Банкеръ Daily

Позиции

Цифровият юан ще застраши Bitcoin и дори зелените пари

Независимо от пандемията от COVID-19, Китай работи целенасочено по въвеждането на дигитална национална валута.  Пилотна програма за официална цифрова версия на юана започна през април в ограничен обем в четири населени места в страната - Шънджън, Суджоу, Чънду и Сионган - нов "интелигентен" град в процес на развитие на югозапад от Пекин, замислен от президента Си Дзинпин. Очаква се по-обширен тест по време на зимната олимпиада в Пекин през 2022-а. Някои експерти смятат, че виртуалният юан ще укрепи властта на държавата върху финансовата система на страната и дори може да промени глобалния баланс на икономическо влияние.  

В момента по-голямата част от разменените по електронен начин пари в азиатския колос са просто кредити и дебити по сметките в различни банки. Китайският цифров кеш е замислен като електронна версия на банкнотите и монетите и съществува по-скоро в дигиталните портфейли на смартфоните, а не физически в кесиите на хората, чието количество може да се гарантира от държавата. Виртуалните пари обаче са по-лесен и по-бърз начин за ползване от хартиения им вид и предоставят на китайските власти контрола, невъзможен при физическия кеш.   

Китайските власти трябва да са особено внимателни цифровата валута да не започне да измества другите парични форми, като например банковите депозити. Защото те са нужни на банките за отпускане на кредити. Освен това системата вероятно ще се конкурира с два от най-успешните корпоративни гиганта - "Алибаба груп холдинг" и "Тенсент холдингс", чиито мобилни приложения за разплащания - Alipay и WeChat Pay - са особено популярни сред населението. По официални данни ежедневното потребление на китайците, заплатено чрез мобилните приложения на големи технологични компании, е в размер на 16% от БВП на страната. Докато във Великобритания и в САЩ то е под един процент. Китайската народна банка вече посочи опасността от концентрирането на прекалено много финансова мощ в ръцете на няколко корпорации не само заради прекалено високия финансов риск, но и защото "в тази игра победителите получават всичко, така че монополите са сериозно предизвикателство".  

От друга страна, появата и растящата популярност на независимите криптовалути като Bitcoin и Ethereum, създават реална опасност голямо парче от икономическата активност да се осъществява извън полезрението на политиците. През последните години Пекин въведе стриктен контрол върху използването на подобни монети. Но същевременно съзря потенциала в тази идея докато тя е под надзор и започна да проучва емитирането на собствена цифрова парична единица още през 2014-а. 

Макар че употребата на виртуалната парична единица в национален мащаб засега е далечна перспектива, не липсват предупреждения, че тя може да се окаже заплаха за доминиращата позиция на САЩ на глобалната финансова схема.

Адити Кумар и Ерик Розенбах от Harvard Kennedy School се опасяват, че цифровата версия на китайския юан може да позволи на Иран и на други страни да заобикалят американските санкции или да правят парични преводи без знанието на Вашингтон.

Бившият щатски финансов министър Хенри Полсън обаче не е разтревожен за статуса на американския долар като световна резервна валута. Основанията му са, че дори дигиталният юан да докаже високата си мобилност по света, зелените пари се ползват с високо доверие, пък и в тях все още се оценяват суровият петрол и други ключови суровини.

Когато новите виртуални монети влязат в употреба, индивидите ще могат да ги обменят чрез цифрови портфейли и няма да се нуждаят от банкови сметки. По този начин те ще са налични и за 225 млн. души в Китай, които нямат достъп до банковата система. В селските райони електронната дистрибуция и обмен на пари ще помогне да се ускори развитието им и да се ограничат измамите, защото кешът ще може да се проследява по-лесно. 

Освен че ще има поглед върху паричните потоци, Народната банка на Китай смята да въведе лимити върху размера на някои транзакции или дори да изисква обяснения за по-едрите. Някои анализатори гадаят дали плащанията ще могат да се обвържат с въвеждащата се система за социални кредити, в която гражданите с "примерно" поведение имат право на привилегии, докато лицата с криминални и други противообществени прояви са лишени от тях. Преобладаващото мнение е, че целта на Пекин не е плащанията да се направят по-удобни, а те да заменят кеша, така че да може да държи по-изкъсо хората.

Дори цифровата валута да се въведе в национален мащаб, все още не е ясно дали тя ще получи разрешение да пресече границите.

От една страна международните разплащания ще се осъществяват мигновено, както и валутните транзакции, които в момента се осчетоводяват в рамките на два дни. Широката употреба на дигиталния юан ще окуражи държавите и чужденците да се възползват от китайската технология и евентуално от валутата на азиатския колос - най-благоприятният сценарий за Китай.  

От друга страна, Пекин със сигурност ще е загрижен от последствията върху капиталовия контрол, чиято цел е да ограничава износа на големи количества богатство зад граница. Този контрол бе засилен значително след хаотичната девалвация на юана през 2015-а. Според основателя на blockchain-платформата Neo - Да Хонгфей - китайската централна банка вероятно ще отдели част от цифровите пари за употреба извън страната, подобно на сегашната офшорна версия на юана във валутната търговия.  

Нещата ще тръгнат по-бързо след като дигиталният юан се утвърди на националната сцена. Над 80% от притежателите на смартфони в Китай плащат редовно по транзакциите си чрез тези устройства - най-високият дял в света, по данни на "Ю Би Ес груп". Нещо повече, китайските потребители охотно "прегръщат" новите финансови технологии. Например, паричният фонд Yu'E Bao, който Alipay започва да предлага през 2013-а, става толкова популярен, че се превръща в най-голямото дружество от този клас в света. Фондът започва да източва толкова ударно и бързо пари от депозитната система на страната, че през 2017-а Народната банка на Китай е принудена да се намеси и да го "озапти". 

Големият тест на виртуалния юан ще е дали китайските потребители ще се доверят на новата кешова технология и на институциите зад нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във