Банкеръ Daily

Мария Капон пред „БАНКЕРЪ“:

Частните фондове правят осигуряването „сърп и чук“

Г-жо Капон, останаха ли скрити от погледа на широката публика важни детайли от среднощното гласуване за актуализацията на бюджета? Заговори се за множество разкрити капани?

За да изясним материята, трябва да започнем с гласуването на малките бюджети – на ДОО и НЗОК. В бюджета на НЗОК не допуснахме „празен чек“ – т. е. управителния съвет на касата самостоятелно да решава как да харчи. Затова разпределихме парите по дейности. В парламентарна зала това създаде проблем, защото бяха гласувани различни числа за една и съща дейност.

Чий беше вариантът с „празния чек“?

На служебния кабинет. ИБГНИ подкрепихме предложението на Лекарския съюз парите да вървят пропорционално по дейности. Понякога решенията за 2-3 млн. са по-сложни, отколкото решенията за стотици милиони, което се видя при гласуването на държавния бюджет. Проблеми с числата имаше и в бюджета за ДОО – алтернативни предложения бяха гласувани кумулативно. Само нашата група настояваше за актуализация на пенсиите от 1 октомври, при запазване на допълнителните 50 лева. Докато ГЕРБ и ДПС се противопоставиха по принцип на актуализацията на бюджетите.

Къде тук откриваме капаните?

В зала винаги може да постъпи предложение, което налага преизчисления. И в това няма проблем, стига да има достатъчно време. Затова всички депутати сме много грешни за онова, което не свършихме през август. Бюджетите бяха внесени още на 2 август, но масовото очакване в парламента бе, че ще се случи редовен кабинет, който да транспонира своите идеи върху актуализациите.

Наистина ли такава масова наивност е царяла в парламента?

Категорично! Така изглеждаше и всички искаха да тупат топката.

И да разпитват министрите.

Точно така. И комисиите закъсняха. Народното събрание може да започне нормална работа едва след като са сформирани поне бюджетната и правната комисии, а това започна да се случва през втората половина на август. Това създаде блокаж.

Виждате ли нечия злонамерена стратегия в това тупане на топката, за да се случва сетне актуализацията на галоп?

По-скоро имаше бламиране на актуализацията от страна на бившите управляващи, които твърдяха, че това е някакъв бюджет на Румен Радев.

По причини от празнично естество ли актуализацията на пенсиите ще тръгне от 25 декември 2021 г., а не от 1 януари 2022 година?

Не. Въпреки ДПС и ГЕРБ, ние искахме увеличението да стане необратим процес. Тоест - ако по някакви причини до края на годината няма бюджет за 2022 г., в тазгодишния бюджет, който ще продължи да се изпълнява, парите за първото тримесечие да са заложени.

Г- жа Мика Зайкова публично се обзаложи, че няма такова правителство, което оттук насетне да вземе тези 120 лв. на пенсионерите и тази временна добавка по политически съображения ще се увековечи. Съгласна ли сте с нея?

Абсолютно. За хората е важно да знаят, че това е устойчив модел. Ние говорим за пенсионната реформа в две стъпки. Първата стъпка е  актуализацията, а втората е преизчисление на пенсиите, каквото у нас не е имало от 2008 г. насам, от времето на Тройната коалиция и година преди Борисов. По тази тема имаме съгласие с ИТН и сме внесли законопроект в парламентарното деловодство.

Едрият бизнес - в лицето на г-н Васил Велев от АИКБ, е на мнение, че качването на минималната пенсия е поощрение за сивия сектор. Оспорвате ли тази теза?

Ако бяхме богата държава, щях да кажа, че преди това има много други действия, които трябва да направим. И най-напред - да падне таванът на пенсиите.

Сега обаче излиза, че тези, които са осигурявани на средно възнаграждение, ще получават пенсии, близки до минималната.

От 2.08 млн. пенсионери за юли т. г., 1.035 млн. остават на минималната пенсия, която сега ще бъде 370 лева.Това е трагедията на страната - половината от пенсионерите са на прага на бедността. А за следващата година ще паднат под този праг, защото той ще стане 413 лева. Трябва също да се преразгледат пенсиите за инвалидност, социалната пенсия, а това може да стане, като се вдигне натискът на тавана. Един учител, който се е пенсионирал през 1998 г., няма как да получава толкова, колкото ще получи пенсиониралият се през 2021 г. негов колега.  Видя се също, че обществото е силно разколебано и по отношение на допълнителния стълб за осигуряване - заради начините, по които са харчени парите в тези частни фондове. Случаи като „Пилето“ изиграха сериозна роля в разклащането на това доверие. Излиза, че внасянето на пари в допълнителните фондове е по-неизгодно от внасянето в НОИ. Ето това е „сърп и чук“! Вместо частният сектор да е по-добър и да стимулира хората да внасят пари при него, държавният се оказва по-стабилен. За мен -като десен човек - това е драматично.

Да се върнем на капаните в бюджета. Какви клопки открихте по време на актуализацията на държавния бюджет?

Първият беше „Капан за 100 милиона“. Той стана известен по късна доба, след 1 ч. през нощта, когато в ал. 6 трябваше да се гласува по какъв начин общините ще получат трансфери от въпросните милиони. Вариантът на ДПС беше да се създаде фонд към министъра на финансите и който кмет пръв свари, да се регистрира. А знаем, че в редиците на ДПС организацията е желязна. Националното сдружение на общините предложи друг подход – парите да се дават на база на коефициент върху субсидията, която всички получават. Защо трябва кметовете да ходят при министъра на финансите с агнета?

Другият капан беше при т. нар. законодателен акт в края на бюджета, около който се разрази голям скандал. Министър Василев имаше идея – добра за правителството и безумна за мен – във връзка с протестите на строителите, да възложим на АПИ да подпише приключване на договорите и изплащане на сумите. Ще кажа: няма как през бюджет да раздаваш индулгенции!

Смятате ли, че сте изолирали капаните, поставени от ДПС при актуализацията?

Никога не е ясно дали всички капани са изолирани. Изолирахме тези, които идентифицирахме. Всеки залага капани, за да направи повече разходи. Лошата новина за гражданите е, че инфлацията настъпва стремително – цените на краставиците, доматите, чушките, хляба, олиото са видни за всички. Всъщност - не сме ги виждали до сега на пазарите.

А експертите предричат нов световен финансов ураган...

Поредното увеличение на банковите такси също е удар по гражданите. Изглежда най-сигурна ще се окаже „бурканбанк“. Или инвестициите в имоти.

Ще има ли нова абревиатура вашата политическа конструкция за следващите избори и как ви се отрази скандалът „500К“?

Всичко ще се решава в съда. Някой е ходил някъде в лично качество.

За политиците лично качество не съществува.

Всеки сам трябва да отговаря за постъпките си.

Г-жа Дончева ще остане ли занапред във вашата коалиция?

Не отговарям за това. Аз съм депутат и работя в Народното събрание. В нашата коалиция има свобода на мненията и действията, при нас лявото и дясното се събират. Това е политическият модел, от който България в момента има нужда. Разговорите тепърва предстоят. Привърженик съм на широките консолидации, а не на разпада.

Включва ли това разбиране вероятност за общи листи с други политически сили и кои евентуално биха могли да бъдат те?

Най-близки възгледи имаме с „Демократична България“. Нашата коалиция е моделът за страната – събиране на дясно и ляво. Служебният кабинет е направен по същия модел – от Кирил Петков до Бойко Рашков.

Но, когато десни и леви тръгнат заедно да правят бюджет, дружбата обикновено приключва.

Така изглежда, но когато се гласуват пенсии и майчински, положението е друго. Нямахме проблеми с ДБ и по правенето на бюджета.

Тоест - пред бюджета всички олевяват?

Трябва да признаем, че "Демократична България" не го направиха.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във