Банкеръ Daily

Илиян Василев пред „БАНКЕРЪ“:

Борисов не направи коалиция с Пеевски, но управляваше с него

Г-н Василев, поне в едно отношение българската политика е аналогична на Вселената – и тук, и там тъмната материя е повече от светлата. Виждате ли някакво разсейване на мрака, след изборите от 11 юли?

Започва да се разсейва мракът, изскачат разни договорки, очевидно е, че картината има и втори план. Докато ние сме гласували за видимия план А, са съществували Б, В и т. н.

Дотук нищо ново.

Абсолютно. Има власт, която е невидима.

Какво тогава се разсейва в мрака?

С анонса си за кабинет и приоритети, новият голям играч Слави Трифонов разчита, че ще диктува играта, като блокира реакциите на всички други. Неособено умела реакция. На следващия ден пък започва да се обяснява, а щом се обяснява, значи усеща гафа.

Това действие в уестърните се нарича „стреляй пръв“.

Може да се каже, че той стреля пръв, но в крака си. И с оправданията си веднага каза „Ох“. Новите политици трябва да знаят, че българският избирател е обръгнал на магиите – първо с Царя, а после и с Борисов. Магиите обаче се разсеяха и този репертоар вече не минава. Сега жанрът са чуждестранните дипломи. Несериозно е, защото дипломите не управляват. Добрите управленци невинаги са завършили най-добрите университети, но разполагат с талант и житейски опит.

Не говори ли това за комплекса на недоучения?

Точно за това говори. Изборът на премиер също е спорен, това в никакъв случай не е нов човек. Защо Слави не посочи преди изборите Николай Василев като премиера, с когото ще развива кабинета си? Дали резултатите му щяха да бъдат същите?

Върви усилена подмяна на кадри от школата в Симеоново с хора от Оксфорд и Харвард.

Номерът с юпитата го играха НДСВ. А кои бяха изучените? Повечето от тях деца на номенклатурата.

Прозира ли през проектокабинета и приоритетите на Трифонов ръката на Сараите, както се заговори веднага?

Това, което Трифонов представи, е несериозно да бъде прието като програма за управление. Имаме набор от популистки мерки, които по-скоро са ПР акция. Не може национален приоритет да бъде проблемът на София с детските градини – това е проблем на кметството. Приватизацията на ББР също буди алтернативен прочит – може би кредиторите ще я откупат със заемите, които са взели от самата нея, вместо да ги върнат. Най-естественият извод е, че натрупаните дългове ще се трансформират в ресурси за приватизация. Този мач сме го играли – същите тези хора от НДСВ направиха „брилянтните“ сделки с 30-те процента от БТК. За тези хора знаем, че когато правят уравнение, държавата губи, а едни хора печелят. Какво да кажем пък за симпатичната девойка, която от експерт в екип става министър на отбраната?

Още по-интересни от декларираните приоритети са отсъстващите елементи в програмата на Трифонов. Липсва всякаква ясна ориентация по външнополитическите теми, за Гешев не става и дума, както и за привличането на жизнено необходимите преки чуждестранни инвестиции. Какъв е изводът от това?

Слави спечели, хората гласуваха за него, но той не участва в управлението, а делегира доверието към себе си на трети лица, които изобщо не познаваме. Това изцяло е моделът „Борисов“. Има много подозрения относно балансираността на Слави по отношение на Русия. По отношение на съдебната система се говори за нов главен прокурор, но не и за прекратяване на мандата на сегашния. Изречението за отстраняването на Гешев липсва. Както и становището за прекратяване мандата на ВСС. Това, че не желаят коалиции, също е опасно двойно дъно. Борисов не направи коалиция с Пеевски, но управляваше заедно с него. Какво ни казва Слави - че коалиция е мръсна дума. Не, коалицията е политическа почтеност. Стига да е изиграна с открити карти. И да се носи лична отговорност. Няма да му минат номерата. Опитът със Слави ще спре на ниво 65 депутати.

Дали ще спре, ако се окаже, че кабинетът на Слави е добре обмислен в определени среди ход, при който „национално отговорни“ депутати от ДПС, БСП и ГЕРБ го гласуват и той започне да управлява?

Слави разчупи магията – той беше силен като господар на мълчанието. И хората подкрепяха не програмите му, а неговата персона и мачовските му позиции. Той по дървеняшки начин разби доверието между себе си и другите протестни партии, което бездруго не преливаше. Не му остава друго, освен да направи скрити коалиции по посока на ДПС, БСП и ГЕРБ, които според него няма да бъдат толкова мръсна дума. Самият той няма протестен капитал – нито е бил лице на улицата, нито е бил инициатор на протестите.

Какво се случва обаче, когато на масата бъдат сложени стандартни национални приоритети, като актуализацията на тазгодишния бюджет, подготвянето на бюджета за 2022 г. и планът за възстановяване? Няма ли те да бъдат параван и оправдание за една скрита коалиция?

Сегашният бюджет е преизпълнен, а следващият още не е актуална задача. Освен това, служебният кабинет си върши добре работата. Няма нищо неотложно, което да налага спешно съществуването парламентарен кабинет.

Нелепа ли е създалата се ситуация с кабинета на Трифонов, или по-скоро е стратегически ход?

Смесица от недообмислена ситуация и планове за следващи ходове. Хората зад Слави разчитат на нечисти ситуации. При чистите ситуации партиите се договарят явно в парламента и тогава задкулисието няма силни ходове. А да влияеш през ГЕРБ и БСП вече не е много секси. Търсят се мътни води и хаос.

Може ли кабинетът на Трифонов да послужи само като отсрочка за задкулисието - след силните атаки към него от служебното правителство, а после да бъде употребен и захвърлен политически?

Не мисля, че проект, който е готвен 20 г., е рентабилно да бъде похарчен за 6 месеца.

Намирате ли резон в хипотезата на Борисов, че Трифонов предлага този кабинет, за да ускори идването на нови избори?

Борисов вече е похарчен. Максималната му цел е да не го закачат и да отърве затвора. Вероятно е получил гаранции за това и ще го получи от кабинет на Николай Василев. Но не си мислете, че гражданите са уморени да протестират, хората излязоха от анестезията още миналата година.

Избори или кабинет на Трифонов?

Ако не се стигне до демократична парламентарна процедура на политически преговори, първо протести, след това избори. Не е задължително съдбата на България да зависи от проектокабинета на Слави. Може да се стигне до правителство от третия мандат.

Съществува ли вариант, при който служебното правителство да бъде предложено за парламентарно?

Възможно е, с някои промени и за къс програмен период. Може да се ползват и министри от проекта на Слави.

Служебният кабинет има силна подкрепа, защото показва умения за управление не на думи, а на практика. Виждате ли самостоятелно политическо бъдеще за този екип във вид на нова партия, която да поиска властта? Или пък Радев да го използва за основа на движение, което формално не е свързано с него?

Абсолютно. При това без никаква реклама и кампания. Има много логика няколкото успешни служебни министри да използват политическия капитал, който са натрупали. Защо Слави да бъде алтернативата, а не те? ГЕРБ и ИТН предстои да се спихнат. България е бременна с промяна.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във