Банкеръ Daily

Проф. Росен Стоянов пред „БАНКЕРЪ“:

Борисов ще бъде свален като Живков - от „своите“

Проф. Стоянов, кое е изречението, което 45-ият парламент произведе?

Ще се запомни с безпардонното поведение на голяма част от депутатите, с неумението им да произведат стойностен продукт – не само закони, а и правителство. Парламентът е място за говорене, но парламентарно говорене. В това отношение имаме светли примери като Стефан Савов и Гиньо Ганев. Сега, десетилетия след началото на прехода, бяхме свидетели на улично говорене в законодателния орган.

Грубото слово се налага като стил повече от 10 години и почти всички в политиката заговориха на езика на властта.

За това сме виновни всички ние. Слушаме думи, които не излъчват сила, а са силови – думи на натиск, на заплаха, на обида. В 45-ия парламент отсъстваше диалогизирането. И то между политическите елити и техните избиратели.

Кой сложи „тапата“ на този парламент, за да се окаже той негоден да създаде правителство?

Имаше надцакване между две личности, които си премериха характерите. Единият беше наясно, че всички са против него, но издигна кандидат за премиер и предложи кабинет. Другият не пожела да влезе в капана. Доколко това е заявка за сила в перспектива и за скрита банка с кадри, друга тема.

Би ли могло това да се окаже и харакири за втория?

Имаше тактическа грешка, освен министър председател, трябваше да се излъчи и пълен кабинет, да се покаже реална възможност за коалиционно управление. Причините за грешката са неясни.

Не е ли странно, че догматизмът взе връх в разговорите между партиите, деклариращите се като демократични, и триумфира политиката „Не“?

Когато управляваш 12 г., придобиваш огромно самочувствие, излъчваш всевластие, показваш цинизъм към политическия процес, но властта се изчерпва и започва да ерозира. За съжаление някои от малките политически сили възприеха по същия начин политическия живот, на успяха да надскочат своето собствено разбиране, че са в парламента за нещо кратко и малко.

Те решиха, че е по-важно да охраняват зорко малките си електорати, вместо да се опитат да ги разширяват.

Тук беше моментът да се демонстрира парламентаризъм, а не само революционност от жълтите павета. Защото втори такива протести едва ли ще има и някои от „малките“ вероятно няма да влязат отново в парламента.

Първобитният антикомунизъм не е ли най-полезен точно за червения сектор, където генеалогично попада и ГЕРБ?

Още от 1990-те години основните партии у нас са скачени съдове. Винаги, когато се заговори агресивно по адрес на БСП и ДПС, те вдигат резултатите си. Тактическа грешка също е да се залага на директното противопоставяне и тоталното отричане. Трябва да се говори повече за това, какво и как ще се промени.

В този смисъл „изчегъртването“, за което говори Трифонов, няма ли да мобилизира опортюнистичния електорат в ГЕРБ, който ще пази привилегиите си?

Безспорно. Хора около Трифонов наслагват страх от реваншизъм. Клиентелата от ГЕРБ основателно ще се почувства застрашена от наближаване на „Видовден“. За да се спечели властта, трябва да се играе по-политически. Пък после, да правят каквото са решили. Такъв подход няма да помогне за тоталната победа, към която се стреми ИТН.

Майсторлъкът в политиката е като в бриджа – да отиграеш печелившо слабите карти, а не да печелиш, когато имаш 121 (за парламентарното мнозинство става дума - бел. авт.).

Разбира се, 121 никой повече няма да постигне. Затова, вместо задкулисни разговори и договорки, по-ползотворно е директно да се заявят идеи, които да бъдат припознати от другите. Не е нужно да ги каниш, можеш да бъдеш припознат, когато просто заявиш себе си и покажеш, че си предвидим.

Защо партиите анти-ГЕРБ пропуснаха възможността да образуват блок върху няколко точки още в предизборния период?

В последните години от Запад дойде постановката, че вече няма ляво и дясно. Реално обаче има много демаркационни линии. Дори и в едно дясно обединение като „Демократична България“, например. То би се разформировало веднага, ако дойде на власт, защото тогава ще трябва да се взимат решения, по които има диаметрално противоположни възгледи. И... демаркационните линии ще станат стени. Да не говорим за неяснотата, която представлява ИТН.

Това не е ли признак на политическа незрялост, след като светът познава прекрасно работещи широки коалиции?

Само че това се случва в общества с коренно различен стандарт и начин на живот. И най-вече – с наличие на коалиционна култура.

ДПС отново дава знак, че разсъждава най-далновидно и вероятно вече има готов проект – те заявиха твърдо, че следващото НС ще излъчи кабинет. Как четете тази заявка?

Това означава, че ДПС още отсега е направило избора си на партньори в следващия парламент и е заявка за устойчивост. Те също вероятно имат притеснения по отношение на ИТН, които искат изчегъртване не само на Борисов, но и на модела. От тази гледна точка квадратчетата им за лавиране силно намаляват. На терен са хора, които основно са измисляли вицове за Лили Иванова и трудно могат да се ориентират правилно в динамична политическа среда. А в международен план около нас ври и кипи, районът ни ще стане топъл, дори горещ.

Но в дипломатическите среди се коментира, че ДПС е проводникът на кремълската политика в България. Как едно участие на ДПС във властта ще помогна да се отдалечим от огъня на събитията?

Ако пресметнем добрите взаимоотношения между Ердоган и Путин и приемем, че ДПС е в близки взаимоотношения с Анкара, би трябвало да изпъкне друга силна конфигурация, подкрепена от САЩ. Много любопитно е дали ще има драстични промени в листите за кандидат депутати.

В чии листи биха могли да се появят най-симптоматични промени?

Веднага след обявяването на изборните резултати 18 души се отказаха веднага. Имаше емблематични фигури от ИТН, които се оттеглиха – хора, сочени като най-добри експерти в браншовете си. Повече няма да е простимо да се ползват ракети носители за влизане в парламента. Ракетата носител може да бъде само една, останалите трябва да са в парламента и да вършат работа. Ако ИТН искат да победят ГЕРБ с разлика, трябва сериозно да преформатират листите си. Парламентарните избори ще бъдат плавен преход към президентските.

Очаквате ли сериозна интрига на президентските избори, как ще се преразпредели поличическото пространство в тази посока?

За съжаление на някои политически играчи, президентът се превръща в самостоятелна бойна единица. Не бих казал, че мачът е свирен и приказката е с предизвестен край.

Но е ясно, че опонентът на Радев ще трябва, иска или не иска, да разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС, а те, поне засега, са несъвместими и помежду си, и с всички останали.

Безспорен факт е, че досега президент не е избиран без явната или скрита подкрепа на ДПС. А ДПС направи категорична негативна оценка на управлението на ГЕРБ.

Не е тайна, че в ДПС има политическо и бизнес крила, които невинаги заемат общи позиции – бизнес крилото работеше отлично с ГЕРБ, въпреки формалните критики на политическия актив.

Публичното говорене на Движението показва, че водещо към днешна дата е политическото крило.

Но в името на бизнеса?

Това е шахматът. Явно е игра за можещи, а не само за желаещи. Затова крупни фигури от обществения живот отказват да влизат в политиката – чувстват се неподготвени.

Задкулисието, за да може да просъществува, се нуждае от перестройка и външна промяна. Дойде ли краят на ерата Борисов в политиката?

Епохата Борисов приключи. А дали ще престане да е политически фактор, предстои да видим. Ако нещо се случи в неговия сектор, ще е както през 1989 г. с Живков – от своите, а не от другите. Емблематични фигури от ГЕРБ в момента мълчат и не взимат никакво отношение.

Бомбата „Илчовски“ показа, че този парламент не е отишъл напразно, защото в него задуха граждански вятър.

Дори министър председателят не ходеше в него, камо ли граждански вятър. Със сигурност и следващият парламент ще има подобна комисия. Но трябва да бъде структурирана така, че да има огромна тежест, като комисиите в щатския сенат.

Като специалист по политическа комуникация, поведението на хората от ГЕРБ в комисията не ви ли напомни за някогашните станции край Вакарел, които заглушаваха с паразитен шум БиБиСи и Дойче веле?

Абсолютно нарочно и ненужно беше. Начините да защитиш някого са съвсем различни.

Какво виждате в контурите на следващия парламент, възможно ли е партиите анти-ГЕРБ все пак да се явят на изборите в блок, с къса листа от общи точки?

Ще ми се да е така. И това да бъде по български – голяма малка коалиция. Щом БСП и ГЕРБ не могат да направят ляво-дясна широка коалиция, да го направят малките. Това е възможен спасителен вариант.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във