Банкеръ Weekly

Антон Кутев, избран за депутат от БСП в 44-ото Народно събрание, пред в. "БАНКЕРЪ"

БСП още не е готова за управлението

Опозицията в момента трябва да бъде много крайна, дори изнервяща

"Аз нямам усещането, че хората в България имат нужда от коструктивизъм. Напротив, те имат нужда от промени и то много резки", смята социалистът Антон Кутев.

 

Г-н Кутев, Вие лично доволен ли сте от постигнатия резултат от БСП на изборите?

- Доволен съм от тази гледна точка, че БСП направи по-голям резултат от предишните избори, като се има предвид, че само допреди една година всички се надпреварваха да погребват БСП. И това не е за първи път. То се случва на всеки няколко години през последните двадесет и шест. Това, че успяхме да станем втора политическа сила и да имаме отново 80 депутати в парламента, е добре за БСП.

Аз не съм убеден обаче, че БСП в момента е достатъчно готова за управлението. Така че това беше идеалният резултат за БСП, по-добър много трудно можехме да постигнем в тази кампания.

Каква опозиция ще бъде БСП в това Народно събрание - конструктивна или на всяка цена?

- Видях, че Корнелия Нинова е дала изявление, че ще бъдем конструктивна опозиция и ще се опитаме за определени неща да бъдем позитивни. Аз лично смятам, че това не е съвсем работа на опозицията. Мисля, че опозицията, особено в момента, трябва да бъде много крайна, дори изнервяща. По простата причина, че нещата в България не стоят никак добре. Аз нямам усещането, че хората в България имат нужда от коструктивизъм. Напротив, те имат нужда от промени, и то много резки. Ако тези промени не им ги дава управлението, то трябва по някакъв начин да ги отстоява опозицията. Така че, за да бъдем в синхрон с мисленето на хората, трябва да бъдем много резки.

А ще успеят ли ГЕРБ и Патриотите да съставят стабилно правителство за срок от четири години, както се заричат?

- Е, то е очевидно, че няма да успеят и затова се прави цялата тази драма с четирите години. Борисов очевидно очаква, че те ще го изоставят след първата и че популизмът при тях ще надделее още след първите месеци на управлението. Това, че в момента се говори за четири години, е един от начините той да се застрахова и после да каже: аз ви дадох да подписвате, пък вие пак ме предадохте. Но това няма кой знае каква политическа стойност.

Ясно е, че едно правителство, в което има повече от една занимаваща се с популизъм сила, а в нашия случай те ще са четири, не може да има стабилност. Рано или късно, когато започнат да се надвикват в популизма, ще стигнат до проблеми.

Големи компромиси ли ще трябва да бъдат направени, за да бъде сформирано въобще правителство?

- Няма съмнение, че компромисите ще са много големи, защото платформите им се разминават в голяма степен. Сега сигурно ще се опитат да вдигнат пенсиите, но разликата в тезите какво трябва да се прави с тях е огромна. Едните говорят за 300 лв. минимална, другите си представят вдигане с 10 процента. Не знам къде ще се намери средата между тези искания. Накрая ще се окаже, че никой не е изпълнил това, което е обещал. Което ще доведе до разпад на коалицията. Ако Патриотите покажат невъзможност да изпълняват обещанията си, което очевидно ще се случи в комбинация с ГЕРБ, е ясно, че ще тръгнат да се спасяват политически по някакъв начин. И това ще разпадне коалицията.

Тоест животът на този кабинет ще бъде около година и половина?

- Да, максимум. Ще се опитат с общоевропейска помощ да го докарат до средата на 2018-а, да отмине председателството и оттам нататък ще се тръгне на разпад. Ако не стане и по-рано, защото не мисля, че председателството е толкова основополагащо за която и да било от тези политически сили. Не виждам как "Атака" или някоя от другите патриотични партии имат такава връзка с председателството на ЕС, че то да им е ключово важно и да бъде определящо за техните планове кога точно да бутнат един кабинет. Така че нищо чудно да не изкарат и до края на европейското председателство.

Смятате ли, че след година и половина БСП вече ще бъде готова да поеме управлението?

- Изключително много път трябва да изминем, за да сме готови да поемем управлението. Аз ви казах, че ние и сега не бяхме готови и хората го усетиха и затова не ни гласуваха това доверие. За да можеш да поемеш управлението в страна като България, трябва да си готов да разсечеш възли, които са се натрупали през последните 26 години. И да направиш неща, които мнозина обещаваха, но никой не изпълни. Става дума дори и за това наказание на политическата класа, което Борисов обещаваше в първия си мандат, но не направи. Става дума и за това, което се е случило през прехода. Сигурно не може всичко, но голяма част от това, което се е случило, може да се поправи, да се поправят огромните грешки на прехода. Тоест става дума за ревизията на прехода и поставянето на правилните основи.

И ако БСП ще идва на власт, т.е. една реална сила, която иска да промени нещата, тя трябва да дойде с ясното съзнание, че се налага да свърши цялата онази черна работа, която много пъти досега не е свършвана и много пъти хората са били разочаровани. И при това трябва да я свърши за много кратко време, защото вече правителствата и парламентите са краткотрайни. А и защото хората вече са изнервени и не искат за пореден път да ни слушат обясненията защо сме се провалили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във