Банкеръ Daily

Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета

Бум на онлайн транзакциите 

Докато световните лидери се опитват да решат проблемите с околната среда на глобално ниво, в. "Банкеръ" реши да се опита да потърси решение в нишите на банковия сектор и бизнеса. Затова тази година традиционната ни конференция за дигиталните финанси бе оцветена в зелено. Този път решихме да включим в експертната темата за започнали Зелен преход, който оказа се, е тясно свързан и с дигиталната трансформация на финансовите институции. Неслучайно участниците в конференцията "Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета", която се проведе на 2 ноември, в "Милениум център" в София, отбелязаха, че се чувстват на правилното място в точния момент. Причината е, че за да създадем по-чиста околно среда и по-устойчива икономиката трябва действаме заедно - бизнесът да има добри проекти, банките да ги стимулират с финансиране, държавата да подпомага този процес с финансовите инструменти на ЕС, а медиите да показват и добрите, и лошите практики.  

https://www.youtube.com/watch?v=eaLHL5kOo5U

Бум на онлайн транзакциите 

"Банките показахме, че сме напълно отворени и подготвени за дигитална промяна. Ние сме компаниите, които продължават да имат ясна перспектива върху ускоряването на тяхната дигитална трансформация. Преосмисляме всичко - от ролята на служителите до данните, структурите и екосистемите. Именно банките ще се окажат лидерите на бъдещето", допълни Ангел Матеев - началник сектор "Банкиране на дребно" в Пощенска банка.  

От банката отчитат, че делът на транзакциите през дигиталните канали непрекъснато нараства. С почти 30% са се увеличили активните клиенти в дигиталните канали от началото на годината, а за първите 6 месеца на 2021 г. преводите, извършени през мобилното банкиране на банката са повишени със 70 на сто. 

Матеев представи и някои от най-новите дигитални решения на банката. Например услугата Smart POS, която превръща смартфона в ПОС устройство. Със Smart POS всеки търговец може да предложи безконтактни разплащания с карти Visa и Mastercard на своите клиенти директно през мобилния си телефон, без необходимост да поддържа традиционен ПОС терминал. 

ONE wallet също e една от последните иновации на банката. С мобилния портфейл клиентите могат както да плащат безконтактно на ПОС чрез техните телефони, така и да управляват мигновено статусите на всички свои карти, да изпращат безплатни преводи към други потребители или да добавят картите си за лоялност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във