Банкеръ Daily

Мая Манолова пред „БАНКЕРЪ“:

Борисов посяга към властта отново, прави го публично и нагло

Добре е, че на политическия терен се появи "Продължаваме промяната"

Г-жо Манолова, ще отчете ли сектора на промяната като историческа грешка поредното неявяване с общи листи на изборите?

- ИБГНИ бяхме готови за този ход и протегнахме ръка за участие в общи листи. Предложението дойде официално от Христо Иванов.

Вашият съюз предлагаше подобни действия още срещу предишните избори, но тогава пък ДБ не ги прие.

- Още преди редовните избори поканихме ДБ и ИТН за общо явяване на 4 април. Предложенията ни не бяха приети и продължаваме да се явяваме поотделно. Сега предизвикателството е още по-голямо. Ако и след трети избори не се стигне до редовно правителство, това ще бъде голям удар срещу българските граждани и фирми - на прага на тежката зима, инфлацията, икономическата и здравната кризи. Добре е, че на политическия терен има нов играч в лицето на "Продължаваме промяната". Така шансовете за правителство на промяната се увеличават.

Но общото явяване под етикета „Промяна“ щеше да ви направи категорично първа политическа сила, оттам и бързо съставяне на правителство.

- Така е, но това е решението на "Продължаваме промяната". Те също си имат своите аргументи, защото така всеки ще вземе максималното от хората, които го подкрепят. Тяхно е предложението да сключим предизборно споразумение за след изборите – да е ясно, че ще има мнозинство на почтените и правителство на промяната, с ясни програмни приоритети. В него ДБ ще изложи своите разбирания за съдебната реформа, ПП ще подготви икономическата визия, а социалната програма ще остане за нас.

Това би било чудесно, но актуалните социологически сондажи оставят ИБГНИ под чертата за влизане в парламента, макар че вие говорите на най-разбираем език с гражданите. Не е ли именно тук проблемът, че не влязохте в общи листи?

- Хората имат трезва преценка кои са необходимите формации за новия парламент. Освен социална чувствителност и очакването да сме парламентарен омбудсман, ние сме разписали много конкретна програма как държавата да поеме увеличението на сметките за ток, вода, парно, природен газ както на домакинствата, така и на фирмите, на болниците, на училищата, на детските градини, на общините. Но освен от експерти, в следващия парланет ще има нужда и от биткаджии. А ние сме доказали, че отстояваме принципи и граждански интереси. Който си мисли, че корупционния модел на Борисов си е отишъл, тежко се лъже.

Все пак усещате ли отлив в посока на "Продължаваме промяната", което е валидно за почти всички досегашни партии?

- Ние сме на терен. Постоянно. По време на парламентарна дейност, също. Усещам подкрепата. Спомнете си какво се случи на местните избори в София. Дори в изборния ден екзитполовете на същите социолози даваха предимство на Фандъкова с 16-18% и отказаха много хора да гласуват, а накрая процентите се оказаха само четири. И то след груби манипулации. Сега съм абсолютно сигурна, че ще влезем в парламента. Даже си мисля, че богато платените от ГЕРБ социологически агенции този път ще ни направят услуга. Защото хората, които смятат, че сме важни за парламента, само се мобилизират от подобни прогнози. Без нашите 12-14 депутати промяната няма да има мнозинство. Това е осъзнато и от Кирил и Асен, и от ДБ, така че ще правим кампаниите рамо до рамо, с една кауза – мнозинство и правителство на промяната.

Ако ГЕРБ стане първа политическа сила, със сигурност ще се опита да реализира мандата си, още повече, че ДПС явно се заявиха като участници в следващата власт. Анализирате ли този вариант?

- Готвят се за реванш, личи си по поведението на Борисов, който обяснява как държавата фалира, а токът скача, когато го няма. А истината я знаят всички – мините в енергетиката и здравеопазването са заложени лично от него, в качеството му на премиер в продължение на 12 години. Те докараха енергетиката дотам, че частни търговци печелят стотици милиони, докато икономиката ни изнемогва и фирми фалират или произвеждат неконкурентна продукция. Заради това, че Борисов саботира АЕЦ "Белене", където останаха заровени милиарди български левове, а на енергийната борса, заредена с „калинки“ на ГЕРБ, печелят едни и същи търговци и изнасят българския ток навън. Евтиният ток на АЕЦ “Козлодуй“ и субсидираният ток на „Мариците“ отиват да подкрепят домакинствата и бизнеса на Гърция. А българският бизнес ще плаща още и още, докато фалира.

Как си обяснявате тогава факта, че от падането на ГЕРБ от власт до момента, в енергетиката не се промени нищо?

- Подкрепяме категорично Радев и Йотова, но не можем да бъдем безкритични към някои от служебните министри. За пореден път ще подчертая, че министърът на енергетиката трябва да бъде сменен. Защото отдавна трябваше да е махнал шефовете в енергийните дружества – все кадри на Борисов, които взимат по над 200 000 лв. годишни заплати. Показахме всичко това в Комисията по ревизията в 46-ия парламент. Още през август осветихме как се правят енергийните спекулации, как изкуствено се вдига цената на тока, как се изнася евтиното електричество. И още тогава предупредихме какво ще се случи през септември и октомври. Онзи ден имахме исторически най-скъпия ток в Европа – 211 евро за мегаватчас!

Публично ясно е, че цялата енергетика е просмукана от кадри на ДПС и ГЕРБ.

- В комисията извадихме имената - в борсата, в КЕВР, БЕХ, АЕЦ “Козлодуй“, "ТЕЦ Марица 2“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ – всичко това са кадри на ГЕРБ.

А това е стълбът, на който се крепи цялата ни икономика.

- Това е още една от причините ИБГНИ да бъде в парламента – няма да позволим да бъдат ликвидирани фирми и домакинства. „Булгаргаз“ поискали от КЕВР 126 лв. цена на природния газ. Само напомням, че през септември 2020 г. природният газ струваше 24 лева.! Това означава, че парното ще скочи със 100 процента. Ние имаме програма с 31 мерки, в които настояваме държавата да поеме цялото повишение на цените. А пари в бюджета има. Инфлацията има един единствен плюс – пълни държавната хазна. През септември в хазната имаше 1 млрд. лв. излишък. В актуализацията на бюджета заложихме още 5 млрд. излишък. Значи стават 6 млрд. лв., които могат да отидат за подкрепа и на домакинствата, и на фирмите. Ако сметката за ток е била 200 лв., а сега е 400, разликата да я поеме държавата.

Намирате ли достатъчно политическо съдържание в президентския пасианс?

- Радев беше единственият държавник, който излезе на площада, застана на страната на народа и подкрепи десетките хиляди протестиращи. Той е нашият човек. Слоганът „Мутри, вън!“ е все така актуален, цената на тока в България е най-висока заради мутрите в енергетиката. Радев се противопостави директно на статуквото и завладяната държава.

Лозан Панов репликира, че Радев е закъснял доста с противопоставянето на мутрите.

- Посочете ми друга институция, която се държа почтено и достойно през последните години. Поведението на г-н Панов в съдебната система също беше достойно. Но той не печели от атаките си срещу Радев. За Герджиков няма какво да говорим. За каква независимост говори, след като председател на неговия инициативен комитет е депутат от ГЕРБ? Студентите на Герджиков бяха по площадите и искаха оставката на Борисов, а той тръгна да го обслужва. Това е достатъчно красноречиво. Президентските избори ще приключат още на първи тур.

Смятате ли, че политическите сили на промяната покриват диапазона на протестите от миналата година, подкрепени от 70% от населението?

- Нека не забравяме, че Борисов управлява цели 12 г. и неговите кадри са окопани по всички етажи на властта. По данни на различни европейски институции, делът на сивия сектор в българската икономика е 10 млрд. лв. годишно. Десет години по 10 млрд. са 100 млрд. лева. Срещу нас в момента са парите и кадрите на мафията. Сега ГЕРБ и ДПС се готвят за реванш. Борисов посяга към властта отново, прави го публично и нагло.

И може да я получи, ако към ГЕРБ и ДПС - тихомълком и в името на националните интереси - се присламчи и БСП. Тогава целият протестен сектор ще пие една студена вода.

- Ето това ще изкара хората по улиците. Но предизвикателството в момента не е да разиграваме филми на ужасите.

По силата на глобалния закон „Магнитски“, всички банки и компании, които имат делови отношения с посочените лица, влизат в черен списък. Като юрист смятате ли, че и ДПС следва да попадне в такава графа, след като постави г-н Пеевски като водач на две листи?

- Пеевски водач на две листи, Карадайъ кандидат за президент и риториката на Борисов от последните седмици сочат едно – готвят се да си върнат властта през парадния вход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във