Банкеръ Weekly

Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП в София, пред в. "БАНКЕРЪ"

БСП ще възроди автентичността на левицата


Нашата цел е балотажът в София между ГЕРБ и БСП, защото основният ни опонент е тази партия и Йорданка Фандъкова

Напусканията донякъде имат и очистващ ефект, защото така или иначе БСП има нужда и от пречистване, и от катарзис

Имаме четворно управление, което разпределя порциите в една опоскана финансово и икономически проблемна държава


 

Г-н Паргов, наскоро една социологическа агенция даде трето място на кандидата на БСП за кмет на София Михаил Мирчев, дори след синия Вили Лилков. Но и двамата са много след Йорданка Фандъкова. Тази прогноза реалистична ли е?

- На тези избори целта на БСП е да разбие монопола на политическа партия ГЕРБ в София. Този двумандатен, осемгодишен монопол, който доведе столицата до това, че София стана невъзможен град за живеене, въпреки че се строи и нещо се прави. Това е първото социологическо проучване, което излиза. На пръв поглед е странно, защото преди избори обикновено бълват различни социологически проучвания,  които дават преднина на един или друг кандидат. До този момент има една предубеденост, която се създава от различни врачки, шамани, гадатели, които казват, че Фандъкова е абсолютен фаворит и ще спечели на първи тур. И че ГЕРБ е абсолютен фаворит и няма алтернатива. Да, ама не, беше казал журналистът Петко Бочаров.

В това, което показа "Барометър", явно личи поръчковото изследване и по-скоро говори за опит за нагласяване на едни резултати. Добрата новина за БСП е, че тя отново зае второто  място. Нашата цел е балотажът в София между ГЕРБ и БСП. Защото нашият основен опонент е политическа партия ГЕРБ и Йорданка Фандъкова. Реформаторите, както винаги - дали във вида СДС-ДСБ, дали в сегашния си вид, са действали, действат и ще действат като присъдружна партия, като беквокал на ГЕРБ. Целта на реформаторите не е да променят София, защото благодарение на тях тя стана невъзможен град за живеене през последните 25 години. И Борисов, и Фандъкова продължиха тяхното управление. Целта на реформаторите е да пренесат националния модел на разпределение на порциите в държавата на територията на Столичната община. Да разпределят по същия начин порциите от това, което е останало за разпределяне в тази опоскана София.

Казвате, че Вашата цел е балотаж. Но претендентът на БСП ще стигне ли до него, след като и Георги Кадиев се кандидатира и ще дръпне от левите гласове?

- Видимо ставаме свидетели на един сценарий, в който ГЕРБ искат служебна победа за пореден път. Предния път, 2011 г., мнозинството в София беше осигурено с чувалите с бюлетини. Този път се използват прийомите на политическото бракониерство и номадство - с оглед гарантиране на личните интереси на един или друг кандидат срещу отцепването му и затрудняването на опонента.

Как ще обясните, че дългогодишни членове на БСП, които са получили много от нея, не са били пренебрегвани, в един момент си тръгват, напускат я?

- Въпрос на гарантиране на личния им икономически интерес. Единствено това е в основата. На тези хора нищо не им беше отказано. През последните десет години те неизменно са били в един или друг формат на партийно или публично управление, имам предвид публичната власт. И като общински съветници, и като депутати, и като кандидати, и като хора, на които мнението се е зачитало в партийната организация. Но за съжаление стана модерно в БСП от прекалената свободия и демокрация на гърба на партията да се правят на някакъв вид инакомислещи, зад което прозират личните кариеристични или икономически интереси.

Проф. Мирчев ли беше най-подходящата кандидатура? Дълго избирахте, правихте анкета сред столичните социалисти. И все пак дали уцелихте десетката?

- Изборът бе направен от делегатите на градската конференция, излъчени от партийните организации. Имаше 16 кандидатури, до финала останаха три, и проф. Мирчев спечели с доста голямо мнозинство пред втория Кадиев и третия Гергана Алексова. Няма най-подходящ кандидат. Има подходящ кандидат за времето, за мястото, за момента. В случая мнозинството прецени, че най-подходящ е проф. Михаил Мирчев със своята твърдо лява риторика в синхрон с целите, които БСП си постави в началото на годината - да се върне в лявото пространство, да спре да дава леви мигачи и да прави десни завои, да изпълнява програмата си. Наистина той  е човек, който знае какво говори и следва това, с което се е ангажирал. А това е важно за избирателите, защото единственият начин да върнеш доверието е да започнеш да изпълняваш програмата си.

Мислите ли, че мнозинството винаги е право в това, което реши или избере?

- Жан-Жак Русо беше казал, че диктатурата на мнозинството може би не е най-доброто, което може да се измисли.  Дори да си против това, което е решило мнозинството,  след като си се съгласил да живееш в такава система, в такъв режим на управление, си длъжен да приемеш тази диктатура на мнозинството.

Все пак няма ли и ръководството на БСП вина, че знакови лица, изявени кадри напускат партията?

- Какво значи вина? Ако тръгнем да удовлетворяваме личните икономически и други претенции на всеки един по начина, по който се поставят на масата, мисля, че в скоро време ще приключим и с партията. Напусканията донякъде имат и очистващ ефект, защото така или иначе БСП има нужда и от пречистване, и от катарзиса, през който мина след резултата на 5 октомври миналата година. Така че това е част от един процес на очистване, на заздравяване. И всеки, който не е съгласен с БСП,  излиза по собствено желание, както и е влязъл по собствено желание - членството в партията е доброволно. Но ние в партията  не толерираме начина, по който се прави - медийно и шумно, с което се цели да се привлече вниманието и да се събере подкрепа за следващия проект, който някой конструира и тръгва да прави. Имам предвид начина, по който го направиха и Дончева, и Първанов и Петков с АБВ, и сега самият Кадиев.

Част от очистването ли е елегантното отстраняване на Мая Манолова с избирането й за омбудсман? Тя се броеше за вътрешна опозиция на ръководството.

- Не. Самата Мая Манолова пожела да бъде омбудсман. И това, че тя получи мнозинството гласове в Народното събрание  като доверие и подкрепа, е, първо, една оценка за нейните качества. И второ, това е положително за БСП, защото човекът, който ще се занимава с проблемите на хората по смисъла на института на омбудсмана, излиза от средите на нашата партия.

Защо, според Вас, ударите срещу БСП идват винаги отвътре и почти никога отвън, особено в последно време? Съгласете се, че ГЕРБ е доста толерантен към вас.

- На шега ще кажа, че в БСП има една поговорка: страхувай се от другарите си, защото тези извън партията по-скоро могат да ти бъдат приятели. Може би това е кармата на БСП.

"Врагът с партиен билет".

- Не бих казал "врагът с партиен билет". По-скоро другарският, приятелският огън. Това се е случвало много пъти преди. И сега се случва. За съжаление най-вероятно ще се случва и в бъдеще.

БСП се старае да бъде алтернатива на ГЕРБ, и то не само в София. Но в състоянието, в което се намира партията - тя още не е излязла от кризата, в която изпадна след  последните изборни загуби - мислите ли, че може да бъде реална алтернатива на ГЕРБ, която е във възход?

- Покажете ми друга партия, която в момента може да бъде алтернатива! Имаме четворно управление, което разпределя порциите в държавата - в една опоскана държава, в една финансово и икономически проблемна държава. Коя от партиите би могла да бъде реална алтернатива на този десен неолиберален модел на управление на държавата освен БСП? Да, наистина БСП има своите проблеми. Да, наистина БСП понякога не звучи убедително. Но пътят, по който сме поели след 5 октомври, е правилен. Аз съм убеден, че резултатите на тези местни избори ще покажат, че сме на прав път. Никой не очаква голяма изненада на този вот. Току-така доверие не се връща. Но пътят, по който сме поели, има за цел да възроди автентичността на левицата в България през един съвременен прочит.

Точно в това е проблемът. Дали с поемането на този ляв курс всъщност не се прави крачка назад, някакво връщане към нещо отживяло, минало?

- Мога да дам един пример. Виждането ни за развитието на бизнес средата в България. Бизнесът има нужда от няколко неща - справедлива съдебна система, предвидима данъчноосигурителна система, квалифицирана работна ръка. И от нов тип взаимоотношения, при които нито политиците, нито бизнесмените прекрачват една тънка червена линия, отвъд която политиката прави бизнес или бизнесът прави политика. Те са в симбиоза, взаимно са свързани, но трябва да бъдат по-скоро партньори, защото това е в общ интерес. Ние, политиците, се интересуваме от това хората да са доволни, да са нахранени, да са сигурни в бъдещето си. Бизнесът може да осигури всички тези показатели посредством това, което прави - работни места, добро заплащане, добро осигуряване и една предвидима среда за развитие на всеки един човек, който работи в тези компании.

Политиката ни спрямо бизнеса при един съвременен прочит е, че ние не сме срещу капитала, както е било преди повече от 100 години - капиталът срещу труда и трудещия се. В днешно време на труда се гледа  като на стока. А трудът е ценност, защото идва от човека. И тази ценност, която е вплетена в левите идеи, в днешния прочит звучи по следния начин: при малкия и средния бизнес добавената стойност се дава от предприемача, от този, който е поел риска да ангажира още пет- шест - десет - петнайсет души, които да работят за развитие на неговата идея. За това той има нужда от грижи и защита. Докато в едно голямо предприятие, в един концерн добавената стойност се дава не от собственика, а от работниците и от служителите. Затова там те пък имат нужда от защита. Това е нашата съвременна концепция и прочит на Марксовите идеи отпреди повече от сто години.

 

 

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършва “Международни отношения” в УНСС. Магистър по “Европейска интеграция” и докторант по “Европейска икономическа интеграция”. Втори мандат общински съветник в столицата. На 26 октомври 2013 г. е избран за председател на Градския съвет на БСП - София. От 5 юли 2014 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. Водач на листата за общински съветници в София за предстоящите местни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във