Банкеръ Weekly

Христо Иванов:

Борисов е скъп приятел за Ердоган и Путин, но за нас е само скъп

Г-н Иванов, предколедните знаци, които Ахмед Доган дава на българския народ всяка година, се превърнаха в нещо като заместител на новогодишните слова на Тодор Живков някога. Този път обаче в пиесата се появи нов скандален елемент – Реджеп Ердоган директно се вряза в българския политически живот. Паднаха ли окончателно завесите на статуквото?

Напълно правилно е да се акцентира върху това тронно слово на Доган, защото то е видимата проява на неговото задкулисно влияние. Той е един, както се казваше навремето, пенсионер с всесъюзно значение. Ахмед Доган е почетен председател на задкулисието в България. А задкулисието е територията, на която свободно и без всякакъв страх от прокуратура, закон и медии може да се злоупотребява с власт, тази власт да се превръща в пари, а после - отново във власт.

Пари - власт - пари прим, както би прозвучала формулата от политикономията.

Г-н Доган превръща своето влияние в дворец в "Росенец", в студен резерв, в държавна охрана. Всичко това ние атакувахме през лятото и продължаваме да го атакуваме. Ще се явим на изборите именно срещу това. Ако хората искат да гласуват не просто срещу Доган, а срещу модела, инструментът е „Демократична България“. Задкулисната власт руши институциите и суверенитета, превръща България във васално княжество.

Васално на кого?

На Ердоган. Може ли Бойко Борисов да каже „Не“ на своя „скъп приятел“?

На североизток има и друг кандидат сюзерен.

Абсолютно, и това открива България за атаки. Корупцията у нас не е само в това, че едни пари отиват по чекмеджетата на Борисов, вместо където трябва - при медицинските сестри и санитари, при учителите, за условия да обучаваме децата си присъствено, а не затворени в панелките. Проблемът е, че тя прави уязвим българския национален елит и институциите. Снимките от спалнята на Борисов са ключ други хора да държат нишките към него. И само хора от България ли могат да си купят снимки от „черния пазар" за компромати? Ердоган показа ясно своите капии в българското задкулисие.

И препоръча какво управление би желал в България...

Де факто Ердоган легитимира своята роля в необявения корупционен картел, който управлява България. Без значение е дали ГЕРБ и ДПС ще подпишат публично коалиционно споразумение, или ще продължат да си подават топката и да консумират заедно публичната власт, превръщайки я в корупционна плячка. Мачкат се медиите, задушава се правосъдието, завзема се прокуратурата и регулаторите, превземат се МВР и тайните служби.

Всичко това явно ползва и Анкара. Затова строим като луди „Балкански поток“, който всъщност е „Турски поток“, а реално е Руски поток“. Платен с наши пари. Борисов е скъп приятел на Ердоган и Путин, но за тях е приятел, а за нас е само скъп - защото ние плащаме сметката.

Под шлифера на Ердоган Борисов и Доган казват: ние ще участваме във властта и ще бъдем напред в усвояването на най-голямата порция – инвестициите на ЕС в България. Същите пари, предназначени за модернизацията на страната. Дворецът в "Росенец" има марина за 15 яхти, кои са тези близки на философа Доган, които ще посетят пристанището със своите яхти? Може би Аристотел, Платон и Шопенхауер?

Излиза, че този модел е бетониран за вечни времена.

Той ерозира отдолу. Идва ново поколение, обърнато към Европа, което не иска да бъде заложник на никого.

Точно затова пред тези около 2 млн. българи, живеещи зад граница е сложена здрава изборна бариера.

Все още има време да бъде въведено гласуване по пощата. Още преди 2 години сме предложили конкретно законодателство в тази посока.

Само че българските пощи не са американските и лесно могат да бъдат манипулирани от властта, която ги управлява.

Ние държава ли сме, или коптор на кръстопът? Липсата на държавност е превърната в основна технология за обогатяване. ГЕРБ и ДПС са антидържавен фактор.

Налага се често да цитираме великата фраза на Лампедуза от „Гепардът“, която гласи: трябва да променим всичко, за да си остане същото. Има версия, че и Борисов може да бъде пожертван, за да оцелее моделът, но декориран с нови орнаменти.

Много точна е фразата. Всичко може да бъде жертвано за оцеляването на модела, включително Борисов, Пеевски и самия Доган. Затова не е достатъчно да сме против Борисов, важното е да няма следващи Борисов, Пеевски и Доган.

Повечето опозиционни фактори се ограничават в стремежа Борисов да бъде свален от власт.

Отговорният политически разговор не е всички в един глас да викаме „Долу Борисов“. Ердоган влиза в българския политически живот без да си свали обувките, съобщава какво ще бъде следващото управление, а ДПС - с непостижима наглост - обявява как ще се ограби бъдещето на България. И... никой не смее да повдигне темата!

Включително и т. нар. Патриоти.

На първо място т. нар Патриоти, които искат да оставят Северна Македония в орбитата на Белград и Москва. Това е нетният резултат. Къде е парламентът, защо КСНС не пита по силата на каква логика Борисов е скъп приятел на Ердоган?

Защо речта на Реджеп Ердоган прозвуча по-рязко и категорично от гласа на ЕС по отношение на българската проблематика?

Ердоган е сатрап, докато ЕС е сложен демократичен механизъм. Великата привлекателност на подобни режими е силната ръка. Ердоган тропна по масата в София, след като тропна по масата и в Баку. Погледнато от Анкара и Москва, Черно море прави Балканите и Кавказ скачени съдове. Това са вековните интереси на двете империи. Трябва да формулираме ясно националните си интереси.

Очевидно е, че без някакво обединение, моделът няма да бъде счупен.

Някакво, но не всякакво. Само около програма.

Има ли на политическата сергия програми, които предлагат общи точки?

Има няколко нива на съгласия, които трябва да бъдат изградени. Първото ниво е да гарантираме честните избори. Второто е да сме срещу Борисов. На площада всички се заклехме да сме срещу Борисов и никой от нас да не гласува за управление с участието на ГЕРБ. Третото ниво е отстраняването на големите проблеми в българския демократичен процес, свързани с изборите и правосъдието. Оттук нататък вече започват нюансите. Има определени лидери, които от месеци не са споменавали името на Гешев.

Това признак за някакви зависимости ли е?

Не знам. Но питам – кога ще има ясен ангажимент заедно да гласуваме за конституционна реформа, която освен мандата на Иван Гешев, да прекрати и мандата на ВСС? Защото същите хора, които избраха Гешев за главен прокурор и си затварят очите за неговите зулуми, скоро ще избират председател на ВКС? Искам ясен ангажимент за реформиране на всички регулатори и служби, заплетени с проводяща тъкан на Сарая, Анкара и Москва. Без това да стане, обединението няма как да се случи. Всички други разговори са евтина популистка уйдурма. Ако е така, ще се явим поотделно на изборите и всеки ще разговаря с избирателите по своя си начин. В коалиция на оцеляващите или на смокиновия лист ние няма да участваме.

В шахмата има понятие гамбит – това е жертва на фигура срещу по-добра позиция. Сега върви следната хипотеза: статуквото решава да се избави от Борисов, Гешев започва масови арести по върховете на властта, моделът става политически хигиенист, народът аплодира, а задкулисието се запазва. Изключвате ли този сценарий?

Интересен е вариантът. Преди години Луканов и Лилов постъпиха така с Живков. Впрочем, това е моментът, в който Борисов се появява край Живков, би трябвало да го знае. Точно това не искам да допуснем – да хвърлят под влака Борисов, Пеевски или Доган и да ни кажат "Всичко свърши!" Трябва да стигнем до корена на злото и да го изтръгнем.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във