Банкеръ Daily

Кметът на пловдивския район „Тракия“ Костадин Димитров пред „БАНКЕРЪ“:

Често ми се налага да казвам „не“ и това не ме плаши

Г-н Димитров, вие сте един от най-успешните ръководители на местна власт в страната, под ваше управление панелния комплекс „Тракия“ се превърна от „бетонна спалня“ в най-добрия пловдивски квартал за живеене. Как се случва тази метаморфоза?

Когато приемаш работата си като лична отговорност и мисия, е така. Няколко години печелим приза за най-добър квартал в Пловдив. Много от обитателите му казват, че не е необходимо той да се напуска, защото в неговите рамки има всичко необходимо – не говорим само за магазини от големите вериги, за кината и спортните площадки, но в район „Тракия“ се намират повечето паркове на града. Обитатели на други квартали с удоволствие посещават най-новия ни парк „2019“ – модерен и озеленен, с европейски характеристики. В годините развихме добре и легендарния парк „Лаута“, където освен спорт и разходка, правим уникални културни събития. На нашия народен събор, например, идват по 50 000-60 000  човека, повече, отколкото на голям футболен мач.

Вашата работа е мениджърска и за каквото и да говорим, все ще става дума за пари, а повечето кметове у нас се оплакват от хронична липса на средства. Какъв е вашият бизнес модел, който ви извежда убедително на трети избор за кмет на района?

Фигурата на районния кмет е много интересна в управлението на големите градове – той е избираем, но без собствен бюджет, търпи разминавания в политически възгледи с другите. Но винаги съм казвал, че не парите са всичко и с пари всеки може. Някои се провалят и с големи средства. При нас комуникацията с гражданите е много силна и даренията са в сериозни размери. От друга страна гоним максималното качество във всеки проект и всяка дейност – тротоарите, паркингите и озеленяването в района са илюстрация на това. А веломрежата ни е най-голямата в Пловдив. Аз ходя на работа или с велосипед, или с тротинетка.

Още в началото на годината вие заявихте, че бюджетът за 2021 г. ще е по-малък, но ще се справите. Имате ли алтернативни варианти за финансиране?

Ако един кмет иска да е успешен, трябва да има добър бюджет. От друга страна трябва да е откровен, за да го избират. А за да му се изпълнят обещанията, трябва да съществуват източници на финансиране. Сега имаме нужда от преасфалтиране на булеварди и от околовръстно шосе, за да облекчим трафика, значи трябва да договорим съответния бюджет.

Говори се много, че с финансиране от ЕС изграждате международен научен център за върхови постижения в квартала. Каква ще е насоката му?

Това е център за биотехнологии, който ще привлече в кв. „Тракия“ много млади учени, защото имаме и аграрен университет, и ботаническа градина. Сградата на центъра за биотехнологии ще бъде емблематична за целия Пловдив.

Няма как да не стане дума за спорт, вие сте свързан със спорта, а в квартала е седалището на легендарния пловдивски „Локомотив“. Какво казвате на феновете?

Обръщаме особено внимание на детско-юношеската школа на „Локо“, а спортните  бази на четирите училища в района се подобряват и разширяват непрестанно. Имаме покрити зали, игрища и фитнеси на открито.

Вие сте в ръководството на една от федерациите по таекуондо, където вероятно имате по-дългосрочни планове. Но повече от половин Пловдив подкрепя „Локо“-то, което е базирано във вашия район. Как стои въпросът с изграждането на стадиона в „Лаута“, знаем, че в голямата си част футболната база в страната е в окаяно състояние?

Ако мога да извлека някаква полза от дългогодишното ми съдийство във федерацията по таекуондо, то е, че имах възможността да видя много зали и стадиони по целия свят. Преди разпитвах европейци и азиатци как се изграждат тези бази, а сега мога да се похваля, че сме организирани две световни първенства в зала „Колодрума“. Ще дойде времето и на стадионите. Виждам, че в момента има финансиране за "Локомотив“ и „Ботев“, обръща се внимание и на по-малките клубове в града. На стадиона в „Лаута“ в момента се налива подложният бетон на легендарната трибуна „Бесика“. Спортът е приоритет не само в кв. „Тракия“, а и в целия Пловдив.

Тъй като говорим за спорт, а темата е доста дискусионна, кой модел за развитие на клубния футбол у нас е по-подходящ: привързване към едър бизнесмен тип „бащица“, както се практикува вече десетилетия, или широка собственост и масово акционерно участие на привърженици?

Не съм много близо до футбола - спортът, с който се занимавам, е насочен изключително към повдигане на етиката и е положен на твърди принципи и дисциплина, и се радвам, когато невинаги парите в спорта са водещи за постигането на резултати. А какво значат парите във футбола, видяхме при срещите на наши отбори с колоси от Европа.

Това е така, но Крушарски прави в „Локомотив“ чудеса с малък бюджет.

Затова казвам, че парите невинаги са най-важни.

Тема номер едно в държавата в момента е корупцията. Как може да бъде изолирана корупцията от публичните средства, според вашата практика като кмет?

Корупцията има различни нива. В кв. „Тракия“ обществените поръчки вървят нормално, имаме отлични юристи. В моята администрация се старая да посрещам всеки клиент по-добре, отколкото в магазин. Свърши работа на хората с усмивка, вместо да ги гледаш с чиновническа надменност, смятам аз. Знам, че и гражданите, и бизнесът искат услугите да стават за минути, а не за дни. Разбира се, с цел прозрачност и бързина, искаме всички услуги да станат електронни.

Лесно ли работите с голямата община в Пловдив?

С голямата община работим през общинските предприятия, като „Градини и паркове“, „Чистота“, „Организация и контрол на транспорта“, „Общински инспекторат“, съответно с общинския съвет и кмета, които наблюдават всички тях. Комуникацията е добра.

Ако ви се обадят „отгоре“ и ви предложат „наше момче“, какво отговаряте?

В годините съм си изградил репутацията на безкомпромисен човек. Често ми се налага да казвам „не“ и това не ме плаши.

Карате трети успешен и високо оценен от гражданите мандат на районен кмет. Не ви ли е тясно вече това пространство?

Въпросът има два аспекта. Първият е, че самите „тракийци“ няма да ме пуснат и ако се кандидатирам за кмет на Пловдив, те няма да гласуват за мен. Вторият е от моя лична гледна точка: резервиран съм към разширяване на управленското ми пространство.

В източните бойни изкуства обичате сентенциите, метафорите и обобщенията. Има ли изречение, което ви изразява?

Пътят е точно пред теб!

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във