Банкеръ Daily

Лидерът на ПП “Възраждане“ Костадин Костадинов пред „БАНКЕРЪ“:

Борисов направи „Турски поток“, за да се реабилитира пред Путин

Г-н Костадинов, преди миналите избори вие заявихте в „СТУДИО БАНКЕРЪ“, че със сигурност влизате в парламента, а на следващия вот ще станете и първа политическа сила. Следващият вот идва, ще бъдете ли първа политическа сила на 11 юли?

- На предишните избори влязохме в парламента, но ни извадиха оттам. В чужбина резултатът ни беше 7.5% - три пъти по-висок от резултата в България, а това е нещо, което не се е случвало в съвременната ни история. Все едно ГЕРБ с техните 25% да бяха получили от чужбина 75 процента. Второ - в протоколите от 1500-те секции с наши наблюдатели, „Възраждане“ имаше между 5 и 7 процента. Странно защо в останалите 11 000 секции резултатът ни е 1.5- 2 процента. Още по-интересно стана, когато започна отброяването на действителните гласове: при 10% обработени протоколи ние имахме 3.3%, при 20% от протоколите 3.2%, при 30% от протоколите - 3.1% и т. н. Този математически модел не се видя при нито една друга политическа сила.

От коя задгранична посока дойдоха вашите гласове?

- Отвсякъде, равномерно. На повечето места бяхме втора-трета политическа сила. Гласовете от Турция изкривиха картинката и в крайна сметка останахме пета политическа сила в задграничния вот. А в България сме девети – това е показателно.

Имате ли съмнения в честността на предстоящите избори?

- За предишните да, за предстоящите не. Макар че няма невъзможни неща за българския престъпен гений, особено когато е комбиниран с политическото управление на страната. Безпогрешен вот за манипулации на вота е поведението на ГЕРБ: ако те кажат, че ще е изкривен, значи няма да е, и обратното.

На коя позиция се виждате в деня след изборите?

- Няма значение коя, важното е да сме в парламента.Тогава ще се види сравнително нашият експертен потенциал. Българският политически елит е антиелит, защото е продукт на системна контра-анти-селекция. И утайката, вместо да е на дъното, е на върха.

В предишния ни разговор вие обявихте, че българската държава трябва да се преоснове. С какви парламентарни ресурси ще тръгнете към решаването на тази задача?

- Само медийното ембарго пречи на „Възраждане“ да разгърне своя потенциал. Затова благодаря на „БАНКЕРЪ“, която е сред малкото независими медии, даваща трибуна за всяко мнение, без да спестява неудобните въпроси. Затова българският избирател редовно получава още от същото. Задкулисието води безпрецедентна война с нашата партия.

Тъй като на това завъртане „Възраждане“ няма да е първа политическа сила, с кои други формации бихте тръгнали да реализирате идеите си?

- Ще припомня старата латинска сентенция, че Рим не е построен за един ден. Преосноваването на държавата означава стабилни и здрави основи. На този етап няма да търсим колаборация с никого, защото би се получило нещо като строежите на ГЕРБ – повърхностни и без фундамент, колкото да се откраднат едни пари. Не бързаме, защото искаме солидна електорална подкрепа.

Трифонов разсъждаваше по същия начин в скоротечно отминалия парламент.

- И, както виждате, стратегията му печели, подкрепата към него расте. Ние, впрочем, имахме предложения за коалиции, които ни гарантираха безпроблемно влизане в Народното събрание.

БСП ли имате предвид или националистите?

- Няма да кажа, това бяха неофициални разговори. Парламентарни партии бяха. Но властта за нас не е цел, а средство. Средство за постигане на държавна независимост, за самостоятелно задоволяване на нуждите на обществото – хранителни и потребителски. Смятаме също, че българската валута трябва да бъде запазена и да не се приема еврото.

Само че хората, особено по-закъсалата част от тях, нямат търпение и време да чакат построяването на Рим.

- Точно по тази причина те гласуват за хора, които разрушават Рим, за хора, с прякори на зарзавати.

Коя държава бихте дали като пример за осъществяване на вашите идеи?

- На първо място Русия, но след 2000 година.

В Европейския съюз има ли такива?

- В ЕС нито една държава не е била в състояние като нашето.

Румънците бяха дори по-зле от нас при влизането ни в ЕС.

- Напротив. Това е мит. Когато работех в регионалния исторически музей в Добрич съм правил много проекти с румънски институции. При тях никога не е имало такъв тотален разпад на държавността, както у нас. Те изкорениха битовата престъпност със селска полиция.

Корупцията в Румъния беше достигнала пословични размери и доста политици посетиха затворите по тази причина.

- Това беше в началото на прехода, преди Траян Бъсеску да стане президент. Точно той направи най-големия геостратегически проект на Румъния – пристанище Констанца стана Източният Ротердам и в момента има по-голям оборот от пристанището в Истанбул. През 1997 г. дойдоха от Daewoo и поискаха да купят варненската корабостроителница и да инвестират огромни средства. Правителството на Иван Костов им отказа, за да може да унищожи корабостроителницата, говори се, че са искани подкупи от корейците. И какво направиха те? Отидоха в Румъния, купиха няколко хиляди декара земя северно от българската граница и на тази зелена ливада построиха огромна корабостроителница, която в ясно време се вижда от Шабла. Как да сравняваме румънците с нас?

Амбициозната ви програма предполага създаване на солиден икономически фундамент. Във вашите планове влиза ли изграждането на развито капиталистическо общество, по аналогия с развитото социалистическо общество от преди 35-40 години?

- Да. Но трябва да има закони, които се спазват. Сегашното е неразвито капиталистическо общество.

Някои го наричат феодален капитализъм.

- Това е точно феодален капитализъм - местният феодал се разбира със сюзерена в столицата, който му казва: граби, но се отчитай, аз ще опрощавам. Законите са всичко и те определят дали една територия е държава, колония или племенна анархия.

Значи, за да говорим за икономика, здравеопазване или образование, трябва да започнем със задкулисието. Как смятате да се справите с него?

- С подкрепата на българския народ. Няма да допуснем компромиси с нашите приоритети и с мимикриите на задкулисието.

С настоящата съдебна система това може ли да се случи?

- Не. Предвиждаме разпускане на главната прокуратура, която се е превърнала в организирана престъпна група. Прокуратурата няма място в съдебната власт. Най-добрият модел е американският, където министърът на правосъдието е и главен прокурор. Ние критикуваме американската политика, но това не значи, че не сме обективни. САЩ е най-великата държава в света. И трябва да вземем доброто от нея. Странно защо те не ни предлагат своя модел.

С акта „Магнитски“ американците дадоха достатъчно ясен знак към българската прокуратура, която очевидно не си е свършила работата.

- Така е, но защо посочиха само тези лица? И защо точно тях?

За да свършим и ние малко работа по корупцията във висшия ешелон.

- Такива неща не се случват случайно в навечерието на избори. Всички чакаме отговор на въпроса кой е корумпираният политически лидер, който е имал взаимоотношения с Божков.

Кой е според вас, едва ли е дребен политически водач?

- Смятам, че е човек от бившето правителство, минимум вицепремиер. Според мен това е Каракачанов...

Корупцията си има своите нива и най-едрите у нас се свързват с милиардните проекти АЕЦ “Белене“ и „Турски поток“. Как смятате, че тези пари могат да бъдат потърсени?

- Не само. Близо 2 млрд. са дадени за несъществуващото още електронно правителство. Лошо е, когато държавата действа като престъпна групировка. За да се върнат парите, трябва да се направи ревизия. Има възможности и за външен одит.

Вече върви анекдота, че трябва да си вкараме и главен прокурор отвън.

- Не е анекдот. Нещата у нас вече следват тази логика. Министър Петков настоява парите по плана за възстановяване да бъдат верифицирани от ЕЦБ. Това е знак, че ние не можем сами да се управляваме. Утре някой ще ни сложи и генерал-губернатор.

Държавата беше пробита и без генерал-губернатор, а огромни пари изтекоха в знайни и незнайни джобове.

- Те изтичаха със знанието на генерал-губернатора.

Чий генерал-губернатор е бил Борисов?

- Беше изцяло подвластен на американците.

Друга хипотеза гласи, че е бил изцяло подвластен на Москва. Или поне така сочат мегапроектите, от които само Русия има икономическа изгода - „Турски поток“ бе прокаран за година, докато интерконекторът с Гърция се бави вече 10 г., също и загубеният арбитраж - за 1.3 млрд. по АЕЦ“Белене“...

- Не мога да се съглася в никакъв случай. Арбитражът нямаше как да го спечелим. Борисов сам призна, че е угодил на американците, а не е получил нищо. Той направи „Турски поток“, за да получи някаква реабилитация пред Путин.

Каква е оценката ви за служебното правителство?

- Някои министри си вършат работата добре, като Бойко Рашков, например. Икономическият и финансовият министър правят опити за пиар. И аз съм снимал празни язовири, без да съм министър.

При положение, че влезете в парламента, ще участвате ли под някаква форма при съставянето на кабинет?

- На евентуалните партньори задаваме следните въпроси. Първо - референдум за членството на България в НАТО. Второ - предоговаряне на членството ни в Европейския съюз.

Дотук не виждам никой, който да ви предложи сътрудничество.

- И аз. Ето ги разделителните линии.

В какво тогава виждате ползата от влизането си в парламента?

- Ще ни даде възможност да покажем реалната разлика между нас и всички останали.

Хората лесно се стряскат, когато им се говори за излизане от НАТО и от ЕС, за преосноваване на държавата... Питат се дали не трябва да се върнем в 681 година. За какво точно преосноваване става дума?

- Друг модел на държавно управление, парламентарна република с широко гражданско участие, разпределение на властовите центрове, различно данъчно облагане в отделните райони. И основното - пълна подмяна на администрацията, но на конкурсни начала.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във