Банкеръ Daily

Позиции

Чегъртайте, правете, струвайте - задкулисието не спи!

Бъдещият премиер Кирил Петков може и да няма ошлайфано дар слово, но добре ги наговори при откриването на парламента. Най-готино звучи въпросът: "Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?" Както и отговорът, който "се крие само в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство".  Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в словото си от парламентарната трибуна по време на откриването на 47-ото Народно събрание. 

Нямаме възражения, особено към призива да вложим нов смисъл в думите "народен представител". След 12 години европейско развитие защо ли не звучи странно, че е "време за България, където младите се връщат обратно, където възрастните хора имат достойни старини". Младите забягнали в чужбина, възрастните дриблират около линията на бедността, внуците - функционално неграмотни, болници тънат в мизерия, мост на Дунав при Силrстра няма, тунел под Петрохан - също, Монтана чака язовирната страна да рухне, а па магистрала "Хемус"  "освен раздадени милиони - път няма".

И още: "По разбитите ни пътища се разминават Майбаси, Ролс-Ройси и Ферарита, но те не са на успешни бизнес лидери, а на хора, свързани с властта. Хора, които харчат със спокойствие нашите данъци, все едно че са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти без никакъв истински бизнес. Това трябва да спре днес!"

Ами добре ги ниже Петков - къде по нашенски, къде по харвардски. А и какво значение има изказът, когато фактите са точни?! И кредит на доверие ще се намери след погрома над илюзиите в продължаващия четвърто десетилетие преход, след който пък ще продължаваме промяната. Онова "Ха дано, ама надали" обаче тежи и ще трябва да бъде ударно опровергавано от "коалицията на почтените". Управленски споразумения от 180 страници електоратът няма да чете, почтеността е във делата. И най-важното от тях е посочено от президента Радев:

"Приоритетна задача на този парламент е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи. Надявам се всички демократи – и от ляво, и от дясно в това Народно събрание, да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал!"

Чегъртайте, правете, струвайте - задкулисието не спи! И както виждаме от първия парламентарен ден, още е  в отлична форма. Което ни кара да мислим, че тази коалиция няма да случи на опозиция. А ни съмняват и партньорите.

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във