Банкеръ Daily

Александър Сиди, депутат от парламентарната група на "Обединени патриоти"

Борисов може да бъде похвален за Западните Балкани

Г-н Сиди, как оценявате първата година от третия мандат на Бойко Борисов?

- Смятам, че през тази една година от "Обединени патриоти" доказахме, че всъщност разликата между кабинетите на Борисов 1, 2 и 3 е именно тази патриотична нотка, която ние вкарахме в това управление. Влязохме в него с идеята да подобрим състоянието на българските граждани относно техните доходи и защитата на техните права. И мисля, че, макар и не по начина, по който ни се иска, все пак имаме успехи в тази посока. Беше увеличена минималната пенсия, бяха назначени 1000 нови полицаи. Тоест  вървим в посока на това да направим пенсията 300 лв., да има полицай във всяко едно село. Разбира се, това са планове да края на мандата.

Втората разлика между сегашното правителство и предишните на Борисов е отношението към Западните Балкани - нещо, което нас от ВМРО винаги ни е вълнувало като тема. Темата за Македония, за малцинството в Албания, темата въобще за Западните Балкани, която стана и тема на нашето европредседателство.

Може ли да се направи някакво сравнение между първата година от първия, втория и третия мандат на Борисов?

- Аз лично не се наемам да правя такова сравнение. В крайна сметка това са различни периоди от развитието на страната, различни очаквания и съответно различни цели, които са поставяни. Нека такива анализи да правят политическите анализатори. Това, което е важно за мен, е, че ние успяхме да вкараме част от нашите идеи и предложения в програмата за управление на страната. И се надявам до края на мандата да успеем да постигнем по-голямата част от тях.

За какво по-специално може да бъде похвален премиерът?

- За изключително добрата си последователна външна политика. И особено политиката му по отношение на Западните Балкани.

А за какво може да бъде порицан?

- За това, че не успя да намери онзи правилен баланс за повишаване доходите на българските граждани и за повишаване на сигурността на българските граждани.

Вече преполовихме нашето председателство на Съвета на Европа. Как го оценявате дотук?

- Аз ще продължа да връщам темата Западни Балкани, но тя наистина е една от най-важните, които са поставени пред нас. Ние си поставихме една цел - за интеграция на Западните Балкани, и очакваме (вече има такива индикации) дата за преговори с Балканските държави в рамките на нашия мандат на председателството. Което означава, че то със сигурност ще бъде успешно. Основната цел, която сме си поставили в това председателство, ще бъде постигната.

Как ще коментирате скандала, който избухна тези дни, с алкохола и полуголите танцьорки на форума за европейските младежи?

- Това е тема, която ние от ВМРО следим с жив интерес. Имаме и подготвено становище по случая. Смятам, че случилото се е скандално и неправилно. И ако у младите хора е останало усещането за недобре свършена работа, човекът, който носи отговорност за това, трябва да си подаде оставката веднага. Уверен съм, че това не е министър Красен Кралев. Убеден съм, че директорът на дирекция "Младеж" е отговорният фактор, който се е занимавал с този въпрос и е постигнал тези незадоволителни за България резултати. ( Бел. ред. - става дума за Генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" към ЕК.)

Не смятате ли, че е свързано и с манталитета, с начина на мислене - щом младите хора ходят в "Слънчев бряг" за това, значи това искат и харесват?

- Категорично не. Просто става въпрос за недобра организация. В детайли съм запознат с начина, по който беше организирана тази конференция. Затова директно ви казвам, че има човек, който носи конкретната отговорност (няма да казвам името му, споменах длъжността му). И този човек трябва да поеме своята отговорност. В случая отговорността не е на Министерството на младежта и спорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във