вото, 42-ото и 44-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във