Банкеръ Daily

Позиции

Централните банкери са най-голямата заплаха за акциите през 2022-а

Експресният обрат на паричната политика на централните банки, които са под натиск да укротят препускащата инфлация, е най-големият риск за глобалните фондови борси през 2022-а.

Това сочи проучване на мнението на 106 инвеститори, осъществено от агенция "Блумбърг" в периода от 3 до 13 декември. То показва също, че мнозинството участници в него очакват през идната година подценените акции да реализират по-високи печалби от фирмените книжа, чиито цени скочиха ударно през тази. Въпреки рисковете, над 40% от анкетираните са посочили солидния икономически растеж като основен възходящ катализатор през 2022-а. 

Експерти на "Голдмън Сакс груп" са посочили 2021-а като година на възстановяване, а 2022-а - като период за бързо преодоляване на трудностите и връщане към нормални условия на съществуване - инвестиране в стабилизираните вериги за доставки, в цифровизация на бизнеса, в осъвременяване на здравните грижи и в изграждане на по-усточива планета. Те смятат фирмите с малка пазарна капитализация за най-добра инвестиционна възможност, защото дават достъп до следващата генерация новатори.

Заключенията от анкетата на "Блумбърг" са сходни с последното проучване на мнението на глобалните фондови меиджъри на "Бенк ъф Америка". От него става ясно, че за първи път от май 2018-а агресивните централни банки са посочени като най-големия последващ риск, следвани от инфлацията и от новите вълни на COVID-19.

В резюме заключенията от проучването на "Блумбърг" могат да се обобщят, както следва:

Низходящи рискове

За мнозинството анкетирани прекаленото затягане на паричната дисциплина надделява над останалите опасности за растежа. Другите сериозни опасения са от потенциален нов пандемичен взрив, от охлаждане на Китай и от геополитическото напрежение. 

Все пак, коронавирусът вече не изглежда толкова страшен и, според участници в допитването, вече е придобит опит за по-доброто му управление и като персонални и като икономически последствия.

За някои инвеститори наблюдаваният ценови взрив на целия пазар е опасен. Те смятат, че е налице голям балон, като най-очевидните сигнали за спекулации идват от криптосектора, от дружествата със специално предназначение SPAC и от масовия наплив към бизнеса на първоначални публични емисии. 

Инфлационен праг

Въпреки всеобщото съгласие, че инфлацията е сериозен риск, фиксирането на равнището, на което тя става опасна за фондовите борси, е доста сложно. За мнозинството участници в проучването на "Блумбърг" проблемът започва когато годишният ръст на потребителските цени в Съединените щати се задържи устойчиво над 3 процента. А други 20% смятат, че няма да има борсов крах докато инфлацията не надхвърли и не остане над 5 процента. Шефът на инвестициите на "Дженерали инвестмънтс партнърс" - Салваторе Бруно, пък определя за инфлационен праг 4% годишна инфлация в Америка.

Много по-голямо значение би имала реакцията на пазарите на облигации. Мнозинството стратези не очакват повишението на лихвените проценти да отговаря на ръста на потребителските цени. Това означава, че коригираната съобразно инфлацията реална доходност на държавните ценни книжа ще остане прекалено ниска, за да ги направи конкурентна алтернатива на акциите. Бруно е убеден, че "реалните лихви са най-важният измерител, който трябва да се следи, за да се разбере как пазарите биха излезли от релси".

В момента инфлацията от двете страни на Атлантика се движи на много по-високи равнища от посочените за рискови от участниците в допитването на "Блумбърг". Федералният резерв и Европейската централна банка ще следят зорко стойностите по време на следпандемичното възстановяване и едва ли ще толерират инфлационни равнища над 4-4.5 процента през 2022-а. 

Възходящи рискове

Инвеститорите очакват изненади и от икономическия подем, който може да се окаже по-продължителен и силен от сегашния косенсус. 

Основните им мотиви са, че големите купища спестявания могат бързо да се включат в употреба и продоволственият недостиг може да бъде преодолян в по-кратки от очакваните срокове. Силното възстановяване на пазара на труда също подкрепя перспективата за по-активно потребление, а провежданата политика остава благоприятна въпреки прехода към нормализация. 

Това обосновава оптимистичните нагласи на "Голдмън Сакс асет мениджмънт" към акциите. За 24% от анкетираните най-значимата положителна изненада ще е инфлацията да се окаже преходна.

Къде да инвестираме през 2022-а?

24% от участниците в изследването на "Блумбърг" смятат, че е дошло времето на подценените акции и те са водещият им избор през идната година. Европейските инвеститори виждат също и възможности във фирмите с малка пазарна капитализация, както и в онези компании, чиято ценова мощ може да ги преведе безпроблемно през инфлацията в различните сектори 

Някои мениджъри открояват прехода към по-ниско въглеродна и по- устойчива икономика като сериозна инвестиционна перспектива.

По отношение на географския избор мнозинството анкетирани отговарят, че предпочитат района, в който живеят и работят: европейците залагат на акциите на европейски компании, щатските инвеститори имат по-голямо доверие на американските книжа, а азиатските мениджъри са по-умерени песимисти за Китай.

За някои играчи най-привлекателни изглеждат пазарните оценки на развиващите се пазари. Очакванията за Китай да промени микса от политики докато американците подготвят затягане както на паричната, така и на фискалната политика, ще подкрепи книжата на китайските дружества, убедени са те.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във