Банкеръ Weekly

Вежди Рашидов, депутат от ГЕРБ и бивш министър на културата, пред в. "БАНКЕРЪ"

"Цанков камък" е пример за явна корупция


Във война, която се води не от рицари и с оръжие, а с помия и кал, няма победители и победени. Има само опръскани и омърсени.

Най-належащо е антикорупционният закон да бъде на дневен ред още веднага след ваканцията.

ГЕРБ е зряла партия, която единствена не замита скандалите, а реагира бързо и взема адекватни решения.
 


 

Г-н Рашидов, как оценявате първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3"? Кое е най-голямото му постижение и в международен, и във вътрешнополитически план? И къде сгреши то?

- Оценявам ги като много успешни и имам основание да го кажа. Осигуриха се 80 млн. лв. за повишаване на учителските заплати, стартира административната реформа в няколко сектора, увеличават се чуждите инвестиции. Има реални, видими неща, които се направиха. ГЕРБ има силен управленски екип. Кабинетът е стабилен. А външнополитическите успехи на премиера Бойко Борисов в тези сто дни от третия му мандат са категорични, виждат ги всички и у нас, и на Балканите, и в Европа. Не би било честно, ако не забелязваме тези успехи. Нима българският народ не усеща, че от година и половина  бежанците не са тема? Българските граници са спокойни и това се дължи на прагматичната и балансирана дипломация на българското правителство в лицето на премиера Борисов както сред европейските лидери, така и на Балканите.

Не се ли отразяват много лошо върху имиджа и на ГЕРБ, и на държавата скандали като този със суджуците, с НДК, дори за "Грипен"-ите? За какво са знак тези скандали - корупция, лошо управление?

- Разбира се, че всеки скандал  се отразява лошо както на всяко управление, така и на самата държава. Скандалите носят негативи. Но ГЕРБ е зряла партия, която единствена не замита скандалите, а реагира бързо и взема адекватни решения. Всеки, който се провини, много бързо получава своето наказание. Това доказва, че ГЕРБ е партията, която се бори с корупцията  на всички нива. Историята от древността досега показва, че винаги може да има  престъпления или корупция, но по-важното е, че ГЕРБ има воля да се бори с това. И го прави в действителност.

Защо според Вас беше "притоплен" хидровъзелът "Цанков камък" точно сега? Какво се целеше, кому бе нужно това? Наистина ли мишената е бил Ахмед Доган?

- Цанков камък" е един пример за явна корупция и той остава такъв в годините. Тази тема винаги ще се свързва с корупция. Сега има предпоставка да си припомним за това. "Цанков камък" е един синдром. Той е поука за всички и за да спре да ни съпътства, то паметта трябва да помни тези случаи и да ги отрича. "Цанков камък" е пример за всичко онова, което не трябва да правим.

Как приемате желанието на депутата от ДПС Делян Пеевски да положи "максимални усилия обществото ни да бъде обективно информирано за всичко случващо се с активите на КТБ, както и за всяко неправомерно действие, свързано с тях, което ощетява държавата"?

- Аз не съм бил никак пестелив в мнението си за Делян Пеевски. Ако днес той казва тези думи, аз бих  подкрепил такива думи. Бих  желал също така и  онези хора, които са ръководили тази банка, да искат прозрачност за активите на КТБ. Това трябва да искат и държавата, и институциите, и съдебната система, тъй като такава е единствената воля не на кредитополучателите на тази банка, а на вложителите на тази банка. Защото вложителите са акционерите на КТБ, на тях бяха откраднати парите. А именно техните пари са техните спестявания и ощетените имат право на възмездие и на справедливост.

Кой се опитва да "пришие" Пеевски към Борисов и неговото управление и защо?

- Винаги една такава теза удовлетворява няколко страни. От една страна - опозицията на сегашното управление, а от друга страна - враговете на сегашното управление. Не бива войната на определени медийни или олигархични кръгове да бъде средство, с което да вкарват правителството в своята кална среда, защото във война, която се води не от рицари и с оръжие, а с помия и кал, няма победители и победени. Има само опръскани и омърсени с кал.

Очаквате ли да има прозрачен и честен процес за фалита на КТБ, след като президентът Румен Радев обеща да гарантира сигурността на банкера Цветан Василев, ако се върне в България?

- Не, не очаквам. Във фалита на една такава банка участват интереси на много високи нива. Още преди три години казах, че няма да се изненадам, ако Цветан Василев един ден ни прати новогодишни поздрави от някой екзотичен остров.

Одобрявате ли среднощните проверки на вицепремиера Валери Симеонов по Черноморието и затварянето на дискотеки и заведения заради шума от силната музика? Това вреди ли на туризма, или помага?

- Всичко, което е над определените човешки норми, вреди. Но пред закона всички трябва да сме равни и всички трябва да защитаваме закона. Аз не осъждам действията на Валери Симеонов. Смятам, че като вицепремиер той трябва да продължава да дава разпореждания и съответните звена да му докладват как тези разпореждания се изпълняват. Това ще доведе до респект към държавността.

С какво най-напред би трябвало да се захване Народното събрание след края на ваканцията си - антикорупционното законодателство или нещо друго?

- С  антикорупционното законодателство. Народното събрание има да гледа доста закони, в това число и в сферата на културата, но най-належащо е антикорупционният закон да бъде на дневен ред още веднага след ваканцията.

Какви законопроекти трябва да се разгледат в областта на културата? Може би как по-надлежно да се защитят културните паметници от разрушаване заради терените, на които се намират? Очевидно има вратички в закона за опазване на културното наследство.

- В законодателната програма до края на тази година са включени промени в Закона за културното наследство, в Закона за закрила и развитие на културата, в Закона за авторското право и сродните му права и в Закона за филмовата индустрия. В закона ясно е казано как се опазва културното наследство, основната отговорност е на собствениците. Разписана е точно и отговорността на държавата и на общините. Убеден съм, че само стриктното спазване на законите може да гарантира опазването на недвижимото културно наследство. В Комисията по културата и медиите сме готови да чуем всички мнения по необходимостта от законови промени в тази сфера. Ще допълня, че се работи също така по Стратегията за развитието на българската култура, както и по поправките в Закона за меценатството.

 

 

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в Димитровград. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4-ти клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в с. Студен кладенец. По-късно завършва Художествената гимназия в София. Скулптор и политик. Депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание, в което е председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Бил е министър на културата в първите два кабинета на Бойко Борисов. Женен е за д-р Снежана Бахарова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във