Банкеръ Weekly

Позиции

Бързи "национални" решения преди избори

S 250 633de50d d220 49c2 a8a1 90d931a8bc32

Наближават избори и премиерът Бойко Борисов раздава щедри обещания за реализирането на амбициозни проекти. На 27 май той заяви, че скелета на стария Институт по педиатрия в двора на Александровска болница ще бъде съборено и на негово място ще бъде построена чисто нова национална детска лечебница. До тук се стигна след като година и половина и правителството, и самото Министерство на здравеопазването упорито твърдяха, че недостроената сграда може да бъде довършена и да отговаря на всички изисквания.

Срещу това начинание

в последните месеци застанаха родители, архитекти и медици. Те организираха протести, настоявайки за строителството на нова детска болница. И по вече стар обичай, след като протестиращите се срещнаха с премиера, той обеща искането им да бъде удовлетворено.

Интересно е как аргументите срещу довършването на сграда, чийто строеж започва през далечната 1978-а, така и не бяха чути досега. И една лична среща с министър-председателя свърши цялата работа.  

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея", мило заяви изнервеният като че ли напоследък Борисов.

Нещо повече, на 7 май  Министерският съвет реши изграждането на Националната многопрофилна детска болница да стане обект с национално значение. Получаването на такъв статут ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури. И здравното ведомство ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, изпълнявайки изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005-а Европейска стратегия "Здраве и развитие на децата и подрастващите".

Всичко хубаво, но оставяйки настрана всички въпроси около прекратяването на сегашната обществена поръчка с фирмата изпълнител, изникват и други питания. Защо например се реши изграждането на такова лечебно заведение чак през 2018 година? И защо всъщност едва сега премиерът склони да се построи нова сграда?

Къде е Ананиев, къде - Борисов

Детското здраве и бъдеще са тема, към която по принцип никой не се отнася несериозно. В последните словесни нападки един към друг Борисов и президентът Румен Радев дори започнаха да сравняват по време не чие управление са се родили повече деца и респективно колко е висока смъртността у нас. В последните си публични изяви и държавният глава засегна темата за изграждането на нова сграда за националната детска болница.

Засегна я, но с нисък предизборен старт министър-председателят пак го изпревари. Досега строежът на нова сграда явно е бил мисия невъзможна от гледна точна на ресурси и време, но за Борисов невъзможни неща няма. 

През март здравният министър Кирил Ананиев покани на среща представители на протестиращите срещу строежа върху стария скелет. Бяха поканени и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) - "Балмер Инженеринг" ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД "Детско здраве". Само че консенсус не беше постигнат. Участниците заявиха, че тя е преминала в разговори на висок тон, а педиатрите заели противоположни позиции по темата. Ананиев се оказа безсилен да обедини различните страни и да угоди на всички. И изведнъж хоп, всичко се нагласи. 

Малко деца - голяма болница

Някои от множеството проблеми в здравеопазването у нас със сигурност ще бъдат решени с осъществяването на този проект. Децата от цялата страната ще се лекуват именно в тази болница. Дали обаче изграждането на по-малки здравни заведения, пригодени за лечение на най-малките, в областните градове не би било по-добро решение? Или инвестиции в модернизацията и разширяването на съществуващите вече болници?

През цялото време на извънредното положение, докато лекарите се бореха с епидемията от коронавируса, ни се повтаряше, че в България няма недостиг на болнични легла и здравната ни система ще удържи на напъна. А сега управляващите се хвърлят надолу с главата в изграждането на нова сграда с капацитет 350-400 легла и амбицията в нея да влязат съществуващите в други лечебници детски клиники и отделения.

Недоволни ще има, но щом веднъж е казал премиерът, връщане назад няма. А и как в края на мандата, след дългата борба с епидемията и множеството заявки, че здравето на народа е най-важно, да откаже да се вслуша в исканията на детски лекари и родители? Пък и там, където някой министър не успява, министър-председателят е насреща. Не ти трябват анализи, не ти трябват експертизи...

Може да се раждат по-малко деца, ама ще имаме голяма детска болница. Освен това "националните" неща най-добре се получават като се зададат избори.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във