Банкеръ Daily

Димитър Ганев, политолог от Изследователски център "Тренд", пред banker.bg

БСП разполага с по-твърдо ядро, ГЕРБ има по-голяма периферия

Г-н Ганев, окопити ли се ГЕРБ след "Апартаментгейт", скандалите с къщите за гости, тераси и т.н.?

- Най-коректно е тук да направя едно сравнение между нашето проучване, което беше през април, и това, което изкарахме през май. Изследването ни през април беше в кулминацията на скандалите с "Апартаментгейт" и къщите за гости, и имиджовата щета върху ГЕРБ беше на лице. Тогава БСП получи психологическо предимство от 0,8%. Казвам психологическо предимство, защото, в крайна сметка, такива разлики са в рамките на т.нар. стохастична грешка. В следствие на Великденските празници и последвалото посещение на папата този скандал беше туширан. Той не присъстваше вече така активно в дневния ред по медиите. Борисов много категорично взе кампанията на ръчно управление. Цялата кампания беше фокусирана върху него. Това до голяма степен успя да стабилизира ГЕРБ и помогна те да успеят да възстановят част от загубената си подкрепа през април. Това само по себе си успя да им даде предимство пред основната опозиционна сила в лицето на БСП. И в този месец ГЕРБ излезе пред БСП. Не знам дали можем да говорим за тенденция, защото нашият терен приключи девет дни преди изборите. Възможно е преднината на ГЕРБ да се увеличава в рамките на следващите дни.

Ще повлияят ли по някакъв начин върху имиджа на ГЕРБ и изборните резултати новите разкрития за братовчеда, новата къща в Банкя, къщата в Барселона?

- В предизборна ситуация вече ми изглежда трудно тези скандали да нанесат щета, която да промени категорично и структурно нагласите спрямо първите две партии. Говоря структурно ГЕРБ да падне под БСП. Не виждам такива основания. Други колеги, които са правили терен след нас, също отчитат тази тенденция на ръст в подкрепата на ГЕРБ и изпреварване с няколко процентни пункта.

Пресоли ли манджата БСП с тези атаки срещу Бойко Борисов от последните дни?

- БСП нямаше активна кампания. В интерес на истината, те бяха много по-активни в месеците отпреди изборната кампания. Вероятно тук става дума за умора и прегаряне.

Да, Бойко Борисов взе кампанията на ръчно управление, но не излиза ли пак с познати, стари, изтъркани номера – рязане на ленти и плашене на хората с комунистите, с "Костинброд" 2?

- Ако спечели изборите, което ми се струва по-вероятния сценарий, то ще се окаже, че тези стари номера, както ги нарекохте, си остават ефективни. Ако нещо работи, защо да го сменяш?

Значи повече от десет години българите се връзват на едни и същи номера?

- Ако ги наречем номера – да.

На кого би помогнала по-висока избирателна активност и на кого – по-ниска?

- По принцип структурата на електоратите е следната: БСП разполага с по-твърдо ядро, докато ГЕРБ разполага с по-голяма периферия от БСП. Това означава, че при евентуално по-висока активност партии, които имат по-голяма периферия – тип ГЕРБ, тип "Демократична България", ако щете, биха спечелили. Но така или иначе активността ще бъде много ниска.

Заради празничните дни или поради липсата на интерес към тези избори?

- Няколко са факторите. На първо място, разбира се, това, че са три почивни дни, като понеделникът е дори неучебен и някои могат да си го вземат за почивен и да си останат там, където почиват. И другият фактор, който също е много значим, е, че на терена няма нов политически субект, който да се обявява убедително срещу цялото политическо статукво. Традиционно новите политически субекти успяват да изкарат от корпуса негласуващи и да ги накарат да гласуват. Забележете, че в рамките на тази кампания и тези кандидати няма нов проект, който да не се яви на последните парламентарни избори през 2017 година. Ако си спомняте 2014-а, имаше три нови субекта. Това бяха Реформаторският блок, АБВ и "България без цензура". Липсата на нов политически субект, който да мотивира хора, които нямат намерение да гласуват, да отидат и да гласуват, и който се бори срещу статуквото, допълнително ще снижи избирателната активност.

Решаваща ли ще бъде преференцията за преподреждане на листите?

- Според мен лично нито в ГЕРБ, нито в ДПС ще се стигне до преференциално пренареждане. По-сериозната интрига ми се струва в БСП. А именно – там цялата вътрешнопартийна опозиция застана зад Сергей Станишев на пленума на Националния съвет. Предполагам, че тя ще работи и преференциално за Станишев на самите избори. А дали ще успее, това вече е въпрос на организация, но там със сигурност ще има голяма преференциална битка за Сергей Станишев.

Партиите от "Демократична България" винаги са разчитали страшно много на преференциите.

- Да, то и в други партии има интриги. Примерно противоборството между ДСБ и "Да, България", които работят преференциално за своя кандидат Стефан Тафров. Във ВМРО има някаква интрига. Там все пак има разпознаваемо име като Андрей Слабаков. Има го и този кръг от младите консерватори, чийто кандидат от гражданската квота във ВМРО е Кристиян Шкварек. Това също са интересни преференциални състезания. Но основното, голямото, ще бъде в БСП.

Ще се събудим ли на 27 май с променена политическа ситуация?

- Всички избори променят политическата ситуация. Ако ГЕРБ победи на изборите, недвусмислено това ще даде тласък, кредит на доверие и глътка въздух поне за още няколко месеца до местните избори за управляващите. Ако БСП спечели, което ми се вижда по-малко вероятния сценарий, то натискът върху управляващите ще се увеличи.

А ще има ли политически трупове, както някои ваши колеги се изразиха, след тези избори?

- Вижте, аз не мисля, че ще се стигне до оставката на Корнелия Нинова, ако това питате, при евентуална загуба. В заключителното си слово на последния пленум, тя ясно каза, че отговорност носи Националният съвет понеже е пренаредил листата. Струва ми се, че там решаващо за продължаването на нейното лидерство ще бъде представянето на местните избори, а не толкова на европейските. Освен това си мисля, че вътрешнопартийната опозиция няма да скочи с всички средства да събаря Нинова в навечерието на местни избори. Защото кондицията не е добра и по-добре да изчакат и местните избори, тогава много по-лесно могат да й вземат главата.

Ако обединението "Демократична България" не излъчи представител в Европейския парламент, то тогава също можем да очакваме оставки там – на Христо Иванов, на Атанас Атанасов.

А каква ще е съдбата на Цветан Цветанов?

- Ако си спомняте 2013 г. той беше с три обвинения, ако не се лъжа, впоследствие беше осъждан на първа, на втора инстанция, но в крайна сметка оправдан. И с много работа на терен и с резултати успя да се реабилитира. Сега с апартаментите, ако ГЕРБ направи добра победа, силна победа поне с 3-4-5 процента, което ми се струва напълно реалистично, това ще е първата стъпка към неговата реабилитация. Местните избори за него също ще бъдат въпрос от особено значение. Така че не изключвам с постепенна много упорита работа, стъпка по стъпка, той отново да започне да се реабилитира.

Представяте ли си ГЕРБ без Бойко Борисов? Той спомена за някакво оттегляне...

- Този въпрос в момента не стои на дневен ред. Той вероятно ще започне да се решава в следващите година-две, по негово лично усмотрение. И аз мисля, че по-скоро неговото оттегляне няма да бъде толкова от партията, защото Борисов не е казал, че ще се оттегля от партията. А по-скоро от Министерския съвет и то след края на този мандат, когато и да е той. Много е рано още да се говори на тази тема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във