Банкеръ Daily

Иво Мирчев пред „БАНКЕРЪ“:

Цените на тока за бита няма да бъдат пипани до юли 2022 година

Г-н Мирчев, не стана много ясно, каква е позицията на „Демократична България“ по казуса „Кирил Петков“ и решението на Конституционния съд (КС)?

- Политиците трябва да се съобразяват с решенията на КС, а не да ги коментират.

Изтъкнатият юрист Огнян Герджиков изрази мнение, че в случая КС спазва буквата, но не и духа на закона. Присъединявате ли се към това мнение?

- Оставям тези коментари на политически анализатори и конституционалисти.

Въпреки това, солидаризирате ли се с Кирил Петков, който е направил формално нарушение, но то едва ли е измама?

- Още преди 2 г. ДБ вкара в програмата си тезата проблемът с двойното гражданство да отпадне. Аргументите ни са, че в чужбина живеят българи с висок потенциал, който страната трябва да използва. Да ги върнем обратно, да стават министри, зам.-министри, депутати. От друга страна, когато си депутат или министър, се кълнеш да спазваш конституцията и законите на страната. Не мисля, че на конкретния случай трябва да се обръща особено внимание. Кирил излезе и честно пое отговорността си. А държавата има съвсем други проблеми – цените на газа и тока, инфлацията.

Не е ли парадоксално обединеното статукво активно да заговори за върховенство на закона, след като по негово време България попадна под три мониторинга на ЕК? Днес ГЕРБ бори хаоса, ДПС корупцията, а двете централи заедно - олигархията. Не стъпиха ли те директно на вашия терен?

- Разчитаме, че хората нямат къса памет. Наскоро Борисов каза, че лично осигурил 3 млн. дози ваксини, а парламента и служебното правителство ги разпродали и подарили. Всички обаче добре помним, че по негово време ваксини нямаше. Когато цяла Западна Европа активно се ваксинираше, тук телевизиите снимаха как куриерски фирми разтоварват първите дози от самолета. ГЕРБ и ДПС в момента пробват подмяна. Искат да рестартират държавността с г-н Пеевски като кандидат депутат. Надявам се хората да виждат, чуват и помнят.

Звучи като виц, но Борисов определи харвардския възпитаник Асен Василев като „рядко неграмотен“.

- От години медиите на Пеевски ни удрят по същия начин. Ние сочим връзките между Борисов, Пеевски и задкулисието, а те отвръщат, че ние сме задкулисието. Как да сме задкулисие, като не сме във властта! „Да, България“ от 5 г. развива политическа дейност от един апартамент в София.

Функционират ли медиите на Пеевски по същоя начин, след оттеглянето му от собствеността?

- Очевидно да. Като се сляха с медии, гравитиращи около ГЕРБ.  Освен това ГЕРБ има силна тролска фабрика. Разчитаме на критично мислене у хората, за да се отсяват новините.

В краткосрочен план всекидневно коментирате цените на тока и храните, инфлацията, пандемията, но в дългосрочна перспектива лансирате идеята България да стане регионален лидер в следващите 5-7 години. Как си представяте да се случи това?

- Голямата ни цел е България да се превърне в най-доброто място за живот на Балканите. В момента има три балкански държави, които са пред нас - Гърция, Румъния и Хърватска. В момента нивото на заплати и пенсии в Румъния няма нищо общо с нашето. А по време на кризата от 2008 г. румънците сключиха споразумение с МВФ, защото не бяха в състояние да си платят външните задължения. Само 13 г. по късно, които съвпадат с управлението на Борисов у нас, в Румъния пенсиите и заплатите са с 50% по-високи от нашите, имат две правителства в затвора, а страната им се движи със съвсем други темпове. В България през този период течаха мутризация и опростачване.

При това съотношение, България трябва да бяга два пъти по-бързо от околните, за да ги догони?

- Дори още повече. И ние имаме план как да го постигнем.

Макроикономисти изчисляват, че всеки годишен ръст под 6% не води до догонване, а ГЕРБ се хвалеше със „скокове“ от малко над 3 процента. Така ли смятате и вие?

- Точно така е, ГЕРБ толкова си можеха. Здравословният ръст, за да станем първенци на Балканите, е между 6 и 8 процента. В България има и пари, и резерви, и възможности за отваряне към света. Нужни са нови закони и минимализиране на корупцията. От Камарата на строителите днес ми споделиха, че подкупите при тях достигат 30-50% от обществената поръчка. Няма как да дойде голям чужд инвеститор. Когато изчистим съдебната система и регулаторите, икономиката ще тръгне в бързо темпо.

На кои икономически сектори смятате да акцентирате?

- На IT-сектора, там добавената стойност е най-висока. Винаги давам за пример Ирландия, която беше в сложно икономическо състояние, докато не се отвори за IT-инвестиции. Сега там са централите на Facebook и Google. Това се получава с нормално работещи съдебна система, регулатори и институции, с добри закони и стимули за инвеститорите. За 12 г. Борисов не е привлякъл нито една голяма чужда IT-инвестиция, въпреки че България още от времето на СИВ е специализирана в това направление. Имаше вариант Tesla да дойде у нас, но реакцията на правителството беше неадекватна. И хората на Илън Мъск направиха развойния си център в Гърция, която никога не се е славела с особена IT-индустрия. Microsoft и Amazon пък се инсталираха в Румъния, огромни IT-инвестиции отидоха в Сърбия, която дори не е член на ЕС. А ние произвеждаме тонове икономисти, които после стават магазинери.

Как ДБ ще реагира на цените на тока, ако влезе в управлението на страната?

- Дали сме точен план как цените на тока да не се пипат до юли 2022 г. и откъде да се вземат парите за това. Служебното правителство започна да решава проблемите на бизнеса, сега на дневен ред са сметките на битовите абонати. Тук има голяма игра на енергийните лобита, които тръбят, че от 1 януари 2022 г. цената на битовия ток трябва да скочи с 30-40 на сто. Целта е да се завъртят едни пари във Фонда за енергийна сигурност и те да отидат в определена посока. Ние твърдим, че цените не трябва да се вдигат от началото на следващата година. А до лятото на 2022 г. енергийният пазар ще се стабилизира. В новото НС ще направим всичко възможно да наложим този план. Как ще се постигне това? Разликата на регулирания пазар на ток за домакинствата идва от Фонд сигурност на енергийната система. Там има достатъчно пари, които да покрият буфера и ценовите разлики. За енергийните лобита това е срамна тайна.

Какво се случи с идеята за предизборна харта на силите на промяната?

- Много неща щяха да се случват. Предложихме и общи листи, с които силите на промяната автоматично ставаха първа политическа сила. А ако мандатът дойдеше първо при нас, тогава ние щяхме да определяме правилата, по които ще се случва всичко.

Това отива в графата пропуснати ползи. Сега ДБ има ли ясни персонални предложения за участие в бъдещ коалиционен кабинет?

- Ще имаме, след като видим резултатите от изборите. Но това не е важната тема сега.

Квалифицираните хора в управлението винаги са важна тема.

- При положение, че Бойко Борисов е бил премиер 12 г., изискванията ни за квалификация като общество са паднали доста.

От средите на ИТН лансираха идеята досегашният служебен премиер г-н Янев да бъде номиниран и за редовен. Консенсусно ли е това предложение за вас?

- В коалицията не сме коментирали подобна тема.

Няколко скандала протекоха в средите на ДБ по време на кампанията. От позицията си на редови член г-н Методи Лалов се опълчи срещу ръководството на „Да, България“. Каква е публичната ви реакция?

- Винаги, когато се редят листи, има напрежение.

Вярно ли е, че в ДБ това става в последния момент?

- Точно така. Във всяка партия е така и напрежението е същото. Има неудовлетворени хора, които са се фиксирали, че трябва да станат депутати. Ние носим отговорност за гласовете на над 400 000 избиратели, общността на разума. И ние трябва да изградим в листите националния отбор.

Лалов отправи обвинение в недемократичност при номинирането на кандидатите.

- Номинациите при нас са абсолютно свободни. Няма партия, която да събира по-често Националния си съвет от „Да, България“.

Чувал съм от вашите среди, че ДБ би се чувствала добре като малка, но бойка опозиция. Влиза ли това във вашата концепция и как балансирате между настроенията в твърдите ядра и периферията?

- За да постигнат целите си, политиците трябва да бъдат в управлението. Но тези политики могат да се реализират и в опозиция. В управление на всяка цена не трябва да се влиза.

Една хипотетична коалиция с ИБГНИ вероятно би предизвикала сериозни брожения в твърдите ви ядра, но от друга страна би послужила на общата ви кауза срещу статуквото. Склонни ли сте да разширите блендата, за да покриете по-широки политически пространства?

- Фактите са, че в ДБ отношението към Мая Манолова не е еднозначно. По същата логика не се явяваме заедно на избори и със Слави.

За общи листи с кого пледирахте тогава?

- С „Продължаваме промяната“, с Кирил Петков и Асен Василев. Но, тъй като настоявате за отговор, за нас правилният път е тези действия да се правят след избори. Не се затваряме в елитарна идилия.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във