Банкеръ Daily

о/позиция

Царската партия носи вината за спирането на III и IV блок

Йордан Йорданов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и собственик на агенция "Нуклеон", пред в."БАНКЕРЪ"

Йордан Йорданов завършва Московския енергетичен институт, специалност "Атомни централи и установки", след което е назначен за инженер-оператор на II блок  в АЕЦ "Козлодуй". Работил е като проектант в "Енергопроект" и като инспектор по ядрена безопасност в Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. През 1983-а се връща в Козлодуй, където заема различни длъжности, а през април 2000 г. става първият изпълнителен директор на атомната централа след отделянето й като самостоятелно дружество. През 2002-ра основава консултантската агенция "Нуклеон" за услуги в областта на общата и ядрената енергетика. 

 

 


Нямаме нужда от втора ядрена площадка.

Експлоатацията на АЕЦ не трябва да се дава на частни фирми.

Като кмет се сблъсках с най-корупционната сделка - за "Бояна филмс".


 

 

Г-н Йорданов, напоследък отново се заговори за рестартирането на АЕЦ "Белене" с държавна помощ. Като един от доайените  на ядрената енергетика в България смятате ли, че този проект има бъдеще?

- Два са основните недостатъка на една атомна централа - произвеждат се радиоактивни отпадъци, които трябва да се съхраняват десетки години, a отработилото ядрено гориво - стотици години. При изграждането на атомна централа е необходимо да се мисли 1000 години напред, защото бъдните поколения ще се грижат за нея. Затова моето мнение за "Белене" е кратко и ясно - втора ядрена площадка на България не е необходима, дори е противопоказна за толкова малка територия. АЕЦ "Козлодуй" е ядреният остров на страната ни - там се демонтират четирите спрени блока, съхранява се отработилото гориво, изгражда се национално хранилище за ядрени отпадъци и най-важното - има я необходимата инфраструктура за изграждането на VII и VIII блок. Категорично смятам, че това трябва да са заместващите мощности на V и VI блок - те могат да са в експлоатация след 10 или 15 години, ако се започне работа сега. Колкото до частния инвеститор - вижте какво стана с АЕЦ "Фукушима". Там след аварията държавата приватизира от оператора "ТЕПКО" централата и пое финансовата отговорност за ядрената щета. Нашата държава в състояние ли е да поеме подобна финансова тежест, ако се наложи? Не - тя ще фалира. А и заради изключително корупционната среда в енергетиката ни съм твърдо против у нас на частни фирми да се дава експлоатацията на АЕЦ. Ако това се случи, проектът "Белене" от корупционен ще стане суперкорупционен. Държавата трябва да участва задължително и да поеме ядрения риск.

Не сте ли малко пристрастен - все пак сте първият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и сте свързан с централата от 1976-а насам? 

- Прав сте - за мен АЕЦ "Козлодуй" е над всичко. Връщал съм се от командировка в чужбина и директно съм заминавал за централата. И жена ми звъни да пита къде съм. Но истината е, че в Козлодуй може да се строи само по руски проект - спомагателното оборудване е такова. Ако ще се строи друга атомна централа, тя ще трябва да е на отделна площадка. 

При сериозните инвестиции, които сега се правят в зелени технологии, и подкрепата, която те получават, смятате ли, че ядрената енергетика има бъдеще?

- Въпросът е много комплексен. Прочетох в "БАНКЕРЪ", че Министерството на енергетиката вече прави нова комплексна енергийна стратегия - до 2030-а с опция до 2050 година. Поканени били уж най-големите специалисти, твърди министър Теменужка Петкова, макар че тези, които познавам, включително и моя милост, не са в екипа. Да, комплексна оценка е необходимо да има и още повече тя да се актуализира непрекъснато, за да е ясно накъде ще върви България и нейната енергетиката. Например, какво ще стане с централите в басейна "Марица-изток"?  Макар че отговорът вече е ясен - тези централи умират. Лигнитите са кал и въглища - изключителен замърсител на въздуха. Очистваща инсталация струва колкото изграждането на една нова централа. Ясно е, че трябва да се търсят други източници. Газ нямаме, енергията от вятър и слънце за съжаление все още е много скъпа. При това не е безопасна - за ветропарковете например са необходими обширни територии, които да са обезлюдени. Остава ядрената енергетика. Ако в стратегията се вземе решение тя да се развива, имаме оборудването и трябва да решаваме какво да се прави. Тръгнали сме, волю или неволю, по този път... Отработилото гориво може да го използваме за малки модулни реактори. Аз съм техен поддръжник. 

Зная, че преди години сте подготвили мащабен доклад за проблемите в атомната централа и енергетиката изобщо и сте го предоставили на Филип Димитров и Жан Виденов. Какво всъщност пишеше в него?

- През 1994-а, когато в СДС се подготвяхме за изборите, бях включен от Филип Димитров в комисията за енергетика, която трябваше да опише състоянието на сектора и какво е необходимо да се промени в него. Когато загубихме изборите, Димитров ме извика и отсече: "Този доклад трябва да бъде даден на Жан Виденов - това е доклад за министър-председател". Така и направих. Виденов му обърна сериозно внимание и дори излезе по телевизията и заяви: "В енергетиката има корупция!"

Това ли пишеше в папките?

- Да. Тогава явно съм бил с по-друго мислене, до известна степен наивно. Сформирана беше комисия, начело с проф. Никола Тодориев и икономиста Иван Ангелов, която трябваше на базата на този доклад да направи енергийна стратегия. След това обаче Жан Виденов го сложи в кафез, назначиха Румен Овчаров и докладът отиде в небитието. А и до днес е актуален. Ако тогава имаше сериозни политици, нямаше да се стигне до затварянето на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", нямаше да се стигне до това безсмислено строителство в Белене, а в АЕЦ "Козлодуй" щяха вече да работят VII и VIII блок.

Не биваше ли да се затварят малките блокове и кой носи вината за това?

- Първи и втори блок не отговаряха на техническите условия и трябваше да бъдат затворени. На III и IV блок обаче, след земетресението във Вранча, бяха монтирани допълнителни системи за безопасност и те можеха да работят безпроблемно. Бяхме постигнали съгласие с международните ни партньори, че ще спрем III блок в "Козлодуй", след като изградим VII, а IV - когато завършим VIII реактор. Строителството щеше да се покрие от продажбата на електроенергията. Но дойде НДСВ на власт и те казаха спираме малките блокове, ще строим "Белене". Енергийният министър Милко Ковачев отмени нашата енергийна стратегия, която беше до 2020-а, и разработиха една краткосрочна стратегия от 2002 до 2005-а, която бе приета от Народното събрание. Това е най-смешната ни енергийна стратегия. И ако си спомняте, първо тръгнаха да строят в "Белене" с канадски реактори като тези в Румъния - някаква крупна афера, която не се осъществи благодарение на покойния вече председател на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев. После се премина към сегашния вариант на проекта "Белене" благодарение на активното участие на "Риск инжeнеринг" и на Богомил Манчев.

Не се ли превърна "Козлодуй" през годините в една дойна крава и затова сега там се чудят как да осигурят пари за неотложните модернизации?

- Откакто АЕЦ-а се отдели през 2000 г. от НЕК като самостоятелно дружество, започна кръстосаното субсидиране на губещите централи. Но в умерени граници. Тя спонсорира останалите производители като ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3". НЕК изкупува три четвърти от нейната енергия за регулиран пазар на цена под себестойността й. Ето защо години наред атомната централа действително е дойната крава на българската енергетика. Освен разходи за експлоатация, ремонт и поддръжка, заплати и т.н. АЕЦ-ът има един ключов елемент в програмата, който го отличава от останалите енергийни дружества - безопасността. Това предполага пари за погребване на отпадъците, отработилото ядрено гориво, системи за безопасност... Но като закъса финансово, обикновено точно там се режат разходи, и затова сега "Козлодуй" спря извозването на гориво за Русия. 

Преди години казахте, че от един добър мениджър може да стане лош политик. На същото мнение ли сте и днес, когато самият Вие минахте през политиката като кмет на столичния район "Витоша"?

- Имах предвид друго. Че един добър технолог в централата, ако го направиш мениджър, губиш добър технолог и печелиш лош мениджър. Години наред твърдя, че бордът и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" трябва да са преди всичко мениджъри и да управляват добре финансите на дружеството, така че то да е печелившо. А сега какво се случва - продава се ток на занижена цена на държавата и не се формира печалба...

Има ли избор ръководството, ако го натиска собственикът - Българският енергиен холдинг, респективно Министерството на енергетиката? А и знаете, че назначенията в борда са предимно политически...

- Така е - проблемът е, че по Търговския закон изпълнителният директор на всяко държавно дружество може да бъде сменян на 5 минути. Той няма мандат, няма никаква защита. АЕЦ "Козлодуй" е атомната централа с най-често сменяните изпълнителни директори. И то не само заради политически съображения, а заради несъгласие с Министерството на енергетиката. Колкото до моя опит като политик, докато бях кмет на столичния район "Витоша", настоявах, че на районните и общинските градоначалници трябва да се даде власт да разполагат със средствата, които те генерират. Район "Витоша" например дава много сериозни постъпления, а жителите му ползват една от най-некачествените инфраструктури. Като кмет се убедих и че има по-силни кръгове от тези в енергетиката. И когато не слушаш и не изпълняваш това, което иска статуквото, слагат те на въртележката и си заминаваш оплют, обруган и се чудиш имаш ли сестра, или нямаш. Защото, за съжаление, у нас липсва обществено мнение и гражданско съзнание, което да те подкрепи. Мога да ви кажа, че като кмет се сблъсках с най-корупционната сделка - за "Бояна филмс". Тя ми изяде главата. Но повече ще ви разкажа след време - когато излезе книгата ми, която пиша. Тя включва три части - "Случайният директор" и "Случайният кмет", какъвто станах въпреки статуквото. Третата е озаглавена "Неслучайният човек", какъвто съм и си оставам и до ден днешен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във