Банкеръ Daily

Георги Табаков, председател на управителния съвет на Български икономически форум пред в. „БАНКЕРЪ“:

България се нуждае от 2 млрд. евро чуждестранни капитали на година

Г-н Табаков, защо избрахте тази година да посветите Български икономически форум 2014 г. на темата "България по европейски път към 2020г."?

- Защото ние сме в началото на програмния период 2014-2020 г. и това, според мен, е един много важен период за България. Ако в първия програмен период по някакъв начин ние се учихме и извършвахме доста грешки при използването на европейските фондове, то сега би трябвало да сме се поучили от тези грешки и да използваме възможността, че сме в Европейския съюз, да развиваме икономиката си.

Какви панели и участници сте подготвили по време на форума, така че да помогнат за това усъвършенстване в управлението на европейските фондове?

- Събитието е разделено на три части, които според нас са важни. Едната част е свързана с финансовото състояние на големи системи в България. Това включва системата на публичните финанси, банковата система, енергийния сектор на страната, социалното осигуряване и здравеопазването. Това са пет сектора, в които има много големи проблеми. При публичните финанси проблемът е в това, че тази година ще имаме един доста голям дефицит в държавния бюджет. Дефицит, който досега на практика не сме правили от много години - отпреди въвеждането на валутния борд в страната. Банковата система очевидно преживява стрес след случая с Корпоративна търговска банка. В енергийния сектор много отдавна се говори за различни дефицити, които са както в НЕК, така и в други големи компании в страната. Пенсионната реформа на практика е до никъде, само се говори за нея, но демографкото състояние на нацията е такова, че изисква спешни мерки за реформиране на този сектор. Същото се отнася и за здравеопазването, където независимо от това, че всяка година се увеличават номинално средствата, които се дават за този сектор, като че ли услугата, която получава обществото, е с все по-занижено качество. Това са тези пет много важни сектора според нас. И спешните реформи в тези сектори, запазването на стабилността в банковия сектор и в публичните финанси ще позволи България да започне да отбелязва икономическия растеж и да излезе от тази стагнация, в която се намира.   

Кои може да участва във форума?

- Във форума могат да участват всички фирми, които се интересуват от изброените по-горе сектори. Добре дошли са и фирмите, специализирани в селското стопанство, тъй като в рамките на форума сме планирали и дискусия, посветена на насърчаването на малките и средните предприятия в селското стопанство. Очакваме участие и от строителни компании, тъй като ще коментираме и инфраструктурните проекти, финансирани с европейски средства. На форума ще присъстват широк спектър от фирми, както е било винаги през последните 17 години. Регистрацията може да бъде извършена чрез формуляри, достъпни на нашия сайт www.biforum.org

Какво се крие зад понижените прогнози за икономическия растеж както за България, така и на Европейския съюз?

- Прогнозата на ЕС за растеж от 0.6% на БВП през следващата година е страшна. Това е нещо, което не трябва да бъде допуснато. Трябва цялата политическа класа много повече да се вслушва в сигналите от страна на бизнеса и да положат заедно усилия, за да може този растеж да е по-голям. Защото 0.6% е на практика точка на замръзване за българската икономика.

По какъв начин може да се стимулира икономиката, за да предотвратим мрачната прогноза на ЕС?

- Едното средство за това са европейските фондове, защото това безспорно са свежи средства, които могат да влязат в икономиката на страната, ако достатъчно бързо и ефективно бъдат насочени. А вече година и половина България не може да стартира новите програми. И това е много лошо, защото ние се намираме в състояние, в което чуждестранните инвестиции намаляват, а основни сектори като туризма изпитват затруднения. Това е свързано и с различни международни фактори, като например руско-украинската криза, която повлия върху летния сезон. Друг фактор е, че износът на страната не е достатъчно стимулиран и не е достатъчно подкрепян. Това е и третата тема, върху която ние се фокусирахме и избрахме да бъде част от форума.

Какво може да се направи, за да бъде подпомогнат българският износ и как икономическия форум ще съдейства за това?

- В рамките на форума сме подготвили нещо много практично, което досега в България не е правено - Balkan Trade Bridge (Балкански мост на търговията). За реализацията му поканихме над 30 големи купувачи от съседните страни, предимно от Балканите, но също така и компании от Испания, Италия, Германия, Белгия, които имат интерес към български стоки и услуги. Тези фирми търсят стоки и услуги, свързани с девет сектора на икономиката, като например метали и метални конструкции, електротехника и механотехника, телекомуникационно обоурудване, кабели, строителни материали, хранителни продукти и фармацевтични и козметични продукти. Идеята е вместо българските производители и продавачи да ходят на изложения, което струва много скъпо, те да се срещат с големи компании тук, в България. Ние каним на наши разноски мениджърите. Предварително те дават заявка от какви стоки или услуги се интересуват. В същото време регистрираме български фирми за срещи с тези големи купувачи. Наблюдаваме доста силен интерес. Това е един формат, който на английски се нарича reverse trade show и е обратното на изложенията и панаирите. От четири-пет години тенденцията се налага в големи страни износители като  Турция, Китай, САЩ. Решихме и ние да го направим. Разбира се, в другите страни държавата застава зад една подобна инициатива, а ние го правим с наши средства.

Какво друго ново може да очакваме на Българския икономически форум тази година?

- Както вече стана ясно, участието на проф. Стив Ханке ще бъде част от откриването на форума. Той ще изнесе лекция на тема „Какво следва оттук нататък в банковия сектор на България?“ и ще говори и за тенденции в световните финанси. Една огромна част от финансовия и банковия елит на страната, над 70 човека, вече се записаха за участие. Очакваме следващите дни още участници да се регистрират.

Как, според Вас, кризата в банковия сектор - и конкретно в ситуацията с Корпоративна търговска банка, ще се отрази на икономическия облик на България и на доверието на инвеститорите?

- Няма да се отрази добре върху инвестиционния имидж на България. Надявам се обаче това да бъде само краткосрочно сътресение. Знаете, че голяма част от международните агенции за кредитен рейтинг започнаха да намаляват рейтинга на страната, което е нормално в една такава ситуация. Въпросът е това да не продължи дълго и да има ясна перспектива за начина, по който ще се излезе от създадената ситуация. И, на второ място, необходима е абсолютно категорична заявка, в това число и политическа, че подобни неща няма да се случват. Това означава ясна заявка от страна на Българската народна банка, че България ще се присъедини към всички механизми на Европейския съюз, които са свързани с банковия и финансовия сектор. И заявка на политиците, че след допуснатия дефицит от 3.7% за тази година ще се върви към ниски нива на бюджетни дефицити през следващите години, така че да има ясна перспектива за България за влизане в еврозоната.

Как според Вас икономиката и българския бизнес могат да се съвземат от една такава не само банкова, но и бюджетна криза? И какви според вас ще са щетите за страната от случая с КТБ?

- Това все още никой не го е изчислил към момента и аз не се наемам да правя прогноза. Най-важното е да бъде ясно, че в бъдеще подобно нещо няма да се случва. Това, което трябва да бъде направено, е да бъдат стабилизирани публичните финанси на страната и да бъдат привличани чуждестранни инвеститори с големи темпове. България се нуждае минимум по 2 млрд. евро чуждестранни капитали на година, които да влизат в страната. На второ място, европейските средства трябва да бъдат използвани по най-рационалния и ефективен начин. И на трето място, да бъде стимулиран износът на страната, в това число и туризмът.

Според Вас проблемите, които откроихте, могат ли да намерят някакво решение на икономическия форум? И дали управляващите биха се вслушали в съветите на всички тези експерти, които ще вземат участие?

- Български икономически форум 2014 г. ще бъде едно много важно събитие както от политическа, така и от икономическа гледна точка. Това е първото голямо икономическо събитие след избора на новото Народно събрание и новото правителство, както и след началото на развръзката на този банков казус. И първото голямо икономическо събитие, на което подвигаме въпроса за значителна част от проблемите при използването на европейските средства. Могат да бъдат начертани смели визии за години напред и аз се надявам това да стане през тази година. Така, както Български икономически форум е бил сцена на подобни визии през годините. Особено когато имаме ново правителство е изключително важно да чуем намеренията както на управляващите, така и на бизнеса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във