Банкеръ Weekly

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Целта ни е демонтаж на цялото правителство


"Трябва да се сложи точка на безотговорното говорене."

"Да няма давност за корупция при приватизация и да има давност за корупция при обществена поръчка е пълен абсурд."

"Министър-председателят на една държава не може да си позволява да говори безотговорно."

 


Г-н Свиленски, завижда ли БСП на ГЕРБ за успехите и затова иска да провали европредседателството ни?

- Искам да уточня нещо много важно – БСП не иска да провали европредседателството. БСП ясно е заявила своите позиции относно подкрепата на приоритетите на България за европредседателството. Благодарение на нас, с наши усилия и на председателя на Комисията по европейски въпроси Кристиян Вигенин тази седмица гледаме и такъв проект за решение, който да определи приоритетите на българското европредседателство. Така че БСП е последната, която има и най-малките намерения да проваля или по някакъв начин да създава проблеми на българското европредседателство.

Що се отнася до завиждането за успехите, аз, първо, не виждам успехите, за да завиждаме. Напротив, ние сме притеснени за това, което се случва в държавата, за липсата на политики и реформи. Както и за представянето на всичко, което се случва в България, в един 3D или 4D вариант (не знам как го бяха направили на конгреса си колегите от ГЕРБ). За съжаление обаче това е така само в техните глави и техните виждания. Животът на българския избирател не е нито цветен, нито е 3D и 4D.

Защо забравихте темата за шуробаджанащината? Бяхте обещали още разкрития и информация.

- Темата не е забравена. Тя продължава да се развива, при нас непрекъснато пристигат сигнали за различни общини и институции, в които има такива случаи. Въпрос на време е на обобщаване и вече на по-ясно дефиниране на проблема. Това не е проблем само на Хасково или на някоя друга община, а се оформя като тенденция, като начин на съществуване на тази партия. Тя оцелява във властта толкова време и именно на тези позиции, защото разпределя между своите близки, познати и роднини. И това е големият въпрос: как се прави политика в България, как се печелят избори в България. Защото когато говорим за манипулиране на изборите, това е част от манипулацията, която се случва, т. е. ако не си член на дадена партия и не гласуваш за нея, то няма как да бъдеш назначен в съответната община или държавна структура.

Няма ли нещо шизофренично в решението на пленума на БСП Корнелия Нинова да подпише като съвносител за промените в конституцията за ревизия на приватизацията, пък парламентарната група да гласува против? После тя върна неподписана папка на Цветанов...

- Ако има нещо шизофринично, това е самото предложение. Не може партия, която претендира, че е с европейски ценности, на която в името й е написано "Граждани за европейско развитие на България" да предлага такъв тип промяна на конституцията. В европейското право, в българското, в международното има ясно определена дефиниция за давността и ние не можем да бъдем държавата, която ще открие топлата вода и ще премахне давност за каквото и да било. Това е шизофренното предложение, което правят колегите. Ще ви кажа примера, който беше даден на пленума. Да няма давност за корупция по време на приватизация и да има давност за корупция по време на обществена поръчка е пълен абсурд. Вземането на подкуп и в едната, и в другата ситуация е еднакво тежко престъпление. Аз не виждам как и кой юрист или народен представител, който претендира да има юридически познания, би подкрепил такава поправка. Но понеже така или иначе колегите от ГЕРБ искат да я внесат, затова Националният съвет взе това решение. Тя е насочена към председателя на нашата партия, а вероятно имат предвид и някакви конкретни сделки. Но за да не дава поводи за коментари от рода на това, че ние искаме да саботираме процеса, дадохме възможност на председателя да подпише проектозакон за поправка в конституцията. В решението на Националния съвет е казано при какви условия - като в темите се включат и концесиите, и масовата приватизация, и участието на групировките в разпределението на тези държавни богатства. Тогава ние ще вземем участие и ще подкрепим всяка една такава поправка на законодателството, не на конституцията.

Отделно, към днешна дата имаме два проекта за промени на конституцията - един на ДПС и един на ГЕРБ. Двете партии взаимно не искат да се подкрепят една друга. Корнелия Нинова кой проект да подпише? Този разговор, ако продължава по този начин - всяка партия да си прави подписка, да си говори по медиите, че иска да променя конституцията, и в крайна сметка нищо да не се случва - българските граждани (не трябва да ги подценяваме) ще дойдат тук, пред Народното събрание, и ще ни изметат всички вкупом. Защото ще видят, че има само приказки и че нищо не се случва.

Ако искаме действително да се покажат истините за прехода, трябва, както предложи председателят на БСП, да седнат на една маса лидерите на политическите партии, да постигнат политическо съгласие за отваряне на тази тема - концесии, приватизация, силови групировки, обществени поръчки. И тогава експертите и народните представители да разпишат текстовете в законите, които трябва да се променят, за да може да се постигне изясняване на този етап от българския преход.

Не се ли движи БСП само по повърхността на скандалите, без да се задълбочава, без да предлага сериозни алтернативи?

- Позволете ми да не се съглася с това, че не предлагаме алтернативи. Ние посветихме цяло заседание на конгреса именно на алтернативите за развитие на България. Над 200 предложения сме направили между първото и второто гласуване на бюджета. Те дават алтернативите, алтернативната политика, другата България, която искаме да видим, а не тази, която съществува в момента.

А що се отнася до всекидневните скандали, то политиката стана повърхностна работа, което не е за хвалба. Всеки се хваща за най-дребното, за това, което има някакъв пиар ефект, някакъв скандал да се извади на светло. Явно, това повече прави впечатление на обществото. И политиците като част от това общество, като част от представителна извадка на българския народ, вероятно и ние влизаме в този спектакъл.

Готова ли е БСП да управлява? Защо нямате кабинет в сянка, за да види обществото бъдещите министри, ако дойдете на власт?

- Вижте, това е въпрос на гледна точка. БСП е имала правителства в сянка през годините. В момента действително няма такова. Но така или иначе всеки един ресор се наблюдава от съответните колегите по комисиите в парламента. Мисля, че партия, която е със 126-годишна история, има достатъчно и капацитет, и възможности да направи едно управление, стига обаче да получи подкрепата на българския избирател. Когато не получаваш пълната подкрепа, която ти е необходима да управляваш, и се налага да влизаш в различни коалиции, няма как да постигнеш това, което обещаваш. И в крайна сметка оставяш разочарование в своите избиратели, че не си изпълнил обещаното. Затова БСП нееднократно е понасяла своята съдба да не спечели следващите избори.

Какъв резултат очаквате от вота на недоверие на правителството, който ще внесете след приемането на бюджета? ДПС иска "демонтаж на националистите", а Вие?

- Целта, която ни обединява с ДПС, е единствено свалянето на правителството на ГЕРБ. Това е общата цел. Оттам нататък обаче вероятно имаме разминавания. Те виждат "демонтаж" на Патриотите. Ние казваме, че трябва да има демонтаж на цялото правителство и да се отиде на нови избори, на които българският избирател да подреди политическите сили така, както той прецени и както вижда, че има нужда България да се управлява. "Воля" категорично отказаха да подкрепят и внасянето на вота, и самото гласуване в залата. И вероятно чисто математически няма да бъде постигнат успех. Но чисто политически ще направим така, че българският народ да разбере какви хора го управляват и какви политики осъществяват, какво са обещали и какво реално правят.

Това, което беше на конгреса на ГЕРБ, не е онова, което хората искат. На този конгрес чухме разговор за миналото и не чухме нито един разговор за бъдещето - нито за здравеопазване, нито за образование, нито за демографска политика. Слушахме едни речи, каквито помним отпреди 1990 г., един избор със 101 процент. Няма такава демократична партия. И в Северна Корея при избора на председател сигурно има поне един-двама въздържали се. В Китай неотдавна се проведоха избори, и там имаше "против" и въздържали се. Не мисля, че пътят, по който сме тръгнали и като държава, и управляващата партия, е най-правилният.

Главният прокурор каза, че все пак ще разпита Бойко Борисов за "наркотрафикантите" в парламента. Дали това не е само прах в очите?

- Това е може би част от тази повърхностна политика, за която ме попитахте. Не може министър-председателят на една държава да си позволява да говори така безотговорно. Да казва, че в българския парламент има не хора, чиито близки и познати се занимават с наркотрафик, а има такива депутати. Че има депутати, които купуват гласове, и то на затворници. Не може да се говори така. Когато се говори така, трябва да се носи отговорност. Ако има такива депутати, ние искаме те да бъдат показани, защото не считам, че има народен представител, на когото би било комфортно да стои в една зала с наркотрафиканти. Затова трябва да се сложи точка - първо, на този вид говорене. Второ, ако има такова нещо, то това е престъпление. И главният прокурор правилно се самосезира, правилно трябва да изслуша премиера, а той да каже кои са тези хора. И да се предприемат съответните действия срещу тях.

 

 

Георги Свиленски е роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново. Завършил е Университета по строителство, архитектура и геодезия в София. По професия е инженер. Бил е общински съветник в столицата. Депутат от БСП в 42-рото, 43-ото и 44-ото НС.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във