Банкеръ Weekly

Бойко Рашков:

Борисов и партньорите му са на власт юридически, но морално не са

Всички знаем, че и Цацаров, и Гешев бяха посочени от Борисов, а в Бюрото за контрол на СРС работят лесничей, борец и психолог

Г-н Рашков, кризата на сигурността в момента е безпрецедентна, според общия извод, трудно някой в държавата може да приеме, че е на сигурно място. Докъде би могла да се разрасне параноята и кой има интерес от нея?

Тези дни в парламента тихомълком, без никакъв дебат или въпроси към вносителите, беше приет доклад на Бюрото за контрол на СРС. Това показва, че т. нар. народни представители не проявяват никакъв интерес към сигурността на хората от незаконна намеса в личното им или бизнес пространство, което е защитено от конституцията на държавата. Остават много въпроси, които знаещите хора не биха оставили без дискусия. Статистиката показва, че има пълзящ растеж на броя на лицата, подложени на ограничения на конституционните им права чрез СРС. Обърнете внимание: членовете на бюрото са с квалификация, далечна на правото – единият е лесничей, другият е борец от спортната академия, има също психолог и инженер. Иначе хубави професии, но хората не са за там. Опасното е, че през 2007 г. България бе осъдена от Европейския съд по правата на човека точно заради незаконно използване на СРС и липса на орган за външен контрол върху използването им. Препоръката бе създаване на такова звено, в чийто състав да участват юристи с ранг на съдии от Върховния съд. Всеки може да прецени какви персони наложи за бюрото най-големият национален кадровик Бойко Борисов и дали от тях може да се очаква да бранят правата на хората. Бях председател на бюрото, имам поглед и мога да кажа, че някои от тях дори не бяха отваряли НПК и Закона за СРС.

По публични наблюдения в цялата правна система, цензът се смъква много ниско и в нея основно блестят кадри от Академията на МВР.

Школата на МВР не може да подготвя по-добри кадри от университетските. Има и допълнителен парадокс: цитираните хора със съвършено различни специалности по закон имат правомощия да проверяват дейността на прокурори и съдии.

Дилетант проверява професионалист.

Точно както министърът на здравеопазването, иначе отличен финансист, управлява работата на здравната система.

Наскоро вие повторихте на глас публичната тайна, че Борисов си е избрал Цацаров за главен прокурор, че Гешев последователно изпълнява волята му, че прокурорът Пламен Георгиев беше изпратен по заслуги в Испания и че на независимостта на българската прокуратура е сложена точка.

Казах го и поддържам това мнение. Смятам, че подобна груба намеса на политическата власт при формиране на ръководни органи в съдебната система е безпрецедентна – от идването на власт на Борисов до днес. Това засяга основни конституционни принципи – не може политическата власт да налага свой кандидат за главен прокурор или за председател на върховните съдилища, защото той ще изпълнява волята й. Щом сегашният министър-председател много държи лично да избере главния прокурор на републиката, значи има някаква причина – на първо време да изпълнява негови поръчки и второ, ако самият премиер извърши някакво престъпление, главният прокурор да затвори поне едното си око. По този начин петното върху така избрания главен прокурор ще стои от избора до края на мандата му. Всички знаем, че и Цацаров, и Гешев бяха посочени от Борисов. Между другото, тези негови намерения и действия бяха "онагледени" със СРС в собствения му дом - в присъствието на тогавашния министър на земеделието и тогавашния градски прокурор на София. Срамна сцена, която ще остане в историята. Заедно с цветистите изрази на Борисов.

Според конспиративна версия, самият Борисов може да стане жертва на прокурорско олигархичен кръг, който разполага с повече ресурси от него.

Прокуратура, която се поддава на политически натиск и се старае да угажда на властта, поставя институцията в ролята на слугиня. Ако се направи аналогия с Тодор Живков, ще видим подобна история – прокуратурата слугуваше на тоталитарната власт, а после бързо се обърна срещу своите господари. Сега и г-н Борисов вероятно още смята, че е недосегаем за подобна съдба.

Той не крие симпатиите си към др. Живков и уроците, които е научил от него.

Вероятно си мисли, че като наподобява Живков, ще стане любимец на народа. Едва ли.

Как анализирате реакцията на Бойко Борисов след звуковите и снимковите компромати? Не беше ли по-логично, ако е несправедливо омаскарен, сам да поиска да изчисти името си и пръв да потърси независими експертизи? Вместо това - той неглижира ситуацията.

Това беше най-почтеният начин за реакция. Защото съмненията, че това са автентични записи и снимки останаха. Обстоятелството, че главният прокурор не е равноотдалечен от институциите, а се изживява като част от политическата власт, се явява много сериозна пречка за това разследване. Едва ли има разумен човек, който очаква при тези взаимоотношения - между премиер и главен прокурор - да се стигне до разследване с обективен резултат и истината да не бъде скрита. Защо самата прокуратура не обяви, че незабавно започва проверка? Дали в нощното шкафче на премиера действително е имало такива банкноти – по купюрите могат да се разчетат дори серийните им номера. И дали само в това нощно шкафче е имало 2 млн. евро? Ами в другото? А в гардероба? Ако само в едното шкафче на министър-председателя има 2 млн. евро, то какво му пречи да купи на приятелката си къща в Барселона за 5 милиона? Но аз знам предварително как ще приключи проверката на прокуратурата. Това е пълната деморализация на управлението. Борисов и партньорите му са на власт юридически, но морално не са.

Унизителното е, че някога световните медии, като свидетелства за африканската политическа култура, вадеха потресаващи снимки от хладилници и спални на диктатори като Бокаса и Иди Амин. Нашият проблем сега е не как ще се справи прокуратурата с този казус, а обществото.

Във всяка културна страна, при автентичност на подобни записи, министър-председателят първо трябва да си отиде от властта. А после да бъде разследван.

Главният прокурор често прави изявления с откровено политическа окраска, особено когато заговори за „анархолибералите“. Това загатва за разчистване на политически сметка, а демокрацията е върховенство на закона, не на партийния интерес.

Точно така.  Самопоставянето на Иван Гешев в услуга на политико-олигархични кръгове означава, че прокуратурата е загубила своята независимост по конституция. Правните среди трябва да помислят как да се озаптят такива като Иван Гешев.

Защо парламентът не инициира нито една анкетна комисия по тези скандали, след като там - поне формално - съществува някаква опозиция?

Основната опозиционна сила е раздирана от вътрешни конфликти, свързани с желанието на част от нея за коалиция с ГЕРБ. Какво точно да очакваме от такава опозиция? А Борисов не се вясва в парламента и нарече председателят му „проста кърджалийска потайност“. Той смачка парламентаризма.

Разговора води Емил Янев

 

Бойко Рашков е юрист, бивш шеф на НСлС, бивш народен представител, бивш заместник-министър на правосъдието и бивш шеф на Бюрото за контрол на СРС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във